HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Počinje predaja zahtjeva za otpis dugova

Od danas oko 60.000 najsiromašnijih građana može početi s prijavama za otpis dugova. Ta bi im mjera trebala olakšati svakodnevnu borbu za preživljavanje, javlja HRT

banka.hr/HRT – Od danas socijalno najugroženiji mogu početi s prijavama za otpis dugova, javlja HRT. Mjera kojom bi moglo biti obuhvaćeno oko 60.000 najsiromašnijih, trebala bi im barem malo olakšati svakodnevnu borbu za preživljavanje. Na internetskim stranicama Fine građanima su dostupni svi podaci vezani uz otpis dugova ili odgodu ovrha te svi potrebni dokumenti i obrasci za taj postupak. Prva je na redu najugroženija grupa dužnika koji se nalaze u sustavu socijalne skrbi. Njih je otprilike 9.000, potvrdili su HRT-u Ministarstva socijalne politke i mladih. Svi oni mogu doći u bilo koju od 175 Fininih poslovnica u Hrvatskoj i provjeriti je li se nalaze na popisu dužnika koji mogu podnjeti zahtjev za otpis duga. Sa sobom trebaju ponjeti osobnu iskaznicu i OIB.

Ukoliko se nalazi u Registru otpisa dugova dobit će ispis pregleda duga. Potom odlazi u ovlašteni Centar za socijanu skrb gdje će dobiti potvrdu o primanju socijalne naknade a tu će naći pripremljene Zahtjeve za otpis duga. Mogu ih tu i ispuniti. Djelatnici Centra pomoći će im ukoliko bude imali nekih nedoumica. Kada ispune zahtjev mogu ga osobno odnjeti vjerovnika u poslovnicu recimo HEPa ili ga poslati poštom. Važno je reći ukoliko se dug odnosi na više vjerovnika recimo HEP, komunalno poduzeću i teleoprateeru dužnik će svakom od njih uputiti poseban zahtjev. Oni moraju u roku od 15 dana potrvrdi Centru za socijanu skrb da su zahtjev zaprimili. I potom u roku od 15 dana dug i otpisati.

Vlada je sredinom siječnja prihvatila sporazum o oprostu dugova (prema teleoperaterima, bankama, javnim poduzećima i gradovima) najsiromašnijim građanima do 35.000 kuna, koji nemaju novca ni imovine da ga vrate. Procjenjuje se da je takvih građana otprilike 60.000. Ovoga četvrtka tom sporazumu pristupila je i Porezna uprava.