HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 440 – Stižu košulje – s dugim rukavima!

Isporuka službenih muških i ženskih košulja očekuje se za dva do tri tjedna. Konačno, no opet se nekom omaklo (nadamo se nenamjerno). Naime, iako bi s obzirom na nadolazeće godišnje doba (LJETO!) bilo logično da košulje budu kratkih rukava, Poslodavac očito ima neku drugu logiku, pa će se u vrućim ljetnim mjesecima radnicima isporučiti košulje dugih rukava! Jedino što se može pretpostaviti je da se Poslodavac očito samo želi dobro „pobrinuti“ za svoje radnike, „štiteći“ ih valjda od UV zraka, kojima bi u kratkim rukavima mogli biti izloženi. U tom slučaju, mjerodavni su korak ispred naše logike, jer nema možebitnih opekotina, a time ni dodatnih troškova za kreme i ostalu kozmetiku namijenjenu borbi protiv sunca. „Mudro“, nema što! Zato, svim onim radnicima kojima su ipak draže košulje kratkih rukava, moramo reći da se strpe do idućeg ljeta (no samo u slučaju da Poslodavac do tada promijeni ovogodišnju logiku/brigu).
Racionalizacija i zatvaranje poštanskih ureda – da zaboli glava
Dakle, zatvoreni su poštanski uredi 44211 Blinjski Kut i 44204 Jabukovac (između ostalih), ali tek sada došlo je do problema s dostavom. Naime, vox populi je užasan i napadaju domicilnu poštansku populaciju (eks. SP SISAK), koja nije ništa kriva, jer po novom, žitelji Blinjskog kuta i Komareva trebaju po obavijesti o prispijeću pošiljke ići u 44210 Sunju, iako im je bliže 44010 Sisak – Caprag. Slična situacija je sa žiteljima, primateljima pošiljaka po obavijesti iz Moštanice, Blinje, Bjelnika i Jošavice, koji također moraju u 44210 Sunju iako im je neusporedivo bliže 44250 Petrinja. Ako nas nije briga za gore navedeno, onda nas je briga što poštar sada za jabukovačko područje prelazi do prvog sela Moštanice oko 40 kilometara, pa preko Blinje, Bjelnika i Jošavice, što je vrlo skupo i baš kao što piše – da zaboli glava, jer Petrinja-Moštanica je oko 10 kilometara, pa si vi mislite. Istovremeno, konkurencija trlja ruke i neumoljivo, bez borbe, zauzima terene. I još jedno slovo odnosno prijedlog – neka zaposle nastavnika zemljopisa i sve će biti razvidno. Stručna percepcija ovog spornog prostora je nažalost slaba i na štetu našeg proračuna.
Održan seminar za članove radničkih vijeća
U organizaciji HP-Hrvatske pošte d.d., u ponedjeljak i utorak, 28. i 29. svibnja 2012., održan je seminar za sve članove radničkih vijeća. Seminar je organizirala Hrvatska pošta, a vodila ga je Dušanka Marinković Drača. Uz osnovne informacije o načinu i organizaciji rada RV-a, na predavanju se moglo čuti i mnoštvo novih, korisnih informacija, koje bi članovima trebale pomoći u njihovom radu u RV-u. Istaknuto je da RV savjetovanjem, suodlučivanjem ili pregovorima s poslodavcem o pitanjima važnima za položaj radnika, ponajprije štiti i promiče interese radnika. U prvom redu, glavni interesi radnika su sigurnost radnog mjesta, stalan prihod i prihvatljivi uvjeti rada. Da bi rad RV-a bio što kvalitetniji i produktivniji bitno je često provođenje razgovora s poslodavcem, isticanje vlastitih prijedloga te osiguravanje podrške radnika. U nizu informacija, na seminaru je naglašena i potreba održavanja komunikacije s članovima i to putem redovitih skupova radnika, neposrednim razgovorima s radnicima, lecima, biltenima, anketama…Osim navedenog, na edukaciji se moglo čuti i vrlo korisnih informacija o pripremama za pregovore s poslodavcem, odnosima sa sindikatima i slično. U svakom slučaju, možemo reći da je ovakva edukacija prošla u pozitivnom odjeku, da su članovi RV-a dobili niz korisnih informacija te da su sve ovakve i slične edukacije uvijek dobrodošle.
Odbor za zaštitu na radu GP5
Sjednica Odbora zaštite na radu GP5 održana je u utorak 29. svibnja 2012. u Slavonskom Brodu. Sjednici su nazočili i gosti iz Ureda za korporativnu sigurnost, Odjela zaštite na radu, zaštite od požara i ekologije, voditelj odjela Ivan Mance i koordinator Milan Vugdelija. Sjednicom je predsjedao zamjenik predsjednika Odbora Nikola Bernatović, a sjednica je protekla prema dnevnom redu; 1. Usvajanje zapisnika sa prethodne sjednice, 2. Analiza ozljeda na radu u prvom kvartalu 2012.godine, po županijskim središtima i na području GP5, 3. Stanje zaštite na radu na području GP5, 4. Razno. Predstavnik radnika, koordinator povjereništva radnika za zaštitu na radu Mladen Vidaković postavio je pitanje službene odjeće za poštare mopediste nakon čega je i konstatirano da će isto pitanje biti postavljeno na Središnjem povjereništvu zaštite na radu s obzirom da će na sjednici biti nazočan i Miroslav Vojvodić iz sektora optimizacije.
Mjesečni sastanci s direktorima Divizija – dojavite probleme
Sukladno dogovoru sindikata i Poslodavca, podsjećamo vas da će se redoviti mjesečni sastanci održavat sljedećim redoslijedom: svakog prvog ponedjeljka u mjesecu – Divizija hpekspres; svakog drugog ponedjeljka u mjesecu – Divizija pošta; svakog trećeg ponedjeljka u mjesecu – Divizija mreža; svake četvrte srijede u mjesecu – Divizija podrška. Sve članove HSP-a pozivamo da svom glavnom povjereniku podružnice dojave svoje probleme o kojima će se raspraviti i zatražiti rješenje na sastancima s izvršnim direktorima Divizija.
Memorijalni turnir „Robert Bajtal 2012.“
U sjećanje na kolegu i sindikalnog povjerenika Roberta Bajtala, koji je poginuo na radnom mjestu u PU Vinkovci uslijed eksplozije bombe, Hrvatski sindikat pošte u prošlu je subotu, 26. svibnja organizirao Memorijalni turnir „Robert Bajtal“. Turnir se održao u Vinkovcima, a na njemu su sudjelovale muške malonogometne i ženske odbojkaške ekipe sastavljene od članova HSP-a iz čitave Hrvatske. Također, na turniru su bili i gosti – kolege iz Mađarskog sindikata pošte. Uz sportski duh, dobre rezultate i prisjećanje na poginulog kolegu Roberta, i ovogodišnji turnir prošao je u odličnoj atmosferi i zabavi. U malom nogometu prvo mjesto osvojila je ekipa iz Šibenika, drugo mjesto zauzeo je Osijek, a treće Zadar. Najboljim strijelcem proglašen je Marin Klanac iz Zadra, a najboljim golmanom Tomislav Vladimir iz Dubrovnika. U odbojci, prvo mjesto osvojila je ekipa iz Vukovara, drugo mjesto Sopron iz Mađarske, a treće mjesto zauzela je ekipa iz Osijeka. Najboljom odbojkašicom proglašena je Brigitte Steiger iz Mađarske.
Sreća kroz nesreću
Hajka na radnike državnih tvrtki ne staje. Vlada RH to provodi smišljeno i služeći se prilično prizemnim i primitivnim načinima, koji doduše, u ovim sumornim vremenima nailaze na plodno tlo. U kriznim vremenima, kakva su u lijepoj našoj već godinama, najlakši princip vladavine je onaj „zavadi pa vladaj“ i time se služi ova vlada. Kako bi sindikate oslabila, bacila je kost među narod i slanjem „informacija“ kroz svoje medije zavadila taj isti narod. Kakav je čovjek koji svoju sreću gradi na tuđoj nesreći? Sindikati državnih poduzeća svojom umješnosti zadržali su ili povećali prava svojih članova u istim poduzećima. I sada na tome treba zavidjeti? Može se i zavidjeti, ali sa zdravim namjerama, a ne kao kod nas u državi gdje, ako je meni loše, želim da je svima tako, po onoj narodnoj – „nek’ i susjedu krepa krava!“. Nadam se da sada radnici državnih poduzeća vide što su im to sindikati pomogli ostvariti i koja je snaga njihovih sindikata.