HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Ovih devet mjera trebale bi olakšati zapošljavanje u RH

Autor teksta: N1 – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić predstavljaju novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja – “Od mjere do karijere”. Premijer Andrej Plenković najavio je devet mjera aktivne politike zapošljavanja. “Novi paket aktivne politike zapošljavanja još je jedna od aktivnosti Vlade koja se fokusira na najvažniji dio programa a to je gospodarski rast i razvoj. Mjere za cilj imaju posebno aktivaciju osjetljivih skupina: mladih, dugotrajno nezaposlenih i osoba s invaliditetom. Ukupno je predviđeno 1,5 milijardi kuna, 400 milijuna kuna više nego prethodnih godina, 650 milijuna kuna povlači se iz europskog socijalnog fonda. Na Zavodu za zapošljavanje je 22 tisuće slobodnih radnih mjesta, a kada bi se ona popunila, broj nezaposlenih pao bi na 10 posto”, kazao je Plenković.

Devet mjera:

Potpore za zapošljavanje- Ako ste poduzetnik koji djeluje profitno te imate najmanje jednog zaposlenog, saznajte kako uz pomoć mjera možete zaposliti još radnika.

Potpore za usavršavanje- Ako je vašim zaposlenicima potrebna dodatna edukacija, provjerite kako možete ostvariti pravo na potporu za usavršavanje.

Potpore za samozapošljavanje- Ako planirate pokrenuti vlastiti posao, saznajte kako ostvariti pravo na bespovratna financijska sredstva.

Obrazovanje nezaposlenih- Usvojite nova ili usavršite postojeća znanja i vještine koje su trenutno potrebne na tržištu rada.

Osposobljavanje na radnom mjestu- Steknite praktična znanja i vještine u svojoj struci i saznajte kako dobiti potvrdu od poslodavca ili javnu ispravu o osposobljenosti.

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa- Napravite svoje prve korake na tržištu rada – steknite prvo radno iskustvo i ostvarite uvjete za polaganje stručnog/majstorskog ispita.

Javni rad- Saznajte kako se aktivirati na društveno korisnim poslovima.

Potpore za očuvanje radnih mjesta- Ako imate privremenih poteškoća u poslovanju, provjerite kako možete očuvati radna mjesta svojih zaposlenika.

Stalni sezonac- Saznajte kako ostvariti uvjete za potporu osobama koje rade sezonske poslove.

Bivši ministar rada i mirovinskog osiguranja i aktualni SDP-ov saborski zastupnik, Mirando Mrsić, komentirao je program Vlade o zapošljavanju mladih. Kazao je da je očekivao od Vlade da objavi natječaje za nova radna mjesta.