HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Oprezni optimizam šefice MMF-a:Svjetska ekonomija se odmaknula od ruba

(Index.hr) TRAČAK nade za globalnu ekonomiju koju je kriza zahvatila prije 5 godina krenuvši iz SAD-a dala je izvršna direktorica MMF-a Christine Lagard, rekavši u Pekingu da se kriza odmaknula od ruba. Optimizam šefice najjače monetarne institucije ipak je odmjeren. S dozom opreznosti kazala je da nema mjesta za pogreške.
“Svjetska ekonomija pokazuje znakove oporavka, ali visoka razina duga na razvijenim tržištima i rast cijena nafte predstavljaju buduće rizike”, upozorila je Lagarde. Svjetska ekonomija odmaknula se korak od ruba i imamo razloga biti optimisti. Međutim, optimizam nas ne smije uspavati i odvesti u lažan osjećaj sigurnosti. Financijski sustav i dalje je krhak zbog opterećenosti visokim javnim dugom u razvijenim gospodarstvima”, naglasila je Lagarde. Pohvalila je napore u eurozoni, te naglasila da nema mjesta za političke i ekonomske pogreške.
“Važne odluke i političke aktivnosti posebno Europske centralne banke i nekih europskih zemalja su pomogle. Korak naprijed u smislu nove podrške Grčkoj prošloga tjedna od strane MMF-a i europskih partnera mali je dio, ali velika prekretnica u ovom pogledu”, rekla je.
Problem su i rast cijena nafte i porast rizika koj će usporiti aktivnost u rastućim gospodarstvima. Šefica MMF-a je rekla i da je nužno rješavati problem rastuće nezaposlenosti mladih te da sve zemlje moraju nastaviti s fiskalnim naporima ako želimo nastavak stabilizacije.