HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Politička volja je tu, ali život je koči

(NOVI LIST) Djelomične, ograničene, nejednake. To je dio rječnika kojim Europska komisija ocjenjuje mjere što ih je Hrvatska poduzela u niti četiri mjeseca na ispravljanju makroekonomskih neravnoteža. Prvo je to izvješće Komisije u kojem se ocjenjuju potezi Hrvatske, odnosno ispunjenje specifičnih preporuka za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža koje se odnose na fiskalnu politiku, učinkovitost javnih rashoda, poreznu politiku i dugoročnu održivost javnih financija, učinkovitiji obrazovni sustav, tržište rada, strukturne mjere za poticanje rasta i konkurencije što uključuje i učinkovitost javne uprave, kao i stabilan bankarski sustav.
Prema prvoj ocjeni mjera koje je Hrvatska poduzela, napredak u važnim fiskalnim strukturnim reformama je nesustavan, djelomičan i s rizičnim izgledima za provedbu. Iako su pripreme za reviziju rashoda pokrenute, nema vremenskog okvira za provedbu zaključaka vezanih uz to područje, a iako su koraci za uvođenje poreza na nekretnine poduzeti još nije sigurno hoće li se on primjenjivati od siječnja 2016. godine. Mjere za poboljšanje održivosti mirovinskog sustava još nisu poznate iako se bliži prosinac u kojem bi, prije svega, reforma sustava beneficiranog staža itekako trebala biti poznata do zadnjeg detalja.

Naravno, nije Komisija Hrvatskoj dala crveni karton i nije da Vlada na ključnim područjima ispravljanja makroekonomskih neravnoteža ništa ne radi. Radi, ali ne dovoljno brzo. A rječnik koji se koristi u analizi provedbe mjera u Hrvatskoj nije neki specifičan rječnik dijeljenja packi najmlađoj članici Unije. Istovjetno, slično pa i u nekim situacijama i oštrije Komisija, primjerice, ocjenjuje provedbu mjera ispravljanja makroekonomskih neravnoteža Italije. I tamo su reforme spore, nejednake, ograničene, slabe…

I tako, Hrvatska se trudi. No, taj trud nije dovoljno učinkovit. Nije to nikakva novina, tako se godinama radi. Odluke se, nerijetko nepromišljene, nedorađene i loše, donose kada se dođe do zida. Primjer beneficiranog radnog staža možda ponajbolje oslikava to dugotrajno promišljanje mjera koje valja poduzeti. Dobre dvije godine promišljaju se promjene u sustavu beneficiranog radnog staža. Iako bi novine od iduće godine trebale biti u primjeni, ničeg konkretnog o tom sustavu nema. I onda će se preko noći pojaviti neko zakonsko rješenje od kojeg će zaboljeti glava i oni koji će propis trebati provoditi. Vremena za propitkivanje i testiranje novina neće biti, ali će se ispoštovati krajnji rokovi za njegovo donošenje. I svi će, osim onih na koje će se propis odnositi, sretno trljati dlan o dlan jer su u prolaznom vremenu odradili posao.

Ništa puno različitija nije priča o porezu na nekretnine i svim ostalim mjerama koje bi se trebale odraditi. Politička volja postoji, ali… Koči ih samo društvo kao takvo, od one sitne činjenice da smo OIB odavno uveli u sustav, a dan danas elementi sustava nisu povezani na način da se to »mjerilo« učinkovito koristi. Pa se na te nesređenosti nadograde politička prepucavanja što koalicijska, što opće društvena. Naprosto, duhu ove zemlje su važnije teme, poput izmišljene rehabilitacije generala, ili stalnog vraćanja u prošlost, jer se na tome može dobro politički »profitirati«, od stvarnog života i nastojanja da se on posloži.