HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 422 – Počela racionalizacija mreže poštanskih ureda

Počela je druga faza Racionalizacije mreže poštanskih ureda Hrvatske pošte d.d. preustrojem neprofitabilnih poštanskih ureda u Ugovorne poštanske urede, koji su sada u fazi razmatranja odnosno savjetovanja s radničkim vijećima. Kriteriji izbora poštanskih ureda za ovu racionalizaciju su sljedeći – da je poštanski ured bez dostavnog područja ili da je iz njega moguće izmjestiti dostavu, da poštanski ured posluje s gubitkom, zatim da je PU s jednim operaterom na puno ili pola radnog vremena, koji se mogu rasporediti u druge poštanske urede do 20 km te da poštanski ured nije jedini na teritoriju jedinice lokalne uprave. Naravno, tu se nameće pitanje jesu li to pravi kriteriji i uvidi u financijske analize koji su se uzeli, a samim time i jesu li to onda baš ti uredi koji trebaju preustroj redovitog na ugovorne poštanske urede.
Sukladno članku 16. Pravilnika o obavljanju univerzalnih poštanskih usluga predviđa se da bi se cijeli postupak racionalizacije mogao izvršiti u prvom kvartalu godine. Prvo bi se krenulo na predstavljanje modela racionalizacije poštanskih ureda tijelima lokalne i područne samouprave. Zatim kreće raspisivanje natječaja za ugovorne poštanske urede, odabir najpovoljnije ponude (gdje bi prvenstvo imale ponude radnika Hrvatske pošte i ponuditelja koji ponude sklapaju na većem broju lokacija) te izrada i potpisivanje ugovora s ugovornim partnerima za poštanske urede za koje je prihvaćena ponuda za zasnivanje ugovornog odnosa (sukladno Pravilniku o ugovornom poštanskom uredu – HP Glasnik broj 13 – u kojem se uređuju uvjeti, način i postupak za otvaranje ugovornog poštanskog ureda i preustroj redovitog poštanskog ureda u ugovorni poštanski ured te poslovanje takvog ugovornog poštanskog ureda). U slučaju da se ne zasnuje ugovorni odnos s fizičkom ili pravnom osobom traži se mogućnost sufinanciranja rada poštanskih ureda od strane tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave. Ako, pak, ne uspije sve navedeno, slijedi zatvaranje poštanskih ureda. Bitno je napomenuti da bi se djelatnici u tom slučaju rasporedili u najbliži poštanski ured.
Poslodavac smatra da će prebacivanjem poštanskih ureda s gubitkom u ugovorne poštanske urede na dugoročni rok smanjiti neprofitabilnost te povećati  profitabilnost cjelokupne mreže poštanskih ureda.
Počele edukativne radionice za sindikalne povjerenike
S 26. siječnjem (četvrtak), počele su ovogodišnje edukativne radionice namijenjene sindikalnim povjerenicima. Radionice će se, osim u Zagrebu, održati u Splitu, Varaždinu i Osijeku. Teme edukacije su komunikacija, rad u timu i slično, a radionice se održavaju kako bi se još više poradilo na kvaliteti našeg sindikalnog rada.
Stare peći za grijanje opasne po zdravlje – odgovor Poslodavca
U prošlom broju Post infa pisali smo o tome kako u pojedinim uredima po Slavoniji još uvijek ima puno neispravnih i starih peći za grijanje, što je u zimskim mjesecima vrlo osjetljiv problem za sve radnike koji u njima rade. Čim smo doznali za navedeni problem, uputili smo dopis Poslodavcu te zatražili odgovore o tome koliko je točno takvih peći na nivou cijele Hrvatske, kada će one biti sanirane ili zamijenjene te koliko se novaca u 2012. godini planira uložiti u rješavanje ovog problema. Ovim vas putem obavještavamo da nam je Poslodavac još prošli tjedan odgovorio na dopis, rekavši kako će nam nakon provjere stanja na terenu i utvrđivanja stvarnog stanja poslati detaljne informacije sa svim odgovorima koje smo tražili. Podsjetimo, sve te neispravne ili stare peći navodno su trebale biti sanirane ili zamijenjene prošlih godina, međutim, to nije učinjeno.
Čestitka Jerku Jurlini, našem sedamtisućitom članu
S obzirom da se broj članova Hrvatskog sindikata pošte proteklih dana popeo na više od sedam tisuća, o čemu smo vas obavijestili u prošlom broju Post infa, ovim putem želimo čestitati našem jubilarnom, sedamtisućitom članu – Jerku Jurlini – s područja Virovitice. Jerku će, uz čestitku HSP-a, na kućnu adresu stići i skromni poklon, što je u skladu s našim običajem, kojim darujemo svakog tisućitog člana.
Novi prijedlog Vlade RH o rastu i padu plaća
Trenutačno osnovni osobni odbitak u RH iznosi 1.800,00 kuna. Porez na dohodak plaća se po stopi od 12 posto od porezne osnovice do visine dvostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka (do 3.600,00 kn), po stopi od 25 posto na razliku porezne osnovice između dvostrukog i šesterostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka (od 3.600,00 kn do 10.800,00 kn) te po stopi od 40 posto na poreznu osnovicu iznad šesterostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka (iznad 10.800,00 kn).
Novi prijedlog Vlade RH je sljedeći: da osnovni osobni odbitak iznosi 2.200,00 kuna, da se porez na dohodak plaća po stopi od 12 posto od porezne osnovice do visine iznosa osnovnog osobnog odbitka (do 2.200,00 kn), po stopi od 25 posto na razliku porezne osnovice između iznosa osnovnog osobnog odbitka i četverostrukog iznosa osobnog odbitka (od 2.200,00 do 8.800,00 kn) te po stopi od 40 posto na poreznu osnovicu iznad četverostrukog iznosa osnovnog osobnog odbitka (iznad 8.800,00 kn). Također se predlaže smanjenje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 15 na 13 posto.
Referendum o ulasku u EU – Hrvatska rekla DA
Građani Republike Hrvatske odlučili su se za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Na referendumu, koji se održao u nedjelju, 22. siječnja, ZA je glasovalo 66,27 posto birača, a PROTIV je bilo 33,13 posto. Na izbore je u Hrvatskoj izašlo 43,51% birača. Sve hrvatske županije podržale su ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a među njima, najsnažniju potporu dali su birači u Međimurskoj, a najslabiju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.