HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 427 – Radnici o vlastitom trošku popravljaju službene bicikle!?!

Ovih dana neugodno smo se iznenadili informacijom da radnici, čije je osnovno sredstvo za rad – bicikl – sami i o vlastitom trošku popravljati isti, ako dođe do kvara! Iako zvuči nevjerojatno, nažalost, istinito je. Navodno, zadnji bicikl kupljen je 2008. godine, a prije četiri mjeseca iskoristila su se sva planirana sredstva za održavanje navedenih prijevoznih sredstava. U međuvremenu, tvrtka koja je vršila dužnost popravaka i održavanja bicikala, prestala je djelovati, što je i dovelo do toga da radnici o svom trošku moraju servisirati, održavati i kupovati dijelove za bicikle. Smatramo da je ovakva praksa nedopustiva, stoga smo Poslodavcu uputili dopis u kojem ih upozoravamo na dotične probleme te molimo da se isti hitno riješe.
Hrvatska pošta pružatelj je uslužnih djelatnosti, stoga je navedeni problem oko popravaka bicikala neshvatljiv, tim više što se HP d.d. već nekoliko puta u zadnjih nekoliko mjeseci putem medija promovira kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj. Teško je i povjerovati da se ovako nešto uopće događa unutar HP-a, no budući da se ipak događa, pitamo Upravu na čiju adresu da radnici šalju račune popravaka?
Anonimno pismo nezadovoljnih radnika
Hrvatski sindikat pošte zaprimio je anonimno pismo grupe radnika u kojem iznose niz prigovora vezanih za rad njihovog voditelja, kojem ovom prilikom nećemo spominjati ime. Radnici nas mole za pomoć, odnosno da ih zaštitimo od „zastrašivanja i prijetnji“ dotičnog voditelja. Iako u pravilu na anonimne prijave radnika ne reagiramo, jer ne možemo zastupati i garantirati za nekoga tko se nije predstavio, ovoga puta „vapaj“ radnika smo uzeli u obzir budući da se radi o izrazito grubom i neprimjerenom ponašanju dotičnog voditelja (uredništvo ima informaciju o imenu i prezimenu). Mjerodavnima smo uputili dopis u kojem upozoravamo na žalbu ove grupe radnika te očekujemo hitan odgovor. Napominjemo da je iz pisma vidljivo da voditelj grubo krši temeljna ljudska prava, kao i prava iz radnog odnosa, a to je neprihvatljivo.
Ovom prilikom, također, želimo jasno napomenuti da svi koji nam šalju anonimna pisma, u kojima upozoravaju na bilo kakve nepravilnosti unutar HP d.d. te koji traže našu zaštitu i pomoć, moraju znati da prilikom rješavanja tog problema Poslodavcu moramo navesti ime osobe koja krši pravila ponašanja, čime oni koji šalju prijave i pisma moraju znati da također preuzimaju rizik otkrivanja svog identiteta. U suprotnom, rješenje je nemoguće pronaći. Osim toga, iz anonimnih prijava nemamo garanciju da iza njih doista netko i stoji.
Centralizacija dostave – odgovor Poslodavca
U prošlom broju Post infa pisali smo o problemima, koji su se ponovno pojavili oko provođenja pilot projekta „Centralizacija dostave“. Obavijestili smo vas da smo, putem dopisa, Poslodavca upozorili da se tako važan projekt više ne smije provoditi mimo rasprave sa sindikatima. Podsjetimo, prva faza provedena je bez rasprave sa sindikatima, pa je nakon naše oštre reakcije Poslodavac rekao da to više neće biti slučaj. Iako mi smatramo da se dogovorena praksa opet zaobišla, budući da je došlo do određenih promjena u GP4 o kojima nismo bili obavješteni, Poslodavac se u svom odgovoru na naš navedeni dopis pravda tvrdnjom da dogovor nije prekršen jer proces u GP4 nema nikakve veze s pilot projektom potpune centralizacije dostave. Poslodavac tvrdi da nikada nisu, niti će, kršiti dogovore koji su postignuti sa socijalnim partnerima (!?!). Napomenuli su da pilot program Razdvajanje dostave ostaje na tri lokacije te se neće širiti do konačne prezentacije socijalnim partnerima isto kao i projekt Centralizacija dostave koji se ne može pokrenuti dok se za to ne ostvare preduvjeti.
Naravno, Poslodavac nikada nije kriv, iako, htio to netko ili ne, ostaje činjenica da se projekt pokrenuo mimo znanja sindikata. Za sve ostalo što su u svom odgovoru naveli, možemo samo reći – živi bili, pa vidjeli!
Utjecaj promjene stope PDV-a na cijene u HP d.d.
Vezano uz povećanje stope PDV-a, u četvrtak, 1. ožujka 2012., stigao nam je dopis Poslodavca u kojem se ističe da su, sukladno članku 12. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (NN 87/09), cijene univerzalnih poštanskih usluga oslobođene poreza na dodanu vrijednost. Također, u dopisu se navodi da je promjena osnovne stope poreza na dodanu vrijednost rezlutirala usklađivanjem i cijena u HP d.d. „Hrvatska pošta je obavila korekciju cijena ostalih usluga, pokušavajući najveći dio tereta promjene osnovne stope preuzeti na sebe. U manjem opsegu, to nažalost, nije bilo moguće te su određene cijene ipak morale biti povećane za promijenjenu osnovnu stopu poreza na dodanu vrijenost“, stoji u dopisu. Drugim riječima, to znači da je ipak cjenik u većem dijelu ostao isti, dok je manji dio cjenika morao biti promijenjen.
Održan prvi sastanak Organizacijskog odbora sportskih susreta 2012.
Pripreme za organizaciju sportskih susreta radnika Hrvatske pošte već su počele. Tako je prvi sastanak Organizacijskog odbora za organizaciju i provedbu sportskih susreta 2012. održan u četvrtak, 1. ožujka, gdje je rečeno da bi se, prema planu, ovogodišnji susreti trebali održati od 27. do 30. rujna 2012. godine. Broj sudionika i budžet igara ostat će na nivou prošle godine. Novost je da će Organizacijski odbor za ovogodišnje susrete pripremiti dosta izmjena o čemu ćete biti naknadno obavješteni.
Podržali smo Europski dan akcije
Kao i brojni drugi sindikati, i Hrvatski sindikat pošte odazvao se Europskom danu akcije, svojevrsnom prosvjedu, koji se, u utorak 29. veljače 2012., osim u Zagrebu, održao i u mnogim gradovima diljem Europe. Zbog sve gore gospodarske i socijalne situacije i sve strožih mjera štednje, koje europski lideri nameću kao jedino rješenje za izlazak iz krize, na ovaj je dan akcije pozvala Europska konfederacija sindikata (ETUC) i to uoči sastanka Europskog vijeća, koji će se održati 1. i 2. ožujka. Europski sindikalni pokret poslao je snažnu poruku donositeljima odluka: Dosta je bilo! Postoje alternative mjerama štednje.
U Zagrebu su prosvjednu povorku organizirale sindikalne središnjice, članice ETUC-a iz Hrvatske – NHS i SSSH. Okupljanje je organizirano na Trgu bana Jelačića, nakon čega se, točno u podne, krenulo prema Markovom trgu. Ipak, povorka od oko 300 sindikalista zaustavljena je na vrhu Radićeve ulice odakle su predsjednik NHS-a Krešimir Sever i predsjednik SSSH-a Mladen Novosel uputili poruke Vladi, ali i poslodavcima, rekavši kako sindikati neće dopustiti da se mjere štednje lome na radnicima i radničkim pravima. Također, napomenuli su da mjere štednje neće doprinijeti novom zapošljavanju, nego novim, još dužim, listama nezaposlenih.