HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Pismo NHS-a predsjedniku Vlade RH

NHS – Nezavisni hrvatski sindikati danas su predsjedniku Vlade RH ponovno uputili dopis, odnosno zatražili pojašnjenje o kakvoj se to reformi tržišta rada i izmjenama Zakona o radu govori u ocjenama bonitetnih agencija kod njihovog dodjeljivanja kreditnog rejtinga pojedinim zemljama. Pismo prenosimo u cijelosti:
Poštovani gospodine Milanoviću,
kad smo iz medija doznali kako se u izvješću bonitetne agencije Fitch među ostalim navodi da agencija pozitivnu naznaku mogućeg hrvatskog oporavka vidi u vladinim obećanjima kako će do polovice ove godine započeti značajne reforme tržišta rada, iznenađeni, uputili smo Vam 7. ožujka dopis (Urbroj: 043-KS-03/12) u kojem smo zatražili pojašnjenje vezano uz spomenuto obećanje.
Vaš odgovor do danas nismo dobili. Jučer i danas smo kroz medije upoznati kako je još jedna bonitetna agencija, Standard & Poor’s, Republici Hrvatskoj zadržala dosadašnju ocjenu kreditnog rejtinga. Samo po sebi to je dobra vijest u trenutku kad su te agencije rušile kreditni rejting mnogim europskim zemljama. No i objektivno, bez obzira na sve crnilo, Republika Hrvatska i jest iznad onog dna za koje se uvriježio naziv “smeće“. Očekivana ocjena, ali i očekivani stavovi. Posebno kad je riječ o tržištu rada. Bez obzira na svu težinu koju su te agencije, pogotovo posljednjih godina, dobile vezano uz davanje ocjena kreditnoga rejtinga zemalja, kojima „pokapaju“ ili ne pojedine zemlje, u suštini su to promicateljice interesa krupnoga kapitala. Tako ih, očekivano, često „žuljaju“ tržište rada, radno zakonodavstvo, kolektivni ugovori i prava radnika. To je ista filozofija i isti pristup gospodarstvu, odnosno tržištu rada koje imaju i promiču Svjetska banka, MMF te razni neoliberalni instituti i agencije. Takvima ih prepoznaje i svjetski sindikalni pokret, a kao što smo naveli u prethodnom dopisu na istu temu, ulogu tih agencija sve više preispituju i zemlje Europske unije.
U posljednje vrijeme u Hrvatskoj eskalira hajka na radnička prava i sindikate, od neovisnih gospodarskih analitičara pa do, nažalost, i prvog potpredsjednika Vlade RH. Svi bi hrvatsku konkurentnost povećali preko leđa radnika. No, postavlja se pitanje, čija je Hrvatska?! Valjda njenih građana. Onda ni cijenu njene konkurentnosti ne možemo plaćati radničkim pravima. Puno je drugih područja na kojima je treba poboljšavati i graditi, neovisno o preporukama „dobronamjernih neoliberala“. Ako sve rasprodamo, radnike obespravimo, socijalna prava građana smanjimo, a sve kako bismo bili po nečijoj „pravoj mjeri“, što nam preostaje? Stoga ponovno tražimo odgovor na naše pismo od 7. ožujka, kao i na ovo današnje, koje je to reforme tržišta rada i Zakona o radu Vlada RH obećala ili najavila međunarodnim bonitetnim agencijama? Kome još? I kad o tome planira razgovarati sa sindikatima?
S poštovanjem
Predsjednik
Krešimir Sever