HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 404 – Ako se problemi s isplatama naknada za prijevoz ne riješe s isplatom plaće za kolovoz, idemo na sud!

Ni nakon dva mjeseca upozoravanja, oštrih kritika, žalbi…, problemi s isplatama naknada za prijevoz nisu riješeni i takvo ponašanje Poslodavca više se ne može tolerirati. Naime, prema informacijama kojima raspolažemo do sada je samo manjem dijelu radnika koji su podnijeli Izjave o stanovanju isplaćena naknada troškova prijevoza na rad i s rada u visini koja im pripada prema članku 53. Kolektivnog ugovora. Preostalim radnicima, a radi se o njih 80 posto, naknada prijevoza još uvijek nije isplaćena u cjelokupnom iznosu iako je Poslodavac prvotno obećao da će svim radnicima koji su podnijeli Izjave o stanovanju isplatiti razliku troškova prijevoza do 30. srpnja, a zatim je taj rok pomaknuo na 31. kolovoza. Međutim, niti nakon isteka zadnjeg roka isplata nije izvršena te smo stoga uputili Poslodavcu upozorenje; ako se svim radnicima koji su po ovoj osnovi oštećeni ne isplati cjelokupni iznos troškova prijevoza s isplatom plaće za mjesec kolovoz, dakle do 15. rujna, pokrenut ćemo u ime radnika sudske postupke. Ujedno pozivamo sve naše članove koji su oštećeni, a kojima do 15. rujna ne bude isplaćena razlika troškova prijevoza, da se jave svojim sindikalnim povjerenicima kako bi svoja prava ostvarili sudskim putem.
Od Poslodavca smo, nadalje, tražili da radnicima, koje upućuje na izaslanja, isplaćuje predujam za sve troškove koje radnici po toj osnovi imaju sukladno čl. 55. Kolektivnog ugovora. Smatramo nedopustivom praksu da radnici kreditiraju Poslodavca na način da sve troškove plaćaju sami, a naknadu istih dobivaju s dva mjeseca zakašnjenja. Stoga, poručujemo da tako više dalje ne može.
Pilot projekt – razdvajanje dostave
Sektor dostave na užem dostavnom području poštanskog ureda 48000 Koprivnica od 1. rujna provodi pilot projekt kojim će se uvesti privremeni model organizacije dostave razdvojene na visoko vrijedne i nisko vrijedne pošiljke. S obzirom da je Poslodavac obvezan prije provedbe projekta savjetovat se sa sindikatima, zatražio je od nas očitovanje o navedenom. I pritom nas je neugodno iznenadio način na koji je zatraženo savjetovanje. Naime, radi se o vrlo važnom projektu koji će, osim na kvalitetu pružanja usluge dostave, imati utjecaja i na radnopravni status većeg broja radnika. Mi, naravno, nemamo ništa protiv podizanja kvalitete poštanskih usluga, ali smatramo da je neozbiljno od Poslodavca da o tako važnoj stvari traži naše mišljenje na temelju jednog lista papira, bez dostave bilo kakvih podataka o samom projektu, kao i o tome kako će se isti odraziti na položaj radnika. Stoga smo od Poslodavca zatražili dostavu svih podataka vezanih za taj projekt, koji će u konačnici utjecati na položaj oko 4000 radnika, i tek tada bit ćemo u mogućnosti dati svoje mišljenje.
Potpisan aneks Kolektivnog ugovora
Zadovoljstvo nam je obavijestiti radnike Hrvatske pošte da je u petak 2. rujna konačno potpisan aneks KU. Podsjetimo, naš je sindikat, s obzirom na izmjene i dopune članka 3. Zakona o radu, 19. srpnja, s Poslodavcem zatražio hitan sastanak kako bi se aneksom KU riješilo pitanje trajanja noćnog rada radnika, čime bi se omogućio rad u smjenama u trajanju od 12 sati, odnosno rad u turnusima 12-24 sata. Uprava Društva 27. srpnja donijela je odluku kojom se prihvaća inicijativa Hrvatskog sindikata pošte o pristupanju aneksu KU za radnike HP-a.
Očekujemo i potpisivanje ugovora za zimsku obuću – što prije
Prošli tjedan, točnije u utorak 23. kolovoza, Poslodavac je sa zagrebačkom tvrtkom Splendor tekstil d.o.o. potpisao ugovor o kupoprodaji službene ljetne obuće. Radi se o 2316 pari ljetnih cipela, a Poslodavac je kazao da će djelatnici svoju novu obuću dobiti u roku sljedećih 45 dana te da se radi o cipelama visoke kvalitete i udobnosti. Živi bili, pa vidjeli. Nadamo se kako će se ova dobrodošla vijest provesti u djelo te da će, iako je ljeto već na izmaku, radnci HP-a konačno dobiti ono što zaslužuju. Valja napomenuti da od Poslodavca također očekujemo i nabavu, odnosno potpisivanje ugovora o kupoprodaji službene zimske obuće i odjeće.
Prijava za sportske susrete važi i bez potpisa voditelja
S obzirom na nastale probleme na terenu, ovim vas putem obavještavamo da svi radnici, koji se žele prijaviti na sportske susrete, mogu to učiniti i bez potpisa voditelja. Također, napominjemo kako se sve prijave moraju zaprimiti, bez obzira na to je li netko od radnika bio na bolovanju ili ima male ocjene (informacije o ovakvom postupanju pojedinaca do nas su došle sa terena). Voditelji će o potpisu voditi brigu nakon prikupljanja prijava. Dakle, ocjena i bolovanje ne mogu biti razlog nezaprimanja prijave, ali mogu biti jedan od kriterija za odluku o odobrenju prijavljenog radnika za sudjelovanje na Igrama. O tome odlučuje voditelj područja budući da ga je za to ovlastio Poslodavac. Navedena rješenja donio je Organizacijski odbor za sportske susrete i ona se moraju poštivati. Novost je i da je Organizacijski odbor proširen dodatnim članovima i to u svrhu što bolje i uspješnije pripreme igara. Sudionike sportskih susreta ove godine očekuju brojna iznenađenja i bogat zabavni program. Logistički dio organizacije samog događaja preuzima Poslodavac te je upravo zbog brojnih problema koji su se pojavili prošle godine i proširen Organizacijski odbor te je postavljen sustav odgovornosti na svim razinama kako bi sportski susreti bili što bolje i kvalitetnije odrađeni.
Skupovima radnika počeli izbori za radničke predstavnike
Kako smo i najavljivali, u četvrtak 1. rujna, održani su skupovi radnika i time je započeo izborni postupak za radnička vijeća i povjereništva zaštite na radu u Hrvatskoj pošti. Skupovi radnika podijeljeni su u šest grupa područja, na sastancima su izabrani članovi izbornih odbora, koji će preuzeti vođenje izbornog procesa. Sve radnike još jednom pozivamo da razmisle o tome kojim će sindikalnim listama dati svoje povjerenje, pri čemu bi trebali voditi računa o tome tko je i kako zastupao njihove interese i to ne na riječima nego na djelima i postignućima.
Tko to šalje nezakonite e-mailove?
Ovih dana do nas su došle informacije (koje, napominjemo, nisu službene) da su voditelji područja diljem Hrvatske zaprimili nezakonite e-mailove. Radi se, naime, o mailovima kojima se zabranjuje njihovo sindikalno djelovanje kao i djelovanje u radničkim institucijama, što je van svake pameti i čime se krše brojni zakoni, pa i Ustav RH. Nadamo se da će ovakvo postupanje pojedinaca, odnosno možebitnih autora spornih mailova biti strogo kažnjeno, jer doista se radi o teškoj povredi Ustava RH, a i prilično je sramotno ako se ovakve radnje događaju u redovima Hrvatske pošte.