HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 464 – Krećemo s tužbama za božićnicu!

Članove pozivamo da se obrate svojim sindikalnim povjerenicima
Obavještavamo vas da od danas, četvrtak, 10. siječnja 2013., putem Hrvatskog sindikata pošte možete pokrenuti sudski postupak radi isplate božićnice za 2012. godinu. Za podnošenje tužbi potrebna je sljedeća dokumentacija: punomoć i ugovor o radu. Pozivamo vas da se obratite svom sindikalnom povjereniku radi potpisivanja punomoći i predaje dokumentacije.
Počelo kolektivno pregovaranje
Dana 7. siječnja 2013., ponedjeljak, započelo je kolektivno pregovaranje između sindikata i Poslodavca. Pregovarački tim sindikata sastavljen je od tri predstavnika HSP-a i dva predstavnika RSRH-a. Pregovarački tim Poslodavca također se sastoji od pet članova. Na prvom sastanku iznijeli smo svoje prijedloge vezane uz izmjene i dopune KU. Ono što zasada možemo reći jest to da situacija u HP-u nije laka i da pregovori sasvim sigurno neće biti ugodni niti za jednu stranu pregovaračkih timova.
Strategija razvoja HP d.d. od 2013. do 2018.
Iz sustava ove godine mora otići od 1000 do 1200 radnika! U Upravi tvrde da liste popisa s imenima i prezimenima tih radnika nema!
Za članove Glavnog radničkog vijeća (GRV), predsjednik Uprave Alen Premužak, u srijedu, 9. siječnja, održao je prezentaciju o strategiji razvoja Hrvatske pošte od 2013. do 2018. godine. Očekivano, najveće nezadovoljstvo i negodovanje, članovi GRV-a izazili su nakon podatka o broju viška radnika u HP-u, koji se kreće od 1000 do 1200. U Upravi uvjeravaju da popisa odnosno liste s imenima i prezimenima radnika koji bi trebali otići iz sustava – nema! Planira se da bi svih 1000 do 1200 radnika iz sustava trebalo otići nakon ljeta ove godine. Napomenuto je da 70 posto ukupnih troškova HP-a otpada na troškove za zaposlenike. Članovi GRV-a uputili su oštru kritiku Upravi budući da je ovaj podatak u javnost izašao putem medija i to prije nego što su tu istu informaciju saznali članovi GRV-a i sami radnici HP-a. Također, ostalo je nejasno zašto se ovakav plan radio bez znanja i uključivanja socijalnih partnera. Financijska situacija u HP-u nije dobra, no članovi GRV-a prigovorili su da je tragično da je na kraju radnik taj koji mora plaćati nečije krive procjene ili poteze te spašavati tvrtku za koju je godinama mukotrpno radio. Također, ostalo je nejasno koji su to kriteriji na temelju kojih će se odlučivati koji radnik sustavu više nije potreban, a koji jest. Uprava je obećala da će u taj proces biti uključeni i socijalni partneri, stoga ovoga puta očekujemo da će se dana riječ i održati. Osim informacije o višku radnika, predsjednik Uprave prezentirao je trenutačno stanje u HP-u, rekavši da su financijske usluge i usluge pisama u kontinuiranom padu te da iako paketsko tržište raste, taj rast nije dovoljan da bi nadoknadio gubitke koji se stvaraju zbog pada dviju navedenih usluga. Hrvatskoj pošti prijete digitalizacija, internet bankarstvo, pad cijena, ali i konkurencija, koja će liberalizacijom tržišta poštanskih usluga (koja je nastupila 1.1.2013.) još više doći do izražaja. Za stanje u kojem se trenutačno nalazi HP d.d. Uprava je u velikoj mjeri „optužila“ državu i njezin maćehinski odnos prema HP-u, budući da tvrtka nije zaštićena onako kako je morala biti. U tom smislu, nezakonito je dopušteno da nam se „ukrade“ 34 posto tržišta, čime nam je načinjena šteta koja se mjeri stotinama milijuna kuna. Za tu situaciju još nitko nije odgovarao. HP je u nekoliko navrata tužio vodeću tvrtku koja se bavila nelegalnim poslom, no poznavajući sporost sudskih postupaka u Hrvatskoj, rezultati ovih tužbi mogli bi pričekati i nekoliko godina, a do tada HP mora preživjeti. Od novih projekata i poteza, kojima se pokušava HP postaviti na noge, predsjednik Uprave istaknuo je Evo TV, racionalizaciju PU-a, odustajanje od projekta Vjesnik, strukturiranje te upravljanje nekretninama.
Poštanska alkemija d.d.
Podsjetimo. Alkemičari su bili oni pripametni ljudi čiji je glavni cilj bio otkriti kamen mudraca odnosno procesom transmutacije metala, kao ˝Velikim djelom˝ (Magnum opus), svaki metal pretvoriti u zlato, a otapanjem kamena mudraca stvorili eliksir života čime bi onome tko ga posjeduje bila omogućena dugovječnost, pače, besmrtnost.
Ono što, nažalost, nisu uspjeli stari Egipćani, pokušavaju ispraviti novovjeki alkemičari uhljebljeni u Hrvatskoj pošti. Istina, oni sebe ne nazivaju alkemičarima, draže im je, naime, nazivati se reformistima i racionalizatorima. Sa stopostotnom sigurnošću možemo predvidjeti da od zlata neće biti ništa (osim, možda, zakašnjelog otkupa), a bogme, ni u dugovječnost pošte ne bi se valjalo zakleti jer iz laboratorija modernih poštanskih alkemičara svakodnevno izlijeću “vele-mudri˝ primjeri reformi i racionalizacije. Evo jednog, možda ne i najboljeg, jer ima i gorih!
Skratilo radno vrijeme poštanskog ureda 23231 Petrčane. Operater će se, nakon što završi posao u ovom uredu, negdje iza podne, zasad ne znamo kako, teleportirati u 13 kilometara udaljen poštanski ured 23233 Privlaka. Tamo će, jedno dva sata, pripomoći kolegi kojem u to vrijeme baš i ne treba neka silna pomoć, jer je najveći i najzahtjevniji posao već obavio. I, tako to!
Ali to nije sve! Poštar koji je posao dosad obavljao iz Petrčana, za mještane tog sela, sada će lijepo na zaduženje u 13 kilometara udaljeni Zadar. Još će se ljepše zadužiti, sjesti na svoj moped i sa rečenih 13 kilometara praznog hoda vratiti se u svoje mjesto, i na radost mještana obaviti dostavu. Po završetku posla, sretan i zadovoljan, opet na svom APN-cu, istih onih 13 kilometara, pravac Zadar, na razduženje, a onda pomalo kući, natrag u Petrčane.
I sad, cijenjeni alkemičari, pardon, racionalizatori, što se ovdje pametno i racionalno dogodilo? Ah, da, sorry, povećala se produktivnost poštaru za 26 kilometara prijeđenog puta!
Je li važnije ostvarivanje ciljeva voditelja ili prihod u PU?
Pitanje postavljamo radi najnovijeg „bisera“. Pred božićne blagdane odjednom je bilo vrlo važno iskoristiti sav godišnji odmor pa su operateri poslani na korištenje preostalih dana godišnjeg. Tako se, primjerice, dogodilo da svi djelatnici jednog ureda (2-3 osobe) istovremeno koriste godišnji odmor, a na zamjenu su došli operateri koji pojma nemaju gdje što stoji, koje stranke koriste ove ili one usluge i eto gužve, nervoze i loše slike HP-a.
Istovremeno se onemogućilo da ured ostvari dobre prihode i da radnici ostvare još poneki svoj cilj za godišnju ocjenu. Na kakve se sve probleme naiđe, znaju operateri koji su barem jednom bili u zamjeni u novom uredu, pa pomnožite to barem puta tri.
Zar smo, a očito jesmo, došli do toga da ostvarivanje nebuloznih ciljeva bude jedino mjerilo nečijeg uspjeha? A valja naglasiti, jer očito to nekima još uvijek nije jasno, da ne živimo od iskorištenosti godišnjeg odmora u tekućoj godini, budući da se ti dani mogu iskoristiti i u siječnju, stoga nije jasno što ćemo sada raditi u polupraznim uredima? A dok su bili puni, nama je bilo najvažnije da popunimo još tih par postotaka u tablicama?!
Zakon o radu – ozakonjivanje robovlasništva!
Kada se sve zbroji, novi prijedlog Zakona o radu jednostavno možemo svesti na zaključak – počeo je proces ozakonjivanja robovlasničkog društva! Da, doista tako ispada kada se iščitaju prijedlozi Hrvatske udruge poslodavaca, koja se na svaki mogući način želi zaštititi i ograditi od davanja prava radnicima, čineći ih tako modernim robovima, koji će izgubiti pravo na dostojanstven rad i život. Novi prijedlog Zakona o radu vrvi katastrofalnim zahtjevima poslodavaca, pa ih je nemoguće sve nabrojati u nekoliko redaka teksta. Zato ćemo navesti samo neke od onih koji bi itekako mogli utjecati na uvjete rada u HP-u i koji su za nas najviše sporni i diskutabilni. Predlaže se, naime, brisanje dopuštenog broja prekovremenih sati na mjesečnoj razini uz objašnjenje da tjedno ograničenje broja prekovremenih sati, te zadržavanje ukupnog dopuštenog broja prekovremenih sati na godišnjoj razini predstavlja odgovarajući zaštitni mehanizam u cilju ograničavanja prekomjernog rada radnika u cilju osiguranja njegovog zdravlja i sigurnosti, a ukidanjem mjesečnog ograničenja omogućilo bi se poslodavcu fleksibilnost! Nadalje, predlaže se „ne primjena“ odredbi o radnom vremenu, koja bi se mogla proširiti i na neke specifične kategorije zaposlenika npr. prodajno osoblje, servisno osoblje i slično…S obzirom da je većina radnika HP-a prodajno i servisno (uslužno) osoblje, ovo se odnosi i na njih!
Pozivajući se na veliki broj zapadnih zemalja u kojima ne postoji obveza točnog naziva radnog mjesta i opisa poslova, već je bitna struka i sprema, poslodavci smatraju da bi se na taj način omogućilo fleksibilno premještanje radnika unutar poslovnih jedinica prema potrebama posla. Ne smijemo ni zamisliti što bi to značilo u našoj tvrtci! Poslati radnika npr. iz Sukošana na rad u poslovnu jedinicu Babina Greda??? Ima tu još dosta nebuloza, no ovo su neke koje smo istaknuli kao doista strašne, i bilo bi još strašnije kada bi takav zakon bio usvojen.