HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 450 – Pilot projekt pokretni poštanski ured u velikim poteškoćama

Iako se pokretanje Pilot projekta pokretni poštanski ured činilo kao jedno od rješenja problema velikih troškova i istovremeno smanjenih usluga i broja korisnika u manjim poštanskim uredima, ispostavilo se da su se naše dvojbe u uspješnu realizaciju istoga, nažalost, pokazale opravdanima. Naime, tek kad je ideja zaživila u praksi, konkretni problemi izašli su na površinu. Nismo sto posto sigurni da je početak projekta uopće trebao krenuti u vrijeme godišnjih odmora i najvećih vrućina, pa samim time ni sadašnji rezultati neće biti realni pokazatelji financijske uspješnosti projekta. Zbog štednje prilikom odabira uređaja za klimatizaciju došlo je do toga da su uvjeti rada izrazito nepovoljni te je radnik „osuđen“ na rad pri temperaturi od 49 stupnjeva Celzijusa (!?!). Od Poslodavca smo zatražili bezuvjetan prekid rada pokretnog poštanskog ureda do trenutka kada će se osigurati minimalni mikroklimatski uvjeti rada. U suprotnom, u svezi tog problema obratit ćemo se Državnom inspektoratu – Inspekciji za zaštitu na radu! Nadalje, napominjemo da do vrlo neugodnih situacija dolazi kada radnik treba parkirati vozilo, a za isto ne postoji označen prostor. Osim toga, javlja se i problem ulaska u stari prostor poštanskog ureda radi priključka na električnu mrežu, gdje kolege moraju ostavljati samo vozilo (da ne govorimo o situaciji da, ne daj Bože, morate na WC) i gdje radnici upadaju u vrlo neugodne situacije. Pita li se itko od mjerodavnih kakve sve probleme i stanja radnik u tim trenutcima proživljava i koje posljedice to nosi za sobom? Također, mi se, pak, pitamo koje će nove probleme donijeti zima? Pokazalo se da je radni prostor u vozilu vrlo skučen i nizak, tako da su uvjeti rada i u tom pogledu neprimjereni. Smatramo i da su nepotrebna zasebna zatvaranja zaključaka i blagajnička stanja za svaki poštanski ured te je potrebno dati naziv kombiju po broju ili području za MIPS aplikaciju s identičnim žigom, čime bi se uštedjelo i na vremenu i na papirologiji.
Nadamo se da će Poslodavac ove probleme žurno riješiti te da će se za buduće projekte bolje pripremiti, poštujući odrednice Zakona i Pravilnika o zaštiti na radu.
Sa skupa radnika u Čakovcu – centralizacija dostave
Na temu centralizacije dostave – pilot projekt na području Međimurske županije, u Čakovcu je 21. kolovoza održan skup radnika te županije. Ozbiljnost teme zainteresirala je radnike direktno uključene u navedeni projekt i rezultirala je velikom nazočnošću od oko šezdesetak poštara, operaterki i operatera, ne računajući voditelje, sindikalne predstavnike, članove RV GP2 te predstavnike poslodavca.
Za svaku pohvalu, osim što je skup održan pod gotovo neprimjerenim uvjetima odnosno bez klimatizacije, ali to je poseban problem i u fazi je rješavanja, ali problem predstavlja i javna nabava.
Moderator odnosno idejni strateg Centralizacije dostave na području Međimurske županije direktor Divizije pošte za GP2 Ivan Čulo bio je izuzetno raspoložen i siguran u prezentaciji projekta, koji po njemu donosi niz prednosti i ušteda kao na primjer; olakšanje pripreme za dostavu koja se svodi na 5 punktova, bolje uvjete rada, smanjenje dužine dostavnih rajona na prihvatljivu kilometražu od oko 50 kilometara, smanjenje broja ozljeda na radu, smanjenje broja izvršitelja (nitko višak osim radnika preko student servisa). Projekt za početak predviđa centralizaciju na pet punktova, ali su za to potrebni i određeni resursi u vidu 5 CADDY vozila kao i dosta velik broj motocikala. Početak projekta predviđa se 1. listopada 2012., s mogućnošću odgode za koji mjesec u slučaju nemogućnosti nabave potrebnih resursa. Na papiru, projektu se ne može naći idejnih i stručnih zamjerki, ali poučeni dosadašnjim sličnim organizacijskim programima u HP-d.d., možemo reći da i ovoga puta pušemo na hladno, jer oni koji su isti osmišljavali opet nisu pripremili radne uvjete kako bi se program na terenu odvijao onako kako je i zamišljen.
U slučaju da strahovi budu opravdani, tu je Hrvatski sindikat pošte, koji će biti budan promatrač i koji će reagirati sukladno svojim mogućnostima i ovlastima.
Povreda članka 43. Kolektivnog ugovora
S obzirom da su nam se brojni naši članovi požalili na kršenje čl. 43. Kolektivnog ugovora, bili smo na razgovoru s Upravom HP d.d. želeći isto riješiti mirnim putem te izbjeći troškove. Nažalost, Uprava nije pokazala dobru volju te od mirnog rješenja neće biti ništa. Iz tog razloga, obavještavamo radnike da ostvarenje svojih prava iz čl. 43. KU mogu tražiti u postupku mirenja kod Poslodavca, a ako mirenje ne uspije, mogu pokrenuti sudski postupak. Naime, želimo pojasniti da je Poslodavac temeljem odredbe čl. 43. Kolektivnog ugovora dužan za smjenski rad (samo za rad u popodnevnoj smjeni) radnicima isplatiti uvećanje osnovne plaće u visini od 10 posto. S obzirom da radnici u Sortirnici rade u smjenama, ostvaruju pravo na predmetno uvećanje plaće, pa neisplatom ovog dodatka Poslodavac krši njihova prava, koja mogu ostvariti u navedenim postupcima.
Novi prijedlog zakona o zaštiti na radu u interesu krupnog kapitala?
Da je Vladin nacrt prijedloga zakona o zaštiti na radu s pratećim pravilnicima potpuno neupotrebljiv te da ga treba odbaciti, jer bez suvislih objašnjenja ukida prava radnika iz područja zaštite na radu, upozorili su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) na konferenciji za novinare održanoj prošlog tjedna. Sindikalna predstavnica u Nacionalnom vijeću za zaštitu na radu Svjetlana Šokčević rekla je da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pri izradi prijedloga nije konzultiralo stručnjake, niti Nacionalno vijeće, a predsjednik NHS-a Krešimir Sever dodao je da oko istoga nisu konzultirani ni Vladini socijalni partneri. Svjetlana Šokčević napomenula je da je važeći zakon puno bolje rješenje od onoga što se sada predlaže, a pored toga usklađen je i s pravnom stečevinom EU-a. Prema njezinim riječima, novi prijedlog zakona nije izrađen u skladu s metodologijom koju je Hrvatska razvila u suradnji s EU-om u sklopu projekta koji je stajao 1,25 milijuna eura. Umjesto toga, izrađen je prijedlog pun tehničkih površnosti i grešaka. Govoreći o konkretnim primjerima smanjenja radničkih prava, Šokčević je navela prijedloge prema kojima više ne bi bio prekršaj poslodavca ako od radnika traži da sufinancira zaštitu na radu ili ako ga ne osposobi za siguran rad. Također, prema prijedlogu ministarstva, poslodavac bi smio tražiti od radnika da rade na opasnim građevinama, a maloljetni radnici smjeli bi, što sada nije slučaj, raditi na poslovima s posebnim uvjetima rada. „Sve je to degutantno dodvoravanje krupnom kapitalu i to vlasti koja se naziva socijaldemokratskom“, napomenuo je Krešimir Sever. U svakom slučaju, o Vladinom nacrtu prijedloga zakona o zaštiti na radu javna rasprava trajat će do 30. rujna. Predviđeno je da se javna rasprava organizira putem javnih tribina u više gradova Hrvatske kao i na Internet stranici Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Pozivamo sve radnike i povjerenike radnika za zaštitu na radu da se aktivno uključe u javnu raspravu.
Druženje u Gorskom kotaru
Nastojeći bar na kratko uljepšati svima nama ova tmurna i depresivna vremena opterećena recesijom, paklenim vrućinama i svim drugim problemima koji nas okružuju, HSP-Podružnica Rijeka organizirala je cjelodnevno druženje za svoje članove u subotu 18. kolovoza 2012. u Park šumi Golubinjak, u Gorskom kotaru. Našoj sreći nije bilo kraja kada smo vidjeli poveći broj naših članova koji su već u jutarnjim satima počeli pristizati na mjesto ugovorenog druženja. Cjelodnevno druženje naših članova u očaravajućem ambijentu Golubinjaka, uz ugodne mirise i okuse mesnih delicija s roštilja u režiji gril majstora i dobro uhodane logistike, prošlo je u trenu. Mnogobrojno društvo na razne načine odlučilo je potrošiti nakupljene kalorije, neki uz odbojku na mnogobrojnim livadama u okruženju, neki na edukativnim šetnjama i posjetu obližnjim špiljama Lokava, a neki jednostavno uz priču i pjesmu uz gitaru. Uz članove naše podružnice ovo druženje upotpunili su i naši dragi gosti iz HSP-Podružnice Zagreb te naši članovi iz Slavonije koji su u tom razdoblju bili na ljetovanju u Puntu u našem odmaralištu.
Svi sudionici ovog prekrasnog druženja, kao i svi koji nisu mogli biti sa nama ove godine, ali su im prenijeti dojmovi, složni su da ovakvo druženje ne smije ostati samo na ovom pokušaju, već da ga moramo ponoviti i u nadolazećim godinama.