HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 460 – Nema smisla do besmisla

Reduciranje, smanjenje, optimizacija, štednja…Dobro, a zašto ne, ako ima smisla? Smisao(?), e tu smo na ledu, sklisko, sklisko…, tu zimske gume, a bogme ni lanci, ne pomažu!
Besmisleno uvođenje produženog rada ponedjeljkom (od 8 do 17 sati) u pojedinim poštanskim uredima, primjerice 23284 Veli Iž, na što je radničko vijeće upozoravalo, sada dobiva još besmisleniji nastavak. U rečenom uredu, gdje je nedavno bila nasušna potreba raditi od mraka do mraka, sada iznebuha treba uvesti dvosatno radno vrijeme svih pet dana u tjednu!?
Tražimo li besmisleno i previše kad očekujemo smisleni odgovor iz Network Division na pitanje: što se to tako drastično dogodilo da je do jučer trebalo raditi devet sati, a sad se sve to može u ciglih 120 minuta??!
Optimizacija na GP-2 – gospodo, izađite na teren
Iako je papirnato relativno dobro eleborirana optimizacija u Sisačko-moslavačkoj županiji odnosno optimizacija poštara iz Martinske Vesi i Topolovca u Sisak i slično (gdje je povećana prosječna učinkovitost i smanjen broj izvršitelja), stvarnost je malo drugačija. Po googlu, putni listovi su načinjeni, ali na štetu poštara koji u stvarnosti prelaze znatno više kilometara nego što im je priznato, a time i troše srazmjerno više goriva. Kolika bi im bila učinkovitost da im je priznat stvaran prijeđeni put? Gospodo, ništa bez mjerenja na licu mjesta sa brojačima na sto metara, a za put prijeđen pješice postoji pedimetar, pa izvolite prije snijega na teren!
Održane edukacije za projekt otkupa zlata
Sam postupak nije pretjerano složen ako se radi o poštenom potencijalnom prodavatelju zlatnog predmeta i cijela tehnologija je primjenjiva na poštanskom šalteru, ali predmet otkupa se mora prerezati ili prekinuti, očistiti od viškova, (sirkona, stakla, plastike…) i na kraju utvrditi kakvoću odnosno kvalitetu u karatima. Nakon toga slijedi obračun, preuzimanje, isplata i otpremanje kupljenog plemenitog metala.
Na upit u Osijeku o sredstvima osobne zaštite (rad s kiselinama) prezentatori su odgovorili kako oni ne koriste zaštitne rukavice, koje su donijeli našim radnicima, a koncentracije kiselina nisu toliko opasne (ne postoji naputak za rad na siguran način).
U odgovoru na pitanje o krivnji u slučajevima prijevare rečeno je da će to biti riješeno ugovorom te da se radnici koji su u potpunosti ispoštivali proceduru otkupa ne moraju bojati.
Divizija mreže – izvještaj sa sastanka
Dana 19. studenog 2012., održan je redoviti mjesečni sastanak s direktoricom Divizije Mreže Marijanom Miličević. Ispred HSP-a sastanku su nazočili Jadranka Dumbović i Damir Jurišić. Direktorica nas je izvijestila o tekućim aktivnostima unutar Mreže kako slijedi; prodaja Evo TV-a uvedena je u četiri PU-a, a do kraja ovog mjeseca planira se uvesti u još 70-ak PU-a. Do kraja 2012. usluga će biti dostupna u 900 PU-a. Otkup zlata zasada se obavlja u tri PU-a – Zagrebu, Varaždinu i Osijeku. Nadalje, početkom prosinca uvodi se još jedna nova usluga Bankomat u domu. Radi se o isplati s tekućeg računa HPB-a na adresi korisnika. Kako se približavaju božićni i novogodišnji blagdani, HP je pripremila veliki izbor dvodijelnih čestitki s omotnicom za sve korisnike koji žele čestitati poslovnim partnerima, prijateljima ili obitelji. Čestitke se mogu naručiti putem Interneta na adresi www.posta.hr ili na besplatnom broju telefona Kontakt centra 0800 303 304. Croatia zdravstveno osiguranje nagradit će radnike HP-a i to za najbolje rezultate u zadnja tri mjeseca u tekućoj godini. Po tri radnika bit će nagrađena u svakom GP-u i to sa po 800, 600 i 450 kuna. Što se preuređenja ureda tiče, stanje je slijedeće – PU 31103 Osijek (u tijeku su radovi na uređenju), PU 33104 Virovitica (preseljenje u TC Kaufland očekuje se do kraja godine), PU 35102 Slavonski Brod (preseljenje u TC Kaufland početkom iduće godine), PU 53288 Karlobag (projektiranje i pokretanje JN očekuje se do kraja godine), PU 40232 Prelog (projektiranje i pokretanje JN očekuje se do kraja godine), PU 32274 Štitar (potpisan ugovor o korištenju novog poslovnog prostora u vlasništvu Općine, namještaj iz zatvorenog PU Gornja Vrba, do kraja godine u novom prostoru).
Konačno – obavijesti urednije i preglednije
Tko čeka, dočeka! Konačno se netko sjetio da poštanski uredi nisu šareni cirkusi i da bi se razno razne naljepnice i obavijesti oblijepljene gdje treba i ne treba, trebale posložiti tako da budu pregledne i uredne. Naime, eto, počelo se na tome raditi, a mi samo možemo reći da se i nije trebalo toliko čekati. No, što je, tu je, a i bolje ikad nego nikad. U navedenu svrhu kao i u svrhu zadovoljenja zakonskih propisa izrađene su nove standardizirane obavijesti i naljepnice, koje su sortirane i definirane po mjestu gdje se ističu; ulazna vrata, oglasna ploča, mapa za korisnike i šalter.
Održana sjednica Središnjeg odbora za zaštitu na radu
Sjednica Središnjeg odbora za zaštitu na radu održana je u Zagrebu 20. studenog 2012. Sjednici su nazočili svi imenovani članovi ili njihovi zamjenici; predsjedavajući Josip Udiljak, Josip Poljak, Darko Divić, Karolina Šimić Marinović, Ivan Mance, Milan Vugdelija, Damir Vadlja, Siniša Šukunda, Mladen Vidaković, Cvetan Kovač i Mirjana Frljužec – zapisničar. Na dnevnom redu našle su se točke – Usvajanje zapisnika sa prošle sjednice, Izvješće o provođenju mjera zaštite na radu u proteklom razdoblju za HP d.d., Izvješće o provođenju mjera zaštite na radu u proteklom razdoblju po GP-ima, Izvješće o ozljedama na radu za treće tromjesečje 2012. godine te Razno. Zaključak; nakon cjelovitih i preciznih izviješća, vođena je konstruktivna diskusija. Potrebno je istaknuti da, sukladno Pravilniku, započinje edukacija za ovlaštenike, a u smislu smanjenja povreda na radu ide se u nabavu sredstava za zaštitu poštonoša od ugriza pasa.
Pružili smo potporu prosvjednicima na Markovu trgu
Radnički prosvjed u organizaciji SSSH i HUS, pod nazivom “Živi zid za obranu radnih mjesta: Posao i plaća, a ne burza!” održao se u četvrtak, 22. studenog. Povorka je krenula od Radničkog doma na zagrebačkom Krešimirovu trgu, s kojeg se uputila prema sjedištu Vlade i Hrvatskog sabora na Markovu trgu. Između 1.500 i 2.000 prosvjednika, obučenih u crvene prsluke s parolom “Za obranu radnih mjesta”, iz tvrtki koje trenutno posluju s problemima, a koje su podržale njihove kolege iz sindikata udruženih u SSSH i HUS, zviždanjem je i povicima negodovanja reklo što misli o stanju u gospodarstvu i općem stanju u državi. – “Posla ima, pustite da radimo”, “Nova vlast, ista priča”, “Krize puna vreća, samo za radnička pleća”. “Europske plaće svima, a ne samo njima”, “Osim dugova, što ostavljate mladima?”, tek neki su od viđenih transparenata. Prigodnim govorima, okupljenima su se obratili predsjednici SSSH i HUS-a Mladen Novosel i Ozren Matijašević te mnogi drugi. Svojom nazočnošću, prosvjed su podržali i predstavnici ostalih sindikalnih središnjica, kao što je naša sindikalna središnjica Nezavisni hrvatski sindikati. Prosvjed su podržali i povjerenici Hrvatskog sindikata pošte.