HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 451 – Sa skupa radnika u Čakovcu – drugi dio

Nepostojanje koordinacije između divizija potvrđuje izjava direktora Divizije pošte za GP2 Ivana Čule – “Što je bitnije – razduženje dostave ili prodaja polica osiguranja?”.
Nakon detaljne prezentacije projekta centralizacije dostave, koji je između ostalog bio i tema skupa radnika održanog 21. kolovoza u Čakovcu, smatramo da nedostaje još puno konkretnih odgovora, a nakon gore navedene izjave (ili konstatacije?!) radnike brine poveznica između Divizije pošte i Divizije mreže. Naime, na pitanja koja su upućena direktoru Čuli radnici nisu dobili konkretne i prihvatljive odgovore odnosno rješenja, već samo izjavu da su sve opcije vezane uz organizaciju posla otvorene. S obzirom da se centralizacijom dostave u Međimurskoj županiji dostavni punktovi svode na pet, a u konačnici na tri postavlja se pitanje organizacije poslovanja (priprema dostave od zaduženja pošiljaka i uputnica te razduženje istog) odnosno raspodjela poslova koje će odrađivati Mreža, a koje Pošta.
Čiji su ciljevi bitniji?
Ako se centralizacijom dostave smanjuje broj potrebnih radnika u Diviziji pošta, hoće li oni biti operateri u poštanskom prometu? Ako će radnici Mreže u uredima, nakon odlaska poštara ostati bez djela posla, hoće li oni biti operateri u poštanskom prometu? Kako će ionako premala osnovna postava Mreže u PU 40000 Čakovec vršiti zaduženje i razduženje pošiljaka dostave za dupli broj dostavnih rajona? Da situacija bude jasnija – u Čakovcu nije sistematizirano radno mjesto operater u poštanskom prometu, pa radnici Divizije mreža odrađuju glavninu istog za trenutačnih 15 dostavnih rajona. Kako će centralizacijom taj broj biti skoro dvostruko veći, osjeća se bojazan radnika u Diviziji mreža kako će sadašnji premali broj operatera osnovne postave morati odraditi sav taj posao.
Radnici u Diviziji pošta imaju zadane ciljeve kao što su pravovremeno iznošenje dostave, poštivanje rokova i još mnogo toga… Radnicima, pak, u Diviziji mreža dodijeljeni su ciljevi na temelju kojih se ocjenjuju, a koji uključuju prodaju usluga trgovačke i komisione robe, police osiguranja, kreditne kartice…, a u cilju nije zadan broj usluga ostvaren zaduživanjem i razduživanjem dostave. Postavljamo pitanje direktorima divizija – čiji su ciljevi bitniji i prioritetniji?
Nakon traume zbog pljačke, slijedi trauma zbog voditelja
U posljednja dva mjeseca prepadi i pljačke poštanskih ureda diljem Lijepe naše bili su izrazito učestali, a čini se da se ta priča ponavlja, pa čak i pojačava svako ljeto. Onaj tko nije iskusio da mu se pod prijetnjom smrću i dernjavom maše pištoljem oko glave teško može znati kakav se strah i traume pri tome dožive. Ipak, za očekivati je da ti radnici naiđu na razumijevanje ili potporu svojih nadređenih. Ali, ne! Gotovo je nevjerojatno da pojedini voditelji područja mogu biti toliko nekolegijalni, nesolidarni, da ne kažemo i drski, pa svoje radnike bez imalo pardona nazivaju na privatne brojeve, i to ne da ih pitaju treba li im pomoći ili kako su, nego zamislite – pitaju ih kada će konačno doći raditi, da ima puno posla itd… Svaki komentar na ovo je suvišan. Osim toga, većina radnika kaže da veće traume proživljava od same procedure nakon pljačke nego tijekom samog čina pljačke! I tu nije kraj mukama opljačkanih. U ovom slučaju postavljamo i pitanje gdje su psiholozi, kojih, hvala Bogu ne manjka u HP-u. Malo je reći da radnicima koji su doživjeli i preživjeli pljačku nedostaje tretman istih, koji bi, prema našem mišljenju, ODMAH, čim se pljačka dogodi, trebali izaći na teren i dati tim ljudima psihološku podršku, s njima popričati i o njima voditi brigu tijekom cijelog bolovanja pa sve do povratka na posao. Možda ipak tražimo previše?
Još jednom upozoravamo na povredu članka 43. Kolektivnog ugovora
S obzirom da nam se članstvo i dalje žali na kršenje čl. 43. KU, Poslodavca još jednom upozoravamo da je temeljem te odredbe (čl. 43.) dužan za smjenski rad (samo za rad u popodnevnoj smjeni) radnicima isplatiti uvećanje osnovne plaće u visini od 10 posto. Podsjećamo da smo o ovom problemu već razgovarali s Upravom želeći isto riješiti mirnim putem te na taj način izbjeći troškove. Nažalost, Uprava nije pokazala dobru volju. Iz tog razloga, obavještavamo radnike da ostvarenje svojih prava iz čl. 43. KU mogu tražiti u postupku mirenja kod Poslodavca, a ako mirenje ne uspije, mogu pokrenuti sudski postupak.
Odmarališta mađarske pošte za naše članove i radnike HP d.d.
Sve naše članove i radnike HP d.d. ovim putem obavještavamo o novoj suradnji između Hrvatskog sindikata pošte i Mađarske pošte te mađarskog sindikata pošte. Naime, radi se o suradnji, koja se odnosi na razmjenu turističke ponude s ciljem bolje popunjenosti smještajnih kapaciteta kojima upravlja Društvo Plava Vala HSP d.o.o. Drugim riječima, zbog manjkavog interesa naših članova i radnika, djelatnicima Mađarske pošte ponuđen je najam apartmana u posezoni 2012. i to u odmaralištima Punat na Krku i Vrboska na Hvaru. S druge strane, mađarski kolege, našim su članovima kao i svim radnicima Hrvatske pošte ponudili svoja odmarališta, a sve informacije o istima detaljno možete potražiti na našoj Internet stranici www.sindikat-hsp.hr. Osoba za kontakt je kolegica Branka Kumir, čije brojeve također možete pronaći na našoj Internet stranici.
Odbojkaški turnir u Sukošanu
U organizaciji Hrvatskog sindikata pošte, 1. rujna (subota) u Sukošanu će se održati odbojkaški turnir članova sindikata, radnika Hrvatske pošte. Turnir će se održati u sportskoj dvorani, a 120 sudionika bit će smješteno u odmaralištu Hrvatske pošte u Sukošanu. Osim sudionika iz deset hrvatskih gradova na turniru ćemo ugostiti i ekipu iz Mađarske pošte sa 16 članova. Nadamo se lijepom vremenu i odličnoj zabavi.
Manje od mjesec dana do sportskih susreta
Još je nešto manje od mjesec dana ostalo do početka održavanja Sportskih susreta radnika Hrvatske pošte, koji će se od 27. do 30. rujna 2012. godine održati u Poreču. Pripreme su u punom jeku. Nabavljaju se majice i sportski rekviziti, a slijedi i organizacija prijevoza i zabavnog dijela programa. Odabrani su natjecatelji i voditelji disciplina, a Organizacijski odbor odabrao je i voditelje po grupama područja. Njihova će zaduženja i odgovornosti biti vezani uz same sudionike igara, a između ostalog, napravit će i raspored po sobama, pravodobno će obavještavati sudionike o svim događajima i voditi računa o tome da kao gosti ostavimo dobar dojam i dostojno predstavljamo Hrvatsku poštu. Podsjetimo, sportovi u kojima će se natjecati sudionici ovogodišnjih igara su košarka, pikado, stolni tenis, povlačenje konopa, kuglanje, graničar, nogomet, brzo hodanje i utrka u vrećama.