HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 442 – Privremena zamjena radnika – Kolektivni ugovor MORA se poštivati!

S obzirom da su nam se članovi požalili da Poslodavac krši članak 47. KU, te donošenjem jednostrane odluke zaobilazi primjenu nedvojbenih prava koja radnicima pripadaju, mjerodavne upozoravamo da je takav način ponašanja nedopustiv te da se Kolektivni ugovor, htjeli to oni ili ne, MORA poštivati. Naime, članak 47. KU propisuje da se za vrijeme trajanja zamjene određenog radnika, radnik kojem je izdana radna uputa ima pravo na bodove radnog mjesta koje je prema vrednovanju iz Pravilnika o plaćama ostvarivao radnik kojega se zamjenjuje, ako je to za njega povoljnije. Uvjereni smo da se navedeni članak ne može drugačije tumačiti nego upravo onako jasno kako to i piše. S obzirom da je u pitanju nevjerojatan potez, još jednom Poslodavcu jasno poručujemo da KU ima jaču snagu od jednostrano donesene odluke te da se isti ne smije kršiti.
Isplate otpremnina oko 20. srpnja 2012.
Obavještavamo radnike koji su obavili razgovor s Poslodavcem te prihvatili mogućnost odlaska iz sustava uz ponuđene uvjete, da im je zadnji radni dan 19. lipanj ili 20. lipanj 2012., te da će im isplata otpremnina biti oko 20. srpnja 2012.
Sjednica Glavnog radničkog vijeća
Treća sjednica Glavnog radničkog vijeća održana je 12. lipnja 2012. Uz članove GRV-a na sjednici su nazočili Jadranka Dumbović i Željko Vidaković, oboje kao predstavnici radnika u NO HP d.d. Ispred Poslodavca na prvom dijelu sjednice nazočili su predsjednik Uprave Alen Premužak, članovi Uprave Željko Žarko i Ivica Kranjčić te izvršna direktorica Ureda za upravljanje ljudskim resursima Mirela Makovičić Mujić. Osim što je predstavio članove nove Uprave i novu direktoricu Ureda za upravljanje ljudskim resursima, predsjednik Uprave ukratko je prezentirao i stanje u Društvu te predstavio trenutačno glavne projekte u HP d.d. To su – Sortirni centar, Digitalna televizija, E DOC i Printing. Nakon odlaska Uprave sjednica se nastavila prema usvojenom dnevnom redu. Predstavnici Poslodavca Darko Divić i Ivan Zovko iznijeli su prezentaciju o Prijevozu novca te je nakon brojnih upita i nejasnoća zaključeno da će se o ovom predmetu održati posebna sjednica s obzirom da se radi o osjetljivom i vrlo važnom predmetu. Također, zatražena je dostava ovog materijala GRV-u.
Sjednica Središnjeg povjereništva radnika za zaštitu na radu
Dana 12. lipnja, utorak, održana je IV. sjednica Središnjeg povjereništva radnika za zaštitu na radu. Nakon usvajanja zapisnika s prethodne sjednice, izviješće o stanju zaštite na radu podnio je voditelj odjela zaštite na radu, zaštite od požara i ekologije Ivan Mance. Tijekom druge točke dnevnog reda, na uvid nam je dan elaborat standardizacije zaštitne opreme, što je osnova pri raspisivanju u javnoj nabavi. O provedenoj edukaciji povjerenika radnika za zaštitu na radu svoj osvrt prezentirao je voditelj programa edukacije Damir Vidović. Na poziv koordinatora, na sjednici su nazočili i voditelj odjela za sigurnost Ivan Zovko te Miroslav Vojvodić, izvršni direktor sektora za optimizaciju. Voditelj odjela za sigurnost nas je upoznao sa zakonskom potrebom uvođenja nove tehnologije u prijevozu novca, uz obećanje da slijedi obilazak i edukacija svih relevantnih čimbenika po regijama. Izvršni direktor nas je informirao o stanju na skladištu službene odjeće, rekavši da iz objektivnih razloga nabava potrebne službene i radne odjeće kasni četiri mjeseca. U narednom periodu predviđene su aktivnosti u osposobljavanju i imenovanju ovlaštenika sukladno Pravilniku o zaštiti na radu te završetak Pravilnika za zaštitu od požara, kao i donošenje Propisnika osobne zaštitne opreme.
Redoviti mjesečni sastanak s direktorom Divizije pošte
Redoviti mjesečni sastanak socijalnih partnera i predstavnika Divizije pošte na čelu s izvršnim direktorom Josipom Udiljkom, održan je u ponedjeljak, 11. lipnja. Ispred HSP-a na sastanku su nazočili Jadranka Dumbović, Davor Kršić i Miljenko Gorup. Raspravljalo se o svim aktualnim pitanjima i problemima koji postoje unutar dotične divizije. Između ostalog, kako smo i najavili u prošlom broju Post infa, na dnevnom redu sastanka našao se i problem radnika u PU Ogulin te nam je rečeno da će se ondje održati sastanak s radnicima kako bi se riješila sva sporna pitanja i problemi. Nakon sastanka s predstavnicima Divizije pošte, socijalni partneri održali su prvi službeni sastanak s novom direktoricom Ureda za upravljanje ljudskim resursima Mirelom Makovičić Mujić. Sastanak je protekao u znaku upoznavanja te u dogovaranju načina komunikacije između dotičnog ureda i socijalnih partnera.
Mađare oduševilo gostoprimstvo u Vinkovcima
Nakon memorijalnog turnira „Robert Bajtal 2012.“, koji je od 25. do 27. svibnja održan u Vinkovcima, od dragih nam je gostiju iz Mađarske stiglo pismo zahvale. Kolege Mađari istaknuli su da im je boravak u Vinkovcima bio veličanstven te svim kolegama i kolegicama zahvaljuju na velikodušnom i toplom gostoprimstvu. „Zahvaljujemo vam svima za ona tri dana i nebrojenom mnoštvu doživljaja radi kojih smo se puno bogatiji vratili svojim kućama. Jako smo se dobro osjećali. Za nas je to poseban doživljaj, jer smo imali priliku zaviriti u živote jednog drugog naroda, naročito u živote poštara. Posebno želimo izraziti zahvalnost Eriki, koja se za sve vrijeme našeg boravka brinula za nas“, stoji u pismu kolega iz sportske regije Sopron, kojeg je potpisao Böszéné Linzer Adrien.
Mi samo možemo reći – drago nam je što ste ponijeli lijepe uspomene iz Hrvatske i veselimo se nekom našem ponovnom susretu…
Sportski susreti – još 20 dana za prijavu
Još je samo dvadesetak dana (do 2. srpnja) ostalo do isteka roka za prijavu za sudjelovanje na ovogodišnjim Sportskim susretima radnika HP d.d., koji će se održati krajem rujna ili početkom listopada. U aktualnom broju Vaše pošte objavljena je i zadnja prijavnica za isto te je vrijeme da se pripremite, razgovarate s kolegama na poslu i svojim voditeljima te popunite prijavnicu. Podsjećamo, natjecatelje će se birati ždrijebom, a na taj će način svaki radnik imati jednaku priliku za sudjelovanje u natjecanju. Broj sudionika je ograničen. Discipline za koje se možete prijaviti su nogomet, graničar, kuglanje, stolni tenis, pikado, povlačenje konopa, košarka, brzo hodanje i skakanje u vrećama.
Sindikati traže referendum o kolektivnim ugovorima
Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske, poslale su predsjedniku Hrvatskog Sabora Borisu Špremu i saborskim zastupnicima zahtjev za raspisivanje referenduma vezano uz kolektivne ugovore i pregovore o njima. Traže raspisivanje referenduma s pitanjem Jeste li za zadržavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i otkazivanju kolektivnih ugovora? Pritom su podsjetili da su u ljeto 2010. godine sindikati prikupili 717.149 važećih odnosno priznatih potpisa potpore građana za raspisivanje referenduma s navedenim pitanjem. Povod prikupljanju potpisa bio je prijedlog izmjena Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na produženu primjenu kolektivnih ugovora, koji je tadašnja Vlada RH uputila u saborsku proceduru. Kada je bilo izvjesno da su sindikalne središnjice prikupile dovoljan broj potpisa, Vlada RH povukla je prijedlog, a Ustavni sud RH zaključio da više nema razloga za održavanje referenduma. Ipak, Hrvatski sabor imao je obvezu raspisati referendum ako su zadovoljeni uvjeti iz Zakona o referendumu, stoji u sindikalnom zahtjevu. Sindikalisti ističu kako je ovih dana razlog opet aktualiziran jer Vlada želi mijenjati Zakon o radu kao i sve važeće kolektivne ugovore te zahtijevaju raspisivanje referenduma. „S obzirom da odredbama Zakona o referendumu nije propisan rok u kojemu se temeljem izjašnjavanja birača treba raspisati referendum, a razlog prikupljanja potpisa ponovno je aktualiziran, tražimo da temeljem 717.149 prikupljenih važećih potpisa Hrvatski sabor raspiše referendum i utvrdi volju građana RH u navedenom pitanju“, stoji u zahtjevu.