HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

‘Oni koji će roštiljati umjesto da dođu na prosvjed više nemaju pravo prigovarati’

“Država guli građane do kože, a ima gotove novce u Gredelju koji ima 300 milijuna kuna neoperativne imovine (zemljište kraj CC One i dva odmarališta, jedan kraj Zadra, drugi na Rabu). Iako je još 12. prosinca 2012. donijeta odluka da se imovina proda, stečajni upravitelj još uvijek nije ništa poduzeo, a država bi na taj način mogla vratiti svojih 60 milijuna kuna i još vratiti novce radnicima čija su potraživanja oko 219 milijuna kuna – rekao je Damir Jakuš

Autor: Martina Pauček Šljivak (Dnevno.hr) – ‘Okrenite se prema otvaranju radnih mjesta, ne dirajte socijalnu državu i zaustavite daljnje osiromašivanje građana’, samo su neki od zahtjeva prema Vladi od strane pet velikih Sindikata koji za 1. svibanj najavljuju masovne prosvjede. Za razliku od prijašnjih godina kad ih se okupilo oko dvije do tri tisuće, ovaj put iz sindikalnih središnjica najavljuju da će na prosvjedu biti minimalno 20.000 građana.

– Organizirali smo prijevoz autobusima i vlakovima i sigurno ćemo imati minimalno 15.000 ljudi, a ostalo ovisi o građanima, u kolikom se broju oni odluče priključiti – rekao je Krešimir Sever,predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske (NHS). Ukoliko ni ovakav masovni prosvjed ništa ne promijeni, kaže kako će nastaviti s još oštrijim akcijama, čije detalje ne želi otkrivati.

A da bi prosvjed bio što uspješniji očekuje i od stanovnika Zagreba da mu se pridruže.

– Oni koji će roštiljati umjesto da dođu nemaju pravo prigovarati. Trebaju doći da se snažno pritisne vlast, a ne bodriti iz svojih fotelja – rekao je Sever.

Sindikati su često na meti ekonomskih stručnjaka koji ih prozivaju da ništa ne rade, na što je Sever rekao da se takve izjave čuju od ‘zastupnika neoliberalnih koncepta koji su sukladni stavovima MMF-a i stranih agencija’.

– Mi se brinemo za prava radnika i dosta nam je da se situacija u državi stalno pokušava stabilizirati preko leđa građana. Dosta nam je toga da su žrtve isključivo radnici. Oni koji nas prozivaju ne vide da su sindikati obranili na tisuće ljudi na sudu, utjecali na Zakone i propise i potpisivanje Kolektivnih ugovora – rekao je Sever.

Istog je mišljenja i Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Ako ništa ne radimo, tko je radnicima osigurao prava koja im hoće ukinuti?

– Ako ekonomski analitičari tvrde da se ne borimo za prava radnika onda se postavlja pitanje tko je uopće postigao tolika prava radnika koja Vlada sad želi srezati? Ako ništa ne radimo otkud onda radnicima sva ta prava – pita se Jakuš.

Kako kaže, prosvjed će biti jači od prijašnjih jer je između Vlade i građana nestalo socijalnog dijaloga.Vlada govori da uvodi Zakone kojima će poništiti ono što su prije dogovorili s radnicima, a prava radnika se nemilosrdno gaze.

– Ima stotine slučajeva u kojima Vlada griješi, a ja ću ovom prilikom navesti samo jedan – slučaj Gredelj. Država dakle guli građane do kože, a ima gotove novce u Gredelju koji ima 300 milijuna kuna neoperativne imovine (zemljište kraj CC One i dva odmarališta, jedan kraj Zadra, drugi na Rabu). Iako je još 12. prosinca 2012. donijeta odluka da se imovina proda, stečajni upravitelj još uvijek nije ništa poduzeo, a država bi na taj način mogla vratiti svojih 60 milijuna kuna i još vratiti novce radnicima čija su potraživanja oko 219 milijuna kuna. Dakle dok država radnicima samo otima novac, gotov novac kojeg ima na raspolaganju, ne koristi – rekao je Jakuš.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel, rekao je pak kako je cilj ovog prosvjeda za 1. svibanj poslati jasnu poruku Vladi da se više ovako ne može ponašati i da pod hitno mora mijenjati socijalno-ekonomsku politiku.

Kaže kako očekuje da će prosvjed odjeknuti kod Vlade jer neke pomake vidi već od same najave prosvjeda.

– Pojedina ministarstva krenula su u pregovore oko radničkih prava, no ono što Vlada pod hitno mora je početi otvarati nova radna mjesta jer će se jedino na taj način Hrvatska izvući iz krize. Građane pozivamo da dođu na prosvjede ako ne zbog sebe onda zbog svoje djece i svojim prisutstvom na prosvjedu pošalju poruku Vladi – rekao je Novosel.