HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 420 – Održana 6. sjednica Nadzornog odbora HP d.d.

Dana 13. siječnja održana je 6. sjednica Nazdornog odbora Hrvatske pošte. Na dnevnom redu sjednice raspravljalo se o sljedećim točkama; 1. Prihvaćanje zapisnika sa 5. sjednice Nadzornog odbora, 2. Prihvaćanje Plana poslovanja s Planom investicija HP – Hrvatska pošta d.d. za 2012. godinu, 3. Prihvaćanje Konsolidiranog Plana poslovanja s Planom investicija HP – Hrvatska pošta d.d. za 2012. godinu, 4. Razno. Sa sjednice izdvajamo – zapisnik s prošle sjednice odbor je jednoglasno prihvatio. Nakon izvještaja i kratke rasprave NO prihvatio je i Plan poslovanja s planiranom neto dobiti u visini 7.610.785 kuna te Plan investicija u visini 228.066.874 kune. Također, NO je prihvatio i Konsolidirani Plan poslovanja s planiranom neto dobiti u visini 24.821.924 kune te Konsolidirani Plan investicija u visini 233.167.701 kunu.
Održan sastanak s izvršnim direktorom Sektora Sortirnica
Redoviti sastanak sindikata s izvršnim direktorom Sektora Sortirnica Marijanom Kosom održao se u ponedjeljak 9. siječnja. Tema sastanka bila je „Ograničenje radne sposobnosti“ odnosno raspravljalo se o invalidima rada i radnicima s rješenjem o neposrednoj opasnosti od nastanka invalidnosti koji rade u sektoru sortiranja. Nakon opširne prezentacije izvršnog direktora, zatražili smo da nam se zbog ozbiljnosti i opsežnosti teme dostave svi materijali prezentirani na sastanku. U dugom djelu sastanka prezentiran nam je prijedlog  postavljanja ciljeva za radnike u sortirnici, što nam se učinilo svojevrsnim uvođenjem normi u ovom sektoru, a kako će norme i njihovo ostvarenje imati izravan utjecaj na plaće radnika, ovu temu ćemo detaljno obraditi nakon što nam poslodavac dostavi potrebne materijale. Slijedeći sastanak je dogovoren za 13. veljače 2012.
Raspored radnog vremena
S obzirom da smo u posljednje vrijeme zaprimili brojne primjedbe naših članova vezano za učestale izmjene dnevnih rasporeda radnih vremena operatera u poštanskim uredima, ukratko podsjećamo na zakonske obveze poslodavca koje se odnose na raspored radnog vremena radnika.
Prema Zakonu o radu, dnevni i tjedni raspored radnog vremena mogu biti određeni propisom, kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu. Ako dnevni i tjedni raspored radnog vremena nisu određeni niti jednim od navedenih akata, o rasporedu radnog vremena odlučuje poslodavac pisanom odlukom, što je slučaj u Hrvatskoj pošti. Raspored radnog vremena smatra se odlukom važnom za položaj radnika te je poslodavac prije donošenja takve odluke dužan provesti postupak savjetovanja s radničkim vijećem. Poslodavac je obvezan o rasporedu ili promjeni rasporeda radnog vremena obavijestiti radnika najmanje tjedan dana unaprijed, osim u slučaju hitnog prekovremenog rada, što bi praktično bila samo viša sila. Naglašavamo da je prekršaj poslodavca vezan uz rokove u kojima je dužan radnike obavijestiti o rasporedu ili promjeni rasporeda radnog vremena, sankcioniran u Zakonu o radu kao najteži prekršaj.
E moj narode…(V.)
Osječka priča nastavlja se i u Novoj, na isti ili sličan način. „Neposredni zapažač“ i dalje djeluje!! Njegovo djelovanje nije baš u samom opisu njegova radnog mjesta, ali…Neposrednim zapažanjem, ali i (zamislite) testiranjem i anketiranjem, kolega je došao do zapanjujućeg otkrića, da njegovi radnici ne znaju odgovor na neka osnovna pitanja!? Pitanje bijaše o broju otpremljenih zaključaka u danu!? Kojih, u kojem danu, u kojem smjeru, kakvih….? Ostaje nepoznanica!
A to da „neposredni zapažač“ onomad (a pitanje je zna li i sada) nije znao broj radnika kojima rukovodi – to nikoga nije zaprepastilo, ni njega, a ni njegova tadašnjeg direktora!? To da je upitno zna li i on odgovor na svoje „nagradno“ pitanje – ni to nikoga ne zanima. E moj narode.
Jesmo li mi to na intenzivnoj njezi?
(ili bolje rečeno – vi zarađujte, mi ćemo se radovati!)
Nakon splitskog ˝amena u očenašu˝ evo nam još jednog uratka iz inventivne radionice Divizije Mreža. Sve nas koji dosad nismo znali da su radnici i Hrvatska pošta na intenzivnoj njezi prosvijetliše mrežne kolege iz GP-5. U svom pozivu operaterima da ˝postanu najbolji prodavači u jednominutnom razgovoru !!!˝, nadobudni poštanski anesteziolozi, između ostalog, napisaše i ovo: ˝JEDAN UGOVOR VIŠE, JEDNA JE BOCA KISIKA ZA NAŠE RADNIKE I ZA NAŠU HRVATSKU POŠTU!˝ I to nije sve! U stilu TV prodavača, svoj kratki brifing-letak autor(i) zaključuju porukom: ˝Vaša zarada je naša radost!˝.
U njihovu radost uopće i nikako ne treba sumnjati. Vi zarađujte, a autor(i) će se beskrajno radovati! Posebna radost ih ozaruje svakog 15-tog u mjesecu!
Najava sjednice Središnjeg povjereništva za zaštitu na radu
Dana 19. siječnja 2012. u Zagrebu će se održati druga sjednica Središnjeg povjereništva za zaštitu na radu na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o 4. reviziji procjene opasnosti u Hrvatskoj pošti. Uz uvodno izlaganje stručnjaka iz tvrtke „Eko monitoring“ u raspravi će sudjelovati stručnjaci za zaštitu na radu iz Ureda korporativne sigurnosti i vaši predstavnici – povjerenici radnika za zaštitu na radu. S obzirom da se radni materijal sastoji od više od 800 stranica, za očekivati da je će se na sjednici voditi opsežna rasprava.
Odlazak u zasluženu mirovinu – Gabrijel Martinec
S 31. prosincem 2011. naš kolega Gabrijel Martinec otišao je u zasluženu mirovinu. U Hrvatskoj pošti počeo je raditi 1974., a zadnjih 20 godina radio je kao blagajnik u Hrvatskom sindikatu pošte. Dragom kolegi želimo puno sreće i zdravlja te uživanja u umirovljeničkom životu.