HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 417 – Neusuglašeni stavovi na sastanku Tijela za tumačenje Kolektivnog ugovora

Nažalost, stavovi članova Tijela za tumačenje Kolektivnog ugovora na sastanku, koji se održao u petak 16. prosinca, nisu usuglašeni. Tema sastanka bili su članci 53. i 55. KU (prijevoz) te članak 24. KU (godišnji odmor). Izdvajamo da Poslodavac nije pristao na naš zahtjev da se na sve radnike HP d.d., koji su dobili odluku o dužini godišnjeg odmora prije sklapanja novog Kolektivnog ugovora, primijeni zakon o minimalno 20 dana godišnjeg odmora. Budući da dogovor nije postignut, obavještavamo vas da će se s ovim problemom ići na sud odnosno tužbu. Što se prijevoza tiče, niti tu nije postignut dogovor, zbog čega će se također pokrenuti sudski spor. Svim našim članovima napominjemo da će od ponedjeljka 19. prosinca sve detaljne informacije i potrebne zahtjeve moći dobiti kod svojih sindikalnih povjerenika.
NAPOMENA
Vezano uz temu prijevoza, ovim vas putem želimo obavijestiti da je do sada Hrvatski sindikat pošte zaprimio oko 400 vaših zahtjeva za zaštitu prava vezanih uz prijevoz, koji su proslijeđeni Poslodavcu. Jedan dio tih zahtjeva Poslodavac je obradio, od čega je većina prigovora odbijena, dio je usvojen, dok se preostali broj zahtjeva tek obrađuje. Prema tome, na sljedećoj plaći vidjet će se kome je još uvažen prigovor, a kome nije. Svi oni čiji je prigovor uvažen, kao i oni čiji prigovor nije uvažen neka se jave svojim sindikalnim povjerenicima. Oni radnici kojima prigovor nije uvažen moći će podnijeti zahtjev za tužbu, kojeg će moći dobiti kod svojih sindikalnih povjerenika od ponedjeljka 19. prosinca.
Radna vremena puna nelogičnosti – očekujemo uvažavanje naših primjedbi
Već nekoliko puta u Post infu smo vas obavještavali koliko smo puta i na koji način upozoravali Poslodavca da je prijedlog internih radnih vremena poštanskih ureda pun nepoznanica, nelogičnosti i propusta. Još od mjeseca kolovoza pokušavamo ukazati da prijedlog mora proći kroz ruke radničkih vijeća, no kako u to vrijeme ista još nisu bila konstituirana, slali smo dopise u ime našeg sindikata. Radnička vijeća konstituirana su u studenom i na svojim su sastancima ustavnovila isti problem. Prijedlog je pun nelogičnosti, materijali djeluju neozbiljno i nedostataka je previše da bi se takav kakav je počeo primjenjivati. A podsjetimo, s njegovom bi se primjenom trebalo krenuti već 2. siječnja! Sve primjedbe nemoguće je nabrojiti u ovoj vijesti, ali koliko se neozbiljno pristupilo predmetu dovoljno govori samo jedna od činjenica u nizu, a to je da su oni koji su na njemu radili već u startu pogriješili i to krivo zbrojivši radne sate radnika! Valja napomenuti i kako je Poslodavac na sastancima s ovom temom uvažio samo tehničke prigovore, a ne one važnije, koji se tiču samog radnika i koji su ustvari prioritetni. Očekujemo da će Poslodavac zbrojiti redove i ovo pitanje riješiti profesionalnije i ozbiljnije, kako to i priliči Hrvatskoj pošti, računajući u prvom redu na radnike i njihove uvjete rada.
Uz plaću za studeni, radnicima isplaćena i božićnica
Kao što ste i primijetili, u četvrtak s isplatom plaće za mjesec studeni svim radnicima Hrvatske pošte isplaćena je i božićnica i to u iznosu od 1000 kuna. U ova nemila vremena, veselimo se da je tako te se nadamo da će navedena svota obogatiti vaš blagdanski stol.
Loša kvaliteta rukavica u Odjelu čišćenja
Nemali broj članova u Odjelu čišćenja ovih nam se dana požalio na lošu kvalitetu rukavica, koje čine osnovni dio opreme u njihovu svakodnevnom radu. Ne treba posebno napominjati da dotični radnici često u svom radu koriste svakakve kemikalije, pa se time logično, imaju razloga bojati i za svoje zdravlje. Rukavice su, kako tvrde radnici, vrlo loše kvalitete i kratkog vijeka – raspadaju se čak i pod jačim mlazom vode. Smatramo da bi se ovaj problem hitno trebao riješiti, jer potrebno je samo nabaviti kvalitetnijeg proizvođača i time radnicima olakšati svakodnevni rad.
Plemenito srce kolege Tomislava Čopa – velika mu hvala
Kolega Tomislav Čop, voditelj područja u GP4, u ovo se predblagansko vrijeme odlučio na hvalevrijedan i izrazito plemenit potez. U utrci s vremenom u kojem živimo i koje je puno neslavnih izazova, kao što je bezglavo trčanje za novcem, on je svojim primjerom pokazao kako je upravo suprotno od toga ono što u životu vrijedi, a to je darivanje i suosjećajnost s drugima. Naime, kolega Tomislav proglašen je laureatom godišnje nagrade HP d.d., a novac koji mu je tom nagradom pripao odlučio je donirati u svrhu liječenja malene Nike Nekić, o kojoj smo nedavno pisali u Post infu. Malena Nika petogodišnja je kći kolegice Nekić, operaterke u njegovom GP-u. I tu priča ne prestaje. Kolegi Tomislavu nedavno se rodilo dijete, a za tu svrhu ima pravo na naknadu po fondu solidarnosti Hrvastkog sindikata pošte i to u iznosu od 800 kuna. Taj novac neće potrošiti za potrebe vlastitog djeteta već će ga također uplatiti u svrhu liječenja malene Nike. Kolega Tomislave, svaka čast!
Visine naknada i otpremnina koje se primjenjuju za prosinac 2011.
Prema obavijesti Ureda za upravljanje ljudskim resursima, visina otpremnine u slučaju odlaska u mirovinu u studenom iznosi 25.270 kuna neto. Jubilarna nagrada za godine radnog staža u Hrvatskoj pošti isplaćuje se radniku prema slijedećim iznosima;
– Za 10 godina rada – 2.022 kuna neto
– Za 15 godina rada – 2.527 kuna neto
– Za 20 godina rada – 3.285 kuna neto
– Za 25 godina rada – 3.790 kuna neto
– Za 30 godina rada – 4.549 kuna neto
– Za 35 godina rada – 6.065 kuna neto
– Za 40 godina rada – 7.581 kuna neto
Regres za godišnji odmor iznosi 2.000 kuna neto. Prosječna neto plaća za mjesec listopad iznosila je 5.053 kuna, a prosječna bruto plaća za mjesec listopad 6.870 kuna.