HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 402 – Ako neće mirnim putem, problem oko isplate naknada za prijevoz riješit će se na sudu

Unatoč oštroj reakciji, koju je Hrvatski sindikat pošte još prije mjesec dana uputio prema Poslodavcu, problemi oko isplata cjelovitih naknada troškova za prijevoz ne jenjavaju. Još jednom napominjemo da se Kolektivni ugovor mora poštivati te da se onim radnicima koji ostvaruju pravo naknade prijevoza na temelju članka 53., stavka 7 KU, to pravo mora i osigurati. Oni naši članovi koji ostvaruju pravo prema spomenutoj odredbi, a nije im isplaćena cjelovita naknada troškova za prijevoz, neka se pismeno obrate i jave svojim sindikalnim povjerenicima kako bi se taj problem konačno riješio. Hrvatski sindikat pošte učinio je sve što se u tom slučaju moglo učiniti, Poslodavac je upozoren, pa ako se cijela ova nevjerojatna situacija ne riješi mirnim putem, morat će se riješiti putem suda što je onda prilično dugotrajan proces. Podsjetimo, Poslodavac se oko ovog problema izjasnio nakon naše oštre reakcije sredinom srpnja, rekavši kako se zbog velikog broja pristiglih Izjava posao naprosto nije stigao obraditi do plaće za lipanj. Ipak, Poslodavac je tada obećao da će se sve razlike radnicima koji su potpisali Izjave isplatiti 29. srpnja te iza 22. kolovoza. Dogovoreno je i kako će se u slučajevima kada je korištenje navedenog prijevoza s najnižom cijenom (najčešće se radi o prijevozu vlakom) nemoguće – iz razloga neusklađenosti voznog reda željeznice s radnim vremenom radnika, velike udaljenosti željezničkih postaja od mjesta stanovanja radnika, nepostojanja istih ili drugog objektivnog razloga – pristupiti pojedinačnoj korekciji isplate naknade za prijevoz, koja mora biti utemeljena na konkretnim podacima i objektivnim razlozima za svakog pojedinog radnika koji se nalazi u takvoj situaciji.
Približavaju se izbori za radničke predstavnike
Još svega tjedan i pol dana ostalo je do početka izbora za radnička vijeća i povjereništva zaštite na radu. Izbori će započeti skupovima radnika 1. rujna 2011. u šest grupa područja na kojima će se predložiti članovi izbornih odbora. Izborni odbori preuzet će vođenje izbornog procesa. Nakon otprilike mjesec i pol dana možemo očekivati njegov završetak. Do tada, radnicima ostaje razmišljanje o tome kojim će sindikalnim listama pokloniti povjerenje, odnosno koji su sindikati najbolje do sada zastupali njihove interese, ali ne na riječima već djelima i postignućima.
Sindikati odabrali pregovarače za sklapanje aneksa KU – čeka se poziv Poslodavca
Početkom kolovoza obavijestili smo vas da je Uprava društva 27. srpnja donijela odluku kojom se prihvaća inicijativa Hrvatskog sindikata pošte o pristupanju aneksu Kolektivnog ugovora (KU) za radnike HP-a. Ističemo kako su od tada sindikati imenovali svoje pregovaračke timove te se uskoro (u obzir treba uzeti godišnje odmore) očekuje poziv Poslodavca kako bi se i ovo pitanje zatvorilo. Podsjetimo, naš je sindikat, s obzirom na izmjene i dopune članka 3. Zakona o radu, 19. srpnja, s Poslodavcem zatražio hitan sastanak kako bi se aneksom KU riješilo pitanje trajanja noćnog rada radnika, čime bi se omogućio rad u smjenama u trajanju od 12 sati, odnosno rad u turnusima 12-24 sata. Uprava Društva očitovala se kako je, osim radnicima, i Poslodavcu u interesu da se pristupi izmjeni, odnosno dopuni KU u tom smislu, budući da je izmjena članka 3. Zakona o radu na snagu stupila nakon potpisivanja KU.
Osim sastanka za rješavanje pitanja aneksa KU, uskoro očekujemo i sastajanje Komisije za tumačenje KU (čine ju sindikati, potpisnici KU i predstavnici Uprave), na kojem bi se također trebalo raspravljati o pitanju prijevoza i isplate naknada za isto.
Isplata sindikalnih pozajmica samo na redovne tekuće račune
S obzirom na učestala pitanja, obavještavamo sve naše članove da se sindikalne pozajmice, sukladno Zakonu o ovrhama, ne mogu isplaćivati na takozvane zaštićene tekuće račune. Naime, onim radnicima koji su pritisnuti ovrhama, otvoreni su zaštićeni računi na koje se prosljeđuju dvije trećine plaće, dok mu se preostala trećina može uzeti za ovrhu. Spomenute dvije trećine plaće, koje se nalaze na tom zaštićenom računu nitko ne smije dirati, jer one služe vlasniku računa kako bi tim novcem mogao podmiriti osnovne životne troškove. S druge strane, na taj zaštićeni račun smiju sjedati samo te dvije trećine plaće i socijalna pomoć i, ništa drugo, pa tako niti sindikalne pozajmice, jer će ih u suprotnom „pojesti“ ovrha. Budući da se sindikalne pozajmice ne mogu isplaćivati niti u gotovini, činjenica je da se one mogu isplaćivati samo na redovne tekuće račune, no kao što smo napomenuli, ako je on u blokadi, cijela pozajmica odlazi za ovrhu. Ipak, onim članovima kojima će možda odgovarati da im pozajmica ide na blokirani tekući račun kako bi podmirili dugove, napominjemo, trebali bi to naznačiti u zamolbi za sindikalnu pozajmicu.
Prijedlog promjena radnih vremena PU pun nedostataka i nelogičnosti
U prošlom broju izvijestili smo vas kako je Poslodavac predložio nova radna vremena poštanskih ureda u cijeloj Hrvatskoj, a s čijom bi se primjenom počelo od 1. rujna 2011. S obzirom na uočene nedostatke, pogreške i nelogičnosti u tom prijedlogu, očitovali smo se prema Poslodavcu od kojeg tražimo odgovore i detaljniju analizu ove važne promjene. Napominjemo kako je izrada radnih vremena poštanskih ureda s korisnicima usluga vrlo kompleksan posao koji zahtjeva temeljitu analizu i to svakog ureda pojedinačno. Upozorili smo da prečeste promjene radnih vremena zbunjuju klijente, ali i radnike, te da nikome nije jasno zašto je Prijedlog stigao u ljetnim mjesecima, baš u vrijeme godišnjih odmora. Iz Prijedloga je prilično nejasno zašto se uvodi produženi rad ponedjeljkom (koji je do sada vrijedio za utorak) te zašto kod velikog broja poštanskih ureda nije usklađeno vrijeme prispijeća, odnosno otpreme zaključaka s internim radnim vremenom radnika? Također, nejasno je i neprihvatljivo da za većinu radnika nije navedeno interno radno vrijeme za rad subotom kao i za dvokratan rad u sezoni. Takav pristup u ovako važnom predmetu smatramo potpuno neprihvatljivim.
Vlada i banke dogovorili dodatne mjere za stambene kredite u „švicarcima“
Premijerka Jadranka Kosor i čelnici poslovnih banaka u četvrtak su potpisali dodatak memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika, koji imaju stambene kredite u švicarskim francima, a kojim se predviđa fiksiranje tečaja franka na 5,8 kuna na rok od pet godina. Razlika anuiteta između tog fiksiranog i stvarnog tečaja formirala bi odgođeno potraživanje. Premijerka Kosor istaknula je kako je to maksimum koji se uspio dogovoriti. Prema dogovoru, na iznos u odgođenom potraživanju u prvih šest mjeseci ne bi se obračunavala naknada, a nakon toga bi ona maksimalno bila 3,95 posto godišnje. Odgođeno potraživanje bi se vodilo u švicarskim francima, a za vrijeme trajanja ovisilo bi o kretanju tečaja iznad ili ispod 5,80 posto. Prve izmjene rate prema dogovorenim mjerama građani mogu očekivati u listopadu. Smanjenje kamatnih stopa na kredite stvar je svake banke i one će o tome odlučivati individualno.