POST INFO 469 – Radnici su se odrekli, red je na vama, gospodo!

Potpisivanjem aneksa Kolektivnog ugovora za radnike HP, socijalni partneri, kako nas Vi iz milošte zovete, kad Vam to paše i treba, pristali su na manje od dva ponuđena zla. Svjesni nezavidne gospodarske situacije u kojoj se Pošta našla, svakako ne krivnjom radnika ˝u proizvodnji˝, procijenili smo da je otkazivanje Kolektivnog ugovora veće zlo koje bi za sobom donijelo nesagledive posljedice, kako za Poštu u cjelini, tako i za sve njene radnike.
Mi znamo, a i vi znate, koliko su u domaćoj valuti teške ˝uštede˝, kako vi tepate zakidanjima stečenih prava radnika. E, pa kad to svi lijepo znamo, gospodo ˝pozicionirani˝, radnici bi voljeli znati koliko i kako ste naumili uštedjeti na svojim ˝stečenim˝ pravima?!
Ovo pitanje postavljamo danas i imamo ga namjeru postavljati sve dotle dok na isto ne dobijemo zadovoljavajući odgovor. Štoviše, uzet ćemo si za pravo predlagati i neke pozicije za uštedu, kol’ko god vi to nazivali demagogijom!
Jednaka plaća za jednaki rad!
Opet problemi s bodovanjem. Nitko od onih radnika koji imaju manje bodova ne želi da mu kolega koji ima više bodova od njega spadne na manji broj bodova, dok oboje rade ISTI posao. Oni samo žele jednaku plaću za jednaki rad. Žele povećanje svojih bodova, jer priznajte, nije lako raditi kada znaš da za isti posao dobivaš duplo manju plaću od kolege. Nije to zavidnost, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da kolega s manje bodova ima duplo više staža u Pošti od onog koji je došao „jučer“ i pokupio bodove na lijepe oči.
Direktore, dobro došli među radnike!
Budući da se od trenutka zasjedanja na mjesto izvršnog direktora Divizije Hpekspres – Marko Jukić vrlo rijetko pojavljivao među radnicima, na redovnom mjesečnom sastanku socijalnih partnera (održanom u petak, 8. veljače) predložili smo mu da isto čini puno češće. Time će sasvim sigurno imati bolji i konkretniji uvid u probleme s kojima se radnici susreću na svom radnom mjestu. I sami radnici negodovali su zbog tog propusta, pa se, s obzirom na direktorovo obećanje i pokazivanje dobre volje da će otići među radnike, nadamo da će se ovi susreti što prije i što češće ostvarivati. Također, očekujemo i rješavanje mnogih nejasnoća i problema radnika.
Stigle cipele za motoriste
Stigle su cipele za motoriste. Konačno. Ljetne. Nadamo se samo da će kvaliteta potrajati. A zimu – „druže snađi se!“
Visine naknada i otpremnina u veljači 2013.
Prema obavijesti Ureda za upravljanje ljudskim resursima, visina otpremnine u slučaju odlaska u mirovinu u veljači iznosi 25.351 kuna neto (na iznos iznad 8.000 kn obračunavaju se doprinosi, porez i prirez).
Radniku ili njegovoj obitelji isplaćuje se potpora u neoporezivim iznosima za; smrt radnika 7.500 kuna, za smrt člana uže obitelji (bračnog druga, djece i roditelja) 3.000 kuna, za neprekidno bolovanje duže od 180 dana (jednom godišnje) 2.500 kuna.
Novčana pomoć za školovanje isplaćuje se djeci samohranih roditelja jednom godišnje, a najkasnije do 15. rujna u tekućoj godini i to; za predškolski uzrast – godina dana prije škole (cijeli iznos se oporezuje, bez obračuna doprinosa) 508 kuna neto, u osmogodišnjoj školi (cijeli iznos se oporezuje, bez obračuna doprinosa) 914 kuna neto, u srednjoj školi (svota iznad 1.600 kuna se oporezuje, bez obračuna doprinosa) 1.320 kuna.
Novčana pomoć za školovanje djece umrlih radnika isplaćuje se mjesečno djeci; za predškolski uzrast – godinu dana prije škole (cijeli iznos se oporezuje, bez obračuna doprinosa) 508 kuna neto, u osnovnoj školi (cijeli iznos se oporezuje, bez obračuna doprinosa) 914 kuna neto, u srednjoj školi (svota iznad 1.600 kuna se oporezuje, bez obračuna doprinosa) 1.320 kuna.
Novčana pomoć djeci, tj. zakonskim starateljima djece, radnika HP-a koji su poginuli i nestali u Domovinskom ratu i radnika HP-a koji su nasilno izgubili život za vrijeme obavljanja poslova u HP-u, mjesečno se isplaćuje pomoć; za predškolski uzrast (cijeli iznos se oporezuje, bez obračuna doprinosa) 2.539 kuna neto, u osnovnoj školi (cijeli iznos se oporezuje, bez obračuna doprinosa) 3.554 kuna neto, u srednjoj školi (svota iznad 1.600 kuna se oporezuje, bez obračuna doprinosa) 4.570 kuna neto.
Prosječna neto plaća za mjesec prosinac 2012. iznosila je 5.070 kuna, a prosječna bruto plaća za mjesec prosinac 2012. iznosila je 6.881 kuna.
Prosvjed kulturnjaka: „Guraju nas na rub egzistencije“
Ogorčeni ponašanjem Vlade te ministarstva kulture i ministarstva rada i mirovinskog sustava, radnici u kulturi u ponedjeljak, 4. veljače, održali su prosvjedni skup u kojem su upozorili da ih se novim mjerama, koje donose gore navedeni, gura na rub egzistencije, što će za posljedicu imati propast kulture u Hrvatskoj. Skup je sazvao Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi (HSDK) jer, kako tvrde, prijedlog novog Granskog kolektivnog ugovora (GKU), koji im je Ministarstvo kulture dostavilo na uvid, predviđa ukidanje zakonske odredbe primjene povoljnijeg prava i većine dodataka iz Dodatka GKU-a. To znači, tvrde, smanjivanje plaća za 10 do 30 posto, i to nakon što su se odrekli regresa, božićnice i dijela jubilarnih nagrada!
Sindikat ne negoduje samo zbog najavljenih smanjenja, već i zbog načina na koji se to radi, upozorio je. „Umjesto traženja kompromisnih rješenja, vlada rješenja donosi ukazom, a nas u pregovorima zaobilazi i mi više uopće ne znamo s kim bismo razgovarali te možemo li ikakvu vjeru uopće imati u ovu vladu, kazao je predsjednik HSDK-a Ivica Trubić. Hm…odakle nam je poznato ovo ponašanje? U svakom slučaju, razumijemo kolege i dajemo im svoju punu potporu u borbi za radnička prava protiv ove socijalno neosjetljive i nesolidarne vlade, koja je, uostalom, i vlasnik Hrvatske pošte! Stoga, ne daj Bože, da istoj toj vladi na pamet padnu ovakve mjere i rezanja u svim onim tvrtkama kojima je ona na čelu!