HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 439 – Na konferenciji za medije: „Vlada otvorila “baražnu vatru” na sindikate i kolektivne ugovore u javnom sektoru“

Vlada je otvorila “baražnu vatru” na sindikate i kolektivne ugovore (KU) u javnom sektoru, ali taj “politički udar” joj neće proći, jer sindikati neće dozvoliti takvo miješanje politike u slobodu kolektivnog pregovaranja, poručili su čelnici sindikata državnih tvrtki koji djeluju u okviru Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), u utorak 22. svibnja na konferenciji za medije. Predsjednik NHS-a Krešimir Sever optužio je Vladu da pokušava anatemizirati sindikate javnog sektora i razjediniti radnike i sindikate realnog i javnog sektora, kako bi im smanjila prava, pri čemu su pod posebnim pritiskom zaposleni u državnim tvrtkama za koje se tvrdi da imaju prevelika prava. Sever tvrdi kako nije istina da treba smanjivati navodna prevelika prava radnika, pri čemu je kao primjer naveo Finu, gdje je otkazan KU iako Fina nema problema ni s viškom zaposlenih niti s plaćama. „Radi se o čvrstoj sprezi vlasti i poslodavaca protiv KU-a, pa će nakon sindikata javnih i državnih službi i sindikata državnih tvrtki na red doći i cijeli privatni sektor“, uvjeren je Sever. U tom smislu govorili su i čelnici NHS-ovih sindikata iz velikih državnih tvrtki poput HEP-a, Plinacroa, Hrvatskih šuma, HRT-a ili Hrvatske pošte, koji odreda tvrde da plaće i materijalna prava, kao i broj zaposlenih u njihovim tvrtkama nisu razlog za izmjenu prava zajamčenih KU-ima.
Sastanak s direktorom Divizije podrška
Redoviti mjesečni sastanak s izvršnim direktorom Divizije podrška Ivicom Kranjčićem održan je u srijedu 23. svibnja 2012. Na sastanku se razgovaralo o problemima koji trenutačno postoje u Diviziji podrška. Na pitanja koja smo postavili, direktor će odgovoriti pismenim putem o čemu ćete biti naknadno obaviješteni.
Sastanak s Divizijom mreže
Redoviti mjesečni sastanak s izvršnom direktoricom Divizije Mreže Marijanom Miličević održan je u ponedjeljak, 21. svibnja 2012. Na sastanku se raspravljalo o brojnim temama odnosno problemima koji trenutačno postoje u Diviziji mreže. Tako su neki od njih oštećene novčanice i krivotvorene devize. Postavili smo i pitanje o unapređivačima prodaje – što im je funkcija i što točno trebaju raditi. Dotakli smo se i problema oko ciljeva i voditelja područja. Razgovaralo se o službenoj odjeći, na što nam je direktorica rekla da je javni natječaj za službenu odjeću gotov te se čeka realizacija. Riječi je bilo i o pitanju obrazaca u depou. Rečeno nam je da je javni natječaj gotov, da je potpisan ugovor s tvrtkom te da se s novim dobavljačem dogovaraju probni otisci.
Odgovor Poslodavca na dopis o PU Lužani
S obzirom da je do nas stigla informacija o najavi zatvaranja poštanskog ureda 35257 Lužani te da oko istog postoje određeni nesporazumi, Poslodavcu smo prošli tjedan uputili dopis u kojem smo tražili pojašnjenje nastale situacije. U srijedu nam je od Divizije Mreže stigao odgovor u kojem stoji da je navedeni ured uvršten u projekt racionalizacije i to nakon što je najmodavac pismeno otkazao najam prostora. Razlog otkazivanja je što HP nije mogla prihvatiti traženo 50 postotno povećanje najma. S načelnikom općine Oriovac, kojoj pripada PU Lužani, direktor DM GP5 održao je dva sastanka na kojima je dogovaran model sufinanciranja. Pritom je dana informacija o daljnjoj proceduri, a to je da će DM predložiti Upravi donošenje posebne odluke o prihvaćanju predloženog modela sufinanciranja. U međuvremenu je načelnik s direktorom GP5 informiran da do dobivanja povratne informacije od Uprave, vezane uz odluku o sufinanciranju, HP neće poduzimati daljnje radnje vezano za racionalizaciju PU Lužani.
Zatvaranje ureda – novo pomodarstvo u Hrvatskoj pošti
Što trajno, što privremeno, što s idejom, što bez ideje, što pametno…Zatvaranje ureda u HP postalo je novo pomodarstvo. Pa i kada se treba renovirati, ili kada onaj u čijem smo prostoru renovira taj prostor, više se uopće ne ide s idejom o traženju drugog privremenog prostora, nego se ured – zatvori. A tko bi se više i čudio takvim idejama!? Svih ovih godina, s obzirom kakve su bile, bilo ih je puno i previše! Zapitaju li se ikada vlasnici tih ideja bi li netko, negdje, igdje, kupio takve ideje? S druge strane, hoćemo li uopće čuti odgovor na pitanje što će biti s prostorom i objektima ureda u našem vlasništvu, koji jesu, ili će tek biti zatvoreni? Tko će u opustošenim krajevima i selima lijepe naše biti zainteresiran uzeti ih u najam ili kupnju? Tu, očito, nema ideje. Ili, bolje rečeno, ako je bude, sigurno će biti jednako „pametna“!
Najava – Memorijalni turnir „Robert Bajtal 2012.“
U sjećanje na kolegu i sindikalnog povjerenika Roberta Bajtala, koji je poginuo na radnom mjestu u PU Vinkovci uslijed eksplozije bombe, Hrvatski sindikat pošte već tradicionalno u svibnju organizira Memorijalni turnir „Robert Bajtal“. Ove godine turnir će se održati u subotu 26. svibnja u Vinkovcima, a na turniru će sudjelovati muške malonogometne i ženske odbojkaške ekipe, sastavljene od članova HSP-a iz čitave Hrvatske i gosti – kolege iz mađarskog sindikata pošte. Nakon turnira održat će se svečana večera te će se podijeliti nagrade najuspješnijim ekipama.
U Bjelovaru održan turnir u kuglanju
U organizaciji Hrvatskog sindikata pošte, u subotu 19. svibnja u Bjelovaru, održan je 6. tradicionalni turnir u kuglanju. Uz sportski duh i odlične rezultate, i ovogodišnji turnir prošao je u odličnoj atmosferi i zabavi. Prvo mjesto osvojila je ekipa iz Zagreba, drugo mjesto ekipa iz Bjelovara, a treće mjesto osvojila je ekipa iz Splita. Uz njih, na turniru su još sudjelovale i ekipe iz Šibenika te Siska. Čestitamo svim sudionicima na ostvarenim rezultatima. Inače, dosadašnja praksa bila je da se turnir svake godine održava u onoj podružnici koja osvoji isti, no sada se razmišlja o opciji da se ta praksa ukine te da turnir svake godine organizira druga podružnica, neovisno o pobjedniku.
Sportski susreti – prijavnice i u novom broju Vaše pošte
Kao i u prošlom broju, i u aktualnom broju Vaše pošte objavljena je prijavnica za sudjelovanje na Sportskim susretima radnika HP-a. Svaki će radnik imati jednaku priliku za sudjelovanje u natjecanju, jer se odabir sudionika obavlja javnim izvlačenjem. Popunjene prijavnice već su počele stizati, pa još jednom pozivamo sve radnike da se prijave za sudjelovanje, jer je broj sudionika ograničen.
Ivica Kranjčić imenovan članom Uprave HP d.d.
Nadzorni odbor HP d.d. je na svojoj 2. sjednici, održanoj u srijedu 23. svibnja 2012., na mjesto člana Uprave Hrvatske pošte imenovao Ivicu Kranjčića, dosadašnjeg izvršnog direktora Divizije podrška. Time je Uprava Hrvatske pošte uz članove Ranka Marinovića i Željka Žarka te predsjednika Alena Premužaka dobila četvrtog člana.