HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Omjer umirovljenika i zaposlenih na rekordno niskoj razini

Lider/Hina – Procjenjuje se da bi broj zaposlenih u Hrvatskoj u siječnju mogao pasti ispod 1,3 milijuna, pa će se dodatno pogoršati omjer umirovljenika i zaposlenih, koji je već sada na rekordno niskoj razini od 1,07, upozoravaju analitičari Hrvatske gospodarske komore S obzirom na posljednje podatke o rastu nezaposlenosti, HGK zaključuje u analizi, objavljenoj u ponedjeljak, da bi u siječnju broj zaposlenih mogao pasti ispod 1,3 milijuna. Bilo bi to prvi puta od kraja 2000. godine da je broj zaposlenih skliznuo ispod te razine. U ponedjeljak je Državni zavod za statistiku izvijestio da je u siječnju stopa nezaposlenosti porasla s 19,6 na 20,3 posto, dok će izvješće o zaposlenosti u istom mjesecu objaviti krajem veljače. Analitičari HGK u analizi upozoravaju da je odnos radne snage i radno sposobnog stanovništva te odnos broja umirovljenika i zaposlenih osnovni strukturni problem hrvatskog tržišta rada koji bi, s daljnjom odgodom rješenja, mogao ugroziti i stabilnost mirovinskog sustava.
“Trenutno je omjer umirovljenika i zaposlenih na rekordno niskoj razini od tek 1,07, što znači da na 100 umirovljenika radi 107 osoba. Za usporedbu, početkom 2008. isti je omjer iznosio 1,34. Istodobno je broj umirovljenika i nezaposlenih veći od broja zaposlenih i to za oko 18 posto”, navode analitičari HGK.

Ističu da se, uz ovakve strukturne probleme, u ovoj godini, pa čak niti srednjoročno, ne mogu očekivati ključne kvalitativne promjene na hrvatskom tržištu rada.

“U veljači očekujemo još rast registrirane stope nezaposlenosti, nakon čega će priprema turističke sezone uobičajeno generirati sezonsko zapošljavanje i pad stope nezaposlenosti. Na razini cijele ove godine, na temelju baznog efekta i administriranja nezaposlenih, očekujemo daljnju blagu korekciju stope nezaposlenosti na niže, no ne i istodobni oporavak zaposlenosti i aktivnosti”.