HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Opet raste nezaposlenost na godišnjoj razini

NEZAPOSLENIH 8.600 VIŠE NEGO U SIJEČNJU
(GLAS SLAVONIJE) ZAGREB – Nakon petomjesečnog pada nezaposlenosti na godišnjoj razini, uz rast mjesečne nezaposlenosti, u veljači su oba pokazatelja u minusu. Tako je krajem veljače bilo evidentirana 342.951 nezaposlena osoba, što je na godišnjoj razini rast nezaposlenosti od 1,9% ili za 6.540 osoba. U odnosu na prvi mjesec tekuće godine, pak, broj nezaposlenih povećan je 2,6% pa je u evidenciji burze krajem veljače bilo 8.600 nezaposlenih više nego u siječnju.
Tijekom veljače u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 25.590 osoba, što je za 30,3% manje nego mjesec dana prije. No na godišnjoj razini broj novoprijavljenih povećan je za 5,3%. U ukupnom broju novoprijavljenih i dalje prednjače osobe pristigle izravno iz radnog odnosa i to 15.481 osoba. Prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo među vodećim su djelatnostima koje otpuštaju, no i zapošljavaju, pa je od 8.671 zaposlene osobe s evidencije tijekom veljače najviše njih završilo u upravo tamo.
– Prema administrativnim izvorima problem nezaposlenosti se pogoršava. On će korespondirati očekivanom padu BDP-a u prvom tromjesječju i reflektirati se na punjenje proračuna – kaže Željko Lovrinčević, s Ekonomskog instituta. Prihodi od PDV-a će vjerojatno biti zadovoljavajući zbog učinka potrošnje prije povećanja tog poreza. No Lovrinčević naglašava kako će rezultati prikupljanja doprinosa biti loši. To bi u pitanje moglo dovesti učinke smanjena doprinosa za zdravstveno osiguranje, mjere uvedene radi poticanja zapošljavanja. No broj novootovrenih radnih mjesta se smanjuje, što, ukazuje Lovrinčević, pokazuje da gospodarstvo gubi zamah.
“Prijeti nam otvorena socijalna kriza, posebice u nekim regijama”, kaže Lovrinčević, naglašavajući kako su proračunska izdvajanja za nezaposlene podcijenjena.
G. Galić