HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 441 – Dođe li u pitanje naš Kolektivni ugovor, HSP će poduzeti sve moguće akcije i mjere kako bi se zaštitila prava naših članova

Izrazito huškačko i gotovo nevjerojatno medijsko napadanje na sindikate i prava radnika u javnim tvrtkama i dalje se nastavljaju. S obzirom na drastične najave Vlade RH o ukidanju božnica, regresa, a po novom i rezanja dodataka na plaću (!?!) sasvim nam je jasno da se među članstvo uvlači panika, razočaranje i strah. Već u nekoliko navrata, kroz dopise koje smo slali premijeru Milanoviću i resornom ministru Hajdaš Dončiću te kroz priopćenje za medije, jasno smo naglasili da se HP-Hrvatska pošta d.d. ne financira iz državnog proračuna, stoga se ne može i ne smije stavljati u isti koš s ostalim javnim tvtkama koje financira država. Isto tako, upozorili smo da se kroz medije provlače neistinite informacije o broju zaposlenih i njihovim plaćama te ukazali na stvarno stanje stvari. Što se kolektivnog ugovora tiče, on je potpisan u svibnju prošle godine i kao takav još uvijek je na snazi. Ako Vlada (koja je vlasnik HP d.d.) kaže drugačije, uslijedit će pregovori, koji sasvim sigurno neće biti laki, već teški i mukotrpni. Ovim putem želimo reći da nema razloga za paniku, s obzirom da od Uprave HP d.d., preko koje Vlada pregovara sa sindikatima, još uvijek nema nikakvih ni službenih niti neslužbenih informacija o tome što će i kako će biti s našim kolektivnim ugovorom. Ono što mi u ovom trenutku možemo reći jest to da je Hrvatski sindikat pošte dosad uvijek štitio interese i prava članova te će to i ubuduće činiti. Svjesni smo da situacija nije laka i da je pritisak na sindikate možda jači nego ikad i sasvim sigurno neće biti ni lako niti ugodno budu li i prava radnika iz KU HP d.d. dovedena u pitanje. Iskreno se nadamo da do toga neće doći te svim našim članovima želimo poručiti da nisu sami i da ćemo poduzeti sve moguće akcije i mjere kako bismo zaštitili njihovo dostojanstvo i prava za koja smo se borili svih proteklih godina. Također, podsjećamo da će iduće godine s 1. siječnjem doći do liberalizacije poštanskog tržišta i da će se to sasvim sigurno odraziti na Hrvatsku poštu. Svaki radnik Hrvatske pošte, uključujući i menadžere, mora uložiti sve napore da se posao radi korektno i profesionalno. Isto tako, dođe li do izvanrednih pregovora oko KU, svi mi, članovi HSP-a morat ćemo zajedno stati u obranu naših prava iz KU.
Izvještaj sa sastanka s direktorom Divizije Hpekspres
Dana 4. lipnja, ponedjeljak, održan je redoviti mjesečni sastanak s izvršnim direktorom Divizije Hpekspres Markom Jukićem. Na sastanku smo postavili pitanje radnih vremena i što se nas, kao sindikata tiče, ona su u skladu sa zakonom, a radnička vijeća će sukladno svojim ovlastima temeljito proučiti što ona točno znače za svaku grupu poslova te će prema tome dati svoja očitovanja. Kako bi se ovaj predmet obradio što kvalitetnije, molimo vas da svojim sindikalnim povjerenicima dojavite sve primjedbe na radna vremena.
Poštarije na ogulinski način
Pozvani vapajima poštara iz Ogulina, koji više ne mogu izdržati trenutačni režim njihove poštarske svakodnevnice, došli smo na lice mjesta 5. lipnja 2012. u 7,00 sati. Poštonoše su bili u fazi pripreme za rad odnosno za izlazak na rajon. I tu je glavni problem, jer prema evidencijama, oni svaki dan (bar 90 posto radnih dana) s rajona dolaze od pola sata do sat, sat i pol kasnije kao da je to normalno. Nikog, čini se, za to nije briga, jer to već dosta dugo traje. Najvažnije je, čini se, sustavno smanjivati broj poštara (u zadnjih godinu dana broj poštara smanjio se za pet), a ovima kako bude, jer prema evidencijama i statistici, oni su oko 70 posto produktivni. E pa tu onda nešto nije u redu. Ili su „norme“, o kojima bi trebalo posebno popričati, premale, ili je kilometraža netočna ili, pak, nije u redu organizacija pripreme rada povezana sa zaduživanjem poštara. Na licu mjesta iz evidencija odlazaka i povrataka na rajon i s rajona
vidljivo je da poštonoše nikad ne izlaze na vrijeme (8,00 sati) već dosta kasnije. Isto tako, vraćaju se dosta kasnije. Na temelju svega navedenog, mi kao sindikalni predstavnici HSP-a tražimo da se radno vrijeme poštonoša svede na normalan radni dan od 8 sati, a također, usuđujemo se zaključiti da je najveći problem uzrokovan međusobnim odnosima između divizija mreže i pošte, prioritetima i ciljevima mreže, radnim vremenima ureda s korisnicima te nedovoljno iskorištenog „djeljača“ u pošti Ogulin. S obzirom na sve navedeno, svakako, ova tema naći će se na dnevnom redu sastanka s direktorom Divizije pošte.
Održan II. memorijalni malonogometni turnir Petar Ekmajer – Pero
U Podcrkavlju, mjestu okruženom pitomim slavonskim šumovitim brežuljcima, nedaleko od rodnog sela poznatog hrvatskog pjesnika i akademika, pokojnog Dragutina Tadijanovića i grada Slavonskog Broda, na ugostiteljsko rekreacijskom imanju obitelji Delač, kojoj se zahvaljujemo na gostoprimstvu, dana 2. lipnja održan je II. memorijalni turnir Petar Ekmajer – Pero u znak sjećanja na našeg člana, poštara i prijatelja. Kolega Pero bio je u dva mandata i povjerenik HSP Podružnica Slavonski Brod, uvažavan među svojim kolegama poštarima i u konačnici čovjek kojega život nije mazio i koji nikada nije podlegao pritisku problema koji su ga svakodnevno „šamarali“, cijeneći i čuvajući svoj posao koji je neizmjerno volio. Bio je i stalni sudionik sportskih događanja kako u Hrvatskoj pošti tako i u Slavonskom Brodu, pa i šire. Volio je nogomet i ljude s kojima se susretao kao i sportske igre radnika Hrvatske pošte, volio je okupiti malonogometnu ekipu bivšeg središta Slavonski Brod i povesti ih u Vinkovce u znak sjećanja na pokojnog kolegu Roberta Bajtala, jer se volio družiti i promicati kolegijalnost i prijateljstvo. Sve to pokazalo se i ove godine na II. memorijalnom turniru, kojem su se, osim dvije ekipe poštara iz Slavonskog Broda, odazvale i ekipe s malonogometnog turnira Slavonskog Broda, čiji je Pero bio miljenik i uvaženi član.
Turnir su organizirale Perine kolege poštari uz pokroviteljstvo Hrvatskog sindikata pošte, RSRH i Udruge SDRHPT Slavonski Brod. Kolege iz Udruge SDRHPT spomenuli su se i prvog predsjednika navedene udruge, pokojnog kolege Zlatka Matoševića. Po završetku turnira zaslužene pehare predstavnicima tri prvoplasirane ekipe predao je glavni povjerenik Hrvatskog sindikata pošte Podružnica Slavonski Brod Ivica Grivičić, a nakon toga kušale su se i neizbježne slavonske pečenke, a pitomim brežuljcima Podcrkavlja orila se i pjesma koju je Pero jako volio.
Visine naknada i otpremnina koje se primjenjuju za lipanj 2012.
Prema obavijesti Ureda za upravljanje ljudskim resursima, visina otpremnine u slučaju odlaska u mirovinu u svibnju iznosi 25.343 kuna neto. Jubilarna nagrada za godine radnog staža u Hrvatskoj pošti isplaćuje se radniku prema slijedećim iznosima;
– Za 10 godina rada (1.500 kuna neoporezivo) – 2.027 kuna neto
– Za 15 godina rada (2.000 kuna neoporezivo) – 2.534 kuna neto
– Za 20 godina rada (2.500 kuna neoporezivo) – 3.295 kuna neto
– Za 25 godina rada (3.000 kuna neoporezivo) – 3.801 kuna neto
– Za 30 godina rada (3.500 kuna neoporezivo) – 4.562 kuna neto
– Za 35 godina rada (4.000 kuna neoporezivo) – 6.082 kuna neto
– Za 40 godina rada (5.000 kuna neoporezivo) – 7.603 kuna neto
Radniku ili njegovoj obitelji isplaćuje se potpora u neoporezivim iznosima za smrt radnika 7.500 kuna, za smrt člana uže obitelji (bračnog druga, djece i roditelja) 3.000 kuna, za neprekidno bolovanje duže od 180 dana (jednom godišnje) 2.500 kuna. Regres za godišnji odmor iznosi 2.000 kuna neto. Prosječna neto plaća za mjesec travanj 2012. iznosila je 5.069 kuna, a prosječna bruto plaća za mjesec travanj 2012. iznosila je 6.878.