HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 411 – RV i PZNR – izabrani predsjednici i koordinatori

Kako smo i najavili, u četvrtak 27. listopada, održane su konstituirajuće sjednice za radnička vijeća i povjereništva za zaštitu na radu po grupama područja. Na sjednicama su izabrani predsjednici i njihovi zamjenici te koordinatori i njihovi zamjenici. Konstituirajuće sjednice za Glavno radničko vijeće i Središnje povjereništvo za zaštitu na radu održat će se 8. studenog.
GP1
RV 
–  predsjednik ŽELJKO ŠEŠERIN (HSP), zamjenica INGA SCHLESINGER DEBOGOVIĆ (HSP)
PZNR
 – koordinator MAJA FLEGER (HSP), zamjenik IVICA PAVLOVIĆ (HSP)
GP2
RV
 – predsjednik DAMIR LUKEŽIĆ (RSRH), zamjenik SINIŠA SEKETIN (RSRH)
PZNR – koordinator CVETAN KOVAČ (RSRH), zamjenica MARIJA ŠUDERLA (RSRH)
GP3
RV
 – predsjednik ŽELJKO MILJAK (HSP), zamjenik IVAN DOMAZET (HSP),
PZNR
 – koordnator DRAŽEN GOSPODNETIĆ (HSP), zamjenik PAVO KRILANOVIĆ (HSP)
GP4
RV
 – predsjednica LIDIJA ŠUŠIĆ (HSP), zamjenik DUJO MILOVAC (HSP)
PZNR
 – koordinatorica MILENA ALAČ (HSP), zamjenik NEVEN TORBARINA (HSP)
GP5
RV 
– predsjednik MARIO VRČEK (HSP), zamjenik ŽELJKO IVANOVIĆ (HSP)
PZNR
 – koordinator MLADEN VIDAKOVIĆ (HSP), zamjenik ŽELJKO IVANOVIĆ (HSP)
GP6
RV
 – predsjednica SUZI HRELJAC (RSRH), zamjenica MARINA BAKŠA (RSRH)
PZNR – koordinator NEDELJKO NIKOLIĆ, zamjenica INGRID SUŠANJ (RSRH)
U dogovoru s Poslodavcem dodatni članovi koji su izabrani u GRV su – GP1 – DAVOR KRŠIĆ (HSP) i IRENA MAJERIĆ (RSRH), u GP2 – MILJENKO GORUP (HSP), u GP3 – DOMAGOJ MENDEŠ (RSRH) te u GP6 – DAMIR JURIŠIĆ (HSP).
Zaprimili smo vaše primjedbe na interna radna vremena
Proteklih dana, zaključno do 26. listopada, zaprimili smo vaše primjedbe vezane uz interna radna vremena poštanskih ureda. Kao što smo i najavili, sve vaše primjedbe i prijedloge uzet ćemo u obzir te ćemo učiniti sve da ih i Poslodavac uvaži te da se ovaj predmet riješi u korist radnika HP d.d. Podsjetimo, u prethodnim brojevima Post infa obavijestili smo vas da je 5. listopada održan sastanak socijalnih partnera s mjerodavnima u HP d.d. na temu internih radnih vremena poštanskih ureda. Na sastanku je dogovoreno da će Poslodavac razmotriti pojedinačne prigovore sindikata te će se za mjesec dana održati novi sastanak na kojem bi se trebao utvrditi konačan dogovor. Poslodavac je s primjenom izmjena internih radnih vremena krenuo 1. rujna 2011., unatoč tomu što je Hrvatski sindikat pošte za očitovanje tražio i dodatne materijale te unatoč protivljenju primjene navedenog. Suglasnost za primjenu ovakvih internih radnih vremena nismo nikada dali, s obzirom da je prijedlog kakvog smo dobili u kolovozu bio pun nelogičnosti, propusta i nedostataka.
Pravo na godišnji odmor
Ovih dana ponovno smo zaprimili mnoštvo pritužbi koje se odnose na nepriznavanje broja dana godišnjeg odmora prema novom Kolektivnom ugovoru, a na temelju kojeg određeni broj radnika ostvaruje pravo na veći broj dana godišnjeg odmora nego što je to utvrđeno rješenjima o rasporedu i korištenju godišnjeg odmora. Ponavljamo, s obzirom da radnici ostvaruju pravo na broj dana godišnjeg odmora, koji prema novom Kolektivnom ugovoru povoljnije uređuje to pravo od važećih rješenja, Poslodavac je dužan izmijeniti rješenja, odnosno radnicima omogućiti korištenje većeg broja dana godišnjeg odmora. Naglašavamo – ako Poslodavac ne postupi sukladno navedenom, uputit ćemo radnike da svoja prava ostvare sudskim putem.
U Branimirovoj postavljena dvometarska metalna ograda!?
Radnici koji rade na dostavi, SARPP-u i pripremi za dostavu u Branimirovoj u Zagrebu, u ponedjeljak su ostali prilično zatečeni vidjevši da njihov radni prostor dijeli dvometarska metalna ograda (koja se inače koristi za ograđivanje gradilišta)! Postavljanje ograde među radnicima je izazvalo veliko negodovanje i osjećaj poniženja. Ako je i postojala potreba za razdvajanjem navedenih radnih prostora, smatramo da ovo sigurno nije način na koji je to trebalo učiniti. Metalna ograda neugodna je i za vidjeti, pa samo možemo zamisliti kakav je neugodan osjećaj raditi u njezinoj blizini (a da ne govorimo o psihičkom pritisku, kojeg zbog nje osjećaju ti isti radnici). Radni prostor trebao bi biti mjesto na kojem se radnici osjećaju ugodno – metalna ograda tome sigurno ne doprinosi! Unatoč svim našim nastojanjima i upitima zašto se ta ograda uopće postavila od nikoga nismo dobili opravdani odgovor. Doista je nevjerojatno da se u 21. stoljeću u našoj Hrvatskoj pošti događaju ovakve stvari, radimo djelatnost otvorenog tipa, a prihvaćen je i novi program odnosa prema korisnicima koji ne priznaje nikakve fizičke barijere – dakle Pošta i njezini radni prostori bez stakala, bez ograda i bez barijera. I onda nekome napamet padne ovakvo nešto, pa se barijere i to metalne, stavljaju unutar jedne divizije. Kome to još nije jasno da je HP d.d. jedno poduzeće sa četiri divizije, a sada se unutar jedne divizije počinjemo dijeliti?! Pa što onda radnici mogu očekivati sljedeće? Bolje da i ne pomišljamo. Nevjerojatno, ali evo nažalost, neugodnim iznenađenjima nikad kraja.
Počinje zimsko računanje vremena
U noći sa subote na nedjelju 30. listopada 2011. počinje zimsko računanje vremena. Sat se pomiče u tri sata, i to za jedan sat unatrag, dakle na dva sata. Vjerujemo da se mnogi vesele početku zimskog računanja vremena jer će ujutro moći dulje spavati. No, valja podsjetiti sve naše kolege vozače da sa zimskim računanjem vremena u prometu počinje i obvezna uporaba dnevnih ili kratkih svjetala danju, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.