HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 399 – Održana četvrta sjednica Nadzornog odbora Hrvatske pošte

Četvrta sjednica Nadzornog odbora HP d.d. održana je u ponedjeljak 25. srpnja. Izdvajamo kako su, sukladno odluci Vlade RH o Kodeksu korporativnog upravljanja trgovačkim društvima u kojima RH ima dionice ili udjele, na sjednici osnovane dvije nove komisije – Komisija za imenovanja i nagrađivanja te Komisija za korporativno upravljanje. Nadalje, Nadzorni odbor prihvatio je odluku od 13. srpnja o dokapitalizaciji HP d.d., a podsjetimo, riječ je o dodjeli zemljišta, odnosno livade Tulinovka u Velikoj Gorici, s ukupnom površinom od 70 294 četvornih metara. Na zemljištu će se graditi Sortirni centar. Planirani početak gradnje očekuje se u srpnju 2012. godine, a završetak u travnju 2013. godine. Osim Sortirnog centra, na lokaciji se planira i gradnja zgrade za tehnologiju u dva nivoa te gradnja poslovne zgrade na četiri nivoa sa pripadajućim parkirnim mjestima. Izdvajamo i kako je Nadzorni odbor prihvatio odluku o povećanju temeljnog kapitala društva HP – Produkcija d.o.o. Radi se o dokapitalizaciji od 25 milijuna kuna. Nova tvrtka osnovana je s ciljem istraživanja i razvoja novih usluga i poslovnih modela u suglasnosti sa strategijom razvoja HP-a.
Pohvala Sektoru održavanja
Sektor održavanja proteklih je dana maksimalno odradio svoj posao po pitanju rješavanja problema s klimatizacijom radnih prostora. Prema našim saznanjima, svi problemi koji su prijavljeni u vezi toga već su riješeni. Ostao je problem u Zagrebu (Branimirova, blagajna – polukat). Tu se, naime, situacija mora riješiti u dogovoru s HEP-om, jer je problem povezan sa strujom (konkretno, radi se o nedostatku energije, odnosno vršne snage). Rješavanje problema je u tijeku, stoga očekujemo da će se i to ubrzo privesti kraju. Podsjetimo, sredinom srpnja članovi su nam se požalili na određene probleme s klima uređajima u svojim radnim prostorima, pa je Hrvatski sindikat pošte zatražio žurnu intervenciju. Sektor održavanja promptno je reagirao (što može poslužiti kao primjer ostalima) te radnicima poboljšao uvjete rada – a to je za svaku pohvalu.
Umjesto profesionalnim brojačima, novčanice prebrojavaju – ručno!
Poslodavcu je valjda lakše bilo „posuditi“ brojače iz nekih drugih poštanskih ureda, nego da se „gubi vrijeme“ na postupak javne nabave.“Posuđena“ su dva komada. Tragikomično je što ta dva brojača mogu brojati samo starije novčanice, vjerojatno jer su „masnije“ pa ne klize kao nove
Premda smo već nekoliko puta upozoravali na problem nedostatka takozvanih brojača novčanica u Branimirovoj u Zagrebu (a slična situacija je i u drugim dostavnim poštanskim uredima), činjenica je kako tamošnji radnici još uvijek – novac broje rukama. Brojača na spomenutoj adresi ima, ali nedovoljno (radi se o samo dva uređaja), pa su radnici uglavnom prepušteni ručnom prebrojavanju.
Što reći nego da je žalosno što se poslodavac prema ovako važnom dijelu poslovanja odnosi prilično aljkavo i neprofesionalno. Argumenti da se navedeni brojači novčanica ne mogu nabaviti dok se ne provede javna nabava u najmanju su ruku smiješni, jer da nisu – što se onda čeka, odnosno zašto se to još uvijek nije provelo? Umjesto „gubljenja vremena“ na postupak javne nabave, poslodavcu je valjda lakše bilo „posuditi“ brojače iz nekih drugih poštanskih ureda i to dva komada, od kojih je jedan neispravan, a drugi je jedan od ovih gore navedenih!
U cijeloj toj priči tragikomično je i što ta dva postojeća brojača mogu brojati samo starije novčanice, vjerojatno jer su „masnije“ pa ne klize kao nove. Ako se u obzir uzme cijena brojača koja se, ovisno o tipu i kvaliteti istog, kreće od oko 3.000 do 11.000 kuna, onda je ta cijena ništa u odnosu na stres koji zbog prirode posla svakodnevno trpe radnici na spomenutoj adresi.
Kiša i cipele – vlasnici mokrih nogu više ne prihvaćaju isprike
Malo nas je iznenadila ova kiša, malo je zahladilo, a kako ništa nije bez razloga, ovaj mali vremenski poremećaj podsjetio nas je na potrebu za cipelama.
Svjesni problema „javne nabave“, svjesni nemogućnosti novčane isplate (krši se zakon), svjesni svih mudrolija i općepriznatih prepreka, ne možemo jednostavno zaboraviti i zanemariti cipele. Ima li itko sposoban u našoj firmi, ako treba i okolo, kako bi se konačno nabavile te cipele? Vlasnici mokrih nogu više ne prihvaćaju isprike, već pitaju kako je to urađeno u drugim državnim poduzećima i kako njihovi znalci nalaze rješenja za svoje radnike. Zašto se štedi na ovakav način?!
Nisu nam nepoznati problemi – motorističke opreme, nedostatak mopeda, problemi voznog parka, održavanja, ali ovo s cipelama prelazi svaku mjeru i ukus.
Krenulo je! – Stigle čizme za motoriste
Za razliku od problema s cipelama, neke se stvari oko rješenja s obućom za radnike ipak pomiču s mrtve točke. Naime, informacije sa terena govore kako su konačno počele stizati čizme za motoriste. Dio radnika već je dobio ovu potrebnu obuću, a uskoro bi ju trebali dobiti i oni koji to još nisu. Ovakav nas događaj uistinu veseli, pa se nadamo kako će se nakon čizama uskoro rješiti i problemi s cipelama.
Visine naknada i otpremnina koje se primijenjuju za mjesec srpanj 2011.
Prema obavijesti Ureda za upravljanje ljudskim resursima, visina otpremnine u srpnju iznosila je 25.268 kuna neto. Jubilarna nagrada za godine radnog staža u Hrvatskoj pošti isplaćuje se radniku prema slijedećim iznosima;
– Za 10 godina rada – 2.021 kuna neto
– Za 15 godina rada – 2.527 kuna neto
– Za 20 godina rada – 3.285 kuna neto
– Za 25 godina rada – 3.790 kuna neto
– Za 30 godina rada – 4.548 kuna neto
– Za 35 godina rada – 6.064 kuna neto
– Za 40 godina rada – 7.580 kuna neto
Regres za godišnji odmor iznosi 2.000 kuna neto. Prosječna neto plaća za mjesec svibanj iznosila je 5.054 kuna, a prosječna bruto plaća za mjesec svibanj 6.869 kuna.