HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 406 – Poslodavcu smo dali još jednu priliku za mirno rješenje problema s isplatom naknada za prijevoz

Nakon brojnih žalbi, upozorenja, pokušaja pronalaženja rješenja za probleme vezane uz naknade prijevoza, odlučili smo dati još jednu priliku da se problemi riješe mirnim putem. Poslodavcu smo uputili poticaj za sklapanje aneksa Kolektivnog ugovora, u kojem smo dali naš prijedlog izmjena i dopuna čl. 53 Kolektivnog ugovora. Predloženim izmjenama trebao bi se riješiti najveći dio problema koji su se pojavili u primjeni ove odredbe.
U pretprošlom broju izvijestili smo o našem zahtjevu da se radnicima, koje Poslodavac upućuje na izaslanja, isplaćuje predujam za sve troškove koje po toj osnovi imaju sukladno čl. 55. Kolektivnog ugovora. Poslodavac je uvažio naš zahtjev i donio odluku da će od 01.10.2011. radnicima, upućenima na rad po privremenom rasporedu, odnosno privremenoj promjeni mjesta faktičnog rada izvan mjesta stanovanja, isplaćivati predujam povećanih troškova prijevoza, smještaja i terenskog dodatka, a nakon završetka rada po privremenom rasporedu izvršit će se konačni obračun stvarnih troškova.
Još jedan problem koji se pojavio u primjeni Kolektivnog ugovora, a to je nepriznavanje dva dana godišnjeg odmora, pokušavamo riješiti mirnim putem. Poslodavcu smo uputili zahtjev da svim radnicima koji su temeljem novog Kolektivnog ugovora stekli dva dana više godišnjeg odmora omoguće korištenje istih do 30. lipnja iduće godine, kako predviđa Zakon o radu.
Još dva tjedna do Sportskih susreta
Do održavanja ovogodišnjih Sportskih susreta radnika Hrvatske pošte ostalo je još svega dva tjedna. Organizacijski odbor ovaj je tjedan potvrdio liste sudionika te je radi što bolje organizacije ekipa povećao i kvotu sudionika i to na temelju zahtjeva pojedinih grupa područja. Na zaprimljene upite o radnicima koji su iskoristili plaćeni dopust za ovu godinu (sedam dana po čl. 30. KU), Organizacijski odbor se usuglasio da takvi radnici ne mogu sudjelovati na Sportskim susretima te da ih se zamijeni sa drugim uredno prijavljenim kandidatima koji su poslali prijavnice do 5. rujna 2011.
Podsjetimo, sudionike sportskih susreta – koji će se održati u Umagu od 29. rujna do 2. listopada – očekuju brojna iznenađenja i bogat zabavni program. Logistički dio organizacije samog događaja preuzima Poslodavac te je upravo zbog brojnih problema koji su se pojavili prošle godine, ove godine proširen Organizacijski odbor te je postavljen sustav odgovornosti na svim razinama kako bi sportski susreti bili što bolje i kvalitetnije odrađeni. Sve sudionike ovogodišnjih susreta podsjećamo da su izabrani u velikoj konkurenciji te da će u Umagu predstavljati sve radnike Hrvatske pošte. U skladu s time, očekujemo i nadamo se da će se svi sudionici ponašati dostojanstveno te da će časno predstavljati Hrvatsku poštu.
Izbori za radničke predstavnike
Dana 12. listopada 2011. održat će se šesti po redu izbori za radnička vijeća i povjerenike radnika za zaštitu na radu u HP – Hrvatskoj pošti d.d. Sve radnike pozivamo da razmisle o tome kojim će sindikalnim listama dati svoje povjerenje, pri čemu bi trebali voditi računa o tome tko je i kako zastupao njihove interese i to ne na riječima nego na djelima i postignućima. Želimo li značajnije utjecati na odluke o našim plaćama, sigurnosti radnih mjesta, našim pravima i obvezama, na poslovanje Hrvatske pošte i svega onoga što nas se itekako tiče, moramo izabrati Radničko vijeće kao zakonom utvrđeni oblik suodlučivanja radnika. Kada ne bi bilo Radničkog vijeća, o našoj budućnosti i o socijalnoj sigurnosti naših obitelji odlučivao bi poslodavac. Povjerenici zaštite na radu, sukladno svojim zakonskim ovlastima, također mogu značajno pridonijeti i utjecati na sigurnost radnika na radnom mjestu. Zato nam trebaju povjerenici koji znaju i mogu utjecati na poslodavca, koji će osigurati radnicima sigurne radne uvjete i zdrav radni okoliš. Zašto izaći na izbore? Jer o zaštiti svojih radničkih interesa ODLUČUJEMO SAMI !
Slobodni termini i mjesta u odmaralištima Plave vale
Kraj je sezone godišnjih odmora, no sve radnike Hrvatske pošte obavještavamo da u rujnu još uvijek ima slobodnih termina i mjesta u odmaralištima Plave vale. Svi zainteresirani neka se jave kolegici Branki Kumir na kontakt broj 098 298 838.
IV. redovni sabor Nezavisnih hrvatskih sindikata
Dana 28. rujna 2011. u Zagrebu će se održati IV. redovni sabor Nezavisnih hrvatskih sindikata, druge po veličini sindikalne središnjice u Hrvatskoj, koja okuplja oko 124.000 članova, a čiji je član i Hrvatski sindikat pošte, koji u Saboru ima osam svojih delegata.
Izmjene Zakona o radu tek poslije izbora
Zakon o radu ove je jeseni trebao doživjeti nove izmjene, na što se Vlada RH obvezala sporazumom sa sindikatima, koji je potpisan u studenom prošle godine i to nakon sindikalne peticije protiv izmjene zakona. No, Vlada je ovih dana odustala od izmjene zakona prije izbora, pa sindikati i poslodavci za pregovore moraju pričekati novu vladu. Sve dogovoreno u prošlogodišnjem sporazumu obvezivat će i buduću vladu, a čekat će ju i velik broj prijedloga koje su na pregovarački stol stavili i poslodavci i sindikati. Sindikati inzistiraju da se rad na određeno vrijeme ograniči na jednu ili najviše dvije godine, dok poslodavci ponovo traže ukidanje radne stanke, pojednostavljivanje otkaza te izbacivanje odredaba o otkazu i otpremninama iz ZOR-a.