HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 421 – Reakcija na članak Moderniji sustav plaća, objavljen u Vašoj pošti

Nekorektan potez Poslodavca, koji je u svom mjesečnom glasilu pisao o prijedlogu o plaćama i cjeniku uvrijedio je naš sindikat, budući da dotični prijedlog do dana današnjeg uopće nismo vidjeli
Hrvatski sindikat pošte vrlo je neugodno iznenađen člankom Moderniji sustav plaća, koji je objavljen u posljednjem broju Vaše pošte (siječanj 2012.). Članak govori o prijedlogu o sistematizaciji i cjeniku radnih mjesta, što je vrlo osjetljiva tema, koja naprosto mora proći kroz sindikate kao socijalne partnere Poslodavca. Nažalost, ovoga puta to baš i nije bilo tako, stoga vas još jednom obavještavamo i jasno ističemo da dotični prijedlog nismo imali prilike vidjeti, a kamoli proučiti. Naime, logično da je članak digao uzbunu među našim članovima, koji su od nas tražili odgovore o istome, a koje im, eto, nismo mogli dati jer o prijedlogu doista ništa ne znamo. Ovakav potez Poslodavca vrlo je neugodan i, za nas, vrlo uvredljiv, tim više što je dotični prijedlog možda i najvažnije pitanje koje zanima sve radnike HP d.d. Upućivati sindikate u ovako važan prijedlog putem mjesečnog glasila smatramo vrlo nekorektnim potezom, stoga smo Poslodavcu promptno uputili prosvjedni dopis te zatražili hitan sastanak na ovu temu. Ono što nas u objavljenom tekstu posebno bode u oči i prema čemu sasvim sigurno nećemo biti susretljive ruke, jest to da, bar prema onome što piše u spornom tekstu, prijedlog o plaćama i cjeniku zadire u Kolektivni ugovor, koji su Poslodavac i sindikati zajedno potpisali. Takav prijedlog ne dolazi u obzir i o tome će se sigurno voditi oštra i duga rasprava.
Održana sjednica Središnjeg povjereništva za zaštitu na radu
Sjednica SPZNR održana je u četvrtak, 19. siječnja, a Revizija procjene opasnosti konačno je došla u ruke povjerenika zaštite na radu! Cijenimo pokušaj Poslodavca da se Revizija donese te da se konačno napravi procjena opasnosti za sva radna mjesta. Nažalost, Središnje povjereništvo radnika za zaštitu na radu dalo je negativno mišljenje na predloženi dokument, jer smatramo da je istu potrebno doraditi u puno segmenata. Osnovna zamjerka je da stanje navedeno u procjeni te stvarno stanje na terenu nije identično. Nadalje, nije jasno zašto je procjena rađena skupno, a ne pojedinačno po radnim mjestima. Nadamo se da će Poslodavac prihvatiti sugestije Povjereništva te da će Procjena opasnosti, onakva kakva odgovara stvarnom stanju na terenu, izaći na vidjelo.
Apel članova da se testiranje ne vrši izvan radnog vremena
Premda se psihologijsko testiranje radnika u većem dijelu obavlja unutar radnog vremena istih, dio radnika ipak na testiranje mora ići izvan svog radnog vremena. Naši članovi, koji su se našli u toj grupi radnika, požalili su nam se kako im to nikako ne odgovara, u prvom redu zbog privatnih obaveza. Također, smeta im i činjenica da se to testiranje izvan radnog vremena obavlja u nezgodno vrijeme, pa se obično događa da radnici prvo idu kući nakon posla, pa se onda opet vraćaju u firmu kako bi obavili testiranje. To, kažu članovi, nema smisla i stoga apeliraju na Poslodavca da se testiranje za sve radnike obavlja unutar njihovog radnog vremena.
Stare i neispravne peći za grijanje opasne po zdravlje
Peći su trebale biti sanirane ili zamijenjene još prošlih godina, no to iz nekog razloga nije učinjeno
Prema našim saznanjima, u pojedinim uredima po Slavoniji još uvijek ima puno neispravnih i starih peći za grijanje, što je u ovim zimskim mjesecima vrlo osjetljiv problem za radnike koji u njima rade i to ne samo zbog nedostatnog grijanja nego i zbog ugrožavanja zdravlja, ako je riječ o neispravnim pećima. Sve te neispravne ili stare peći navodno su trebale biti sanirane ili zamijenjene prošlih godina, međutim, to nije učinjeno. Iz tog razloga, Poslodavcu smo uputili dopis u kojem tražimo odgovore o tome koliko je točno takvih peći na nivou cijele Hrvatske, kada će one biti sanirane ili zamijenjene te koliko se novaca u 2012. godini planira uložiti u rješavanje ovog problema.
Nakon dvije godine, opet nas je sedam tisuća
Ovih dana broj članova Hrvatskog sindikata pošte prešao je brojku od sedam tisuća. Brojku od oko 7200 članova zadnji put smo imali prije dvije godine, točnije krajem 2009., kada je programom zbrinjavanja iz HP d.d. otišlo oko 1500 radnika. Danas, 2012. godine, s brojkom višom od sedam tisuća članova, u HSP-u okupljamo više od 65 posto ukupnog broja radnika u HP d.d. Svim našim članovima zahvaljujemo se na ukazanom povjerenju i suradnji.
Referendum o ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju
Nezavisni hrvatski sindikati pozivaju građane da pristupe državnom referendumu te zaokruže odgovorno i smireno, ne povodeći se ni za kim i ni za čim osim za vlastitom savjesti
U Hrvatskoj će se u nedjelju 22. siječnja 2012. održati referendum na kojem će se hrvatske građane pitati jesu li ili nisu za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji. Ovo je, nakon referenduma o osamostaljenju Republike Hrvatske, drugi referendum građana u Hrvatskoj na kojem vlasti pitaju narod za neki stav. I jedan i drugi referendum imaju povijesno značenje za Hrvatsku. Na referendumu o ulasku Hrvatske u EU odlučit će većina onih koji su referendumu pristupili. Moguće je i da se većina ne odazove i ne pristupi referendumu, no tada ta većina mora biti svjesna kako će manjina, odnosno većina te pristupjele manjine odlučiti za cijelu zemlju. Nezavisni hrvatski sindikati pozivaju građane da pristupe državnom referendumu te zaokruže odgovorno i smireno, ne povodeći se ni za kim i ni za čim osim za vlastitom savjesti.