HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

ODRŽAN 7. SABOR NEZAVISNIH HRVATSKIH SINDIKATA – Nakon 25 godina Krešimir Sever odlazi s vrha NHS-a, za novog predsjednika izabran Darije Hanzalek

Redoviti 7. Sabor Nezavisnih hrvatskih sindikata, naše sindikalne središnjice, kojim je ujedno obilježeno i 25 godina rada, održan je jučer, 28. svibnja u Zagrebu, uz brojne uvažene goste iz sindikalnih, političkih i poslovnih krugova. Sabor se održava svake četiri godine, a ovaj put birao se i novi predsjednik jer nakon 25 godina s čelne pozicije NHS-a, odlazi Krešimir Sever.

Za novog predsjednika izabran je Darije Hanzalek, predsjednik Sindikata grafičara i medija, koji dužnost preuzima u srpnju. Čestitamo novom predsjedniku, radujemo se našoj zajedničkoj suradnji i želimo mu puno uspjeha u radu.

Kao gosti Sabora pozdravne su riječi, među mnogima, uputili i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, resorni ministar Marin Piletić te izaslanik predsjednika Republike, savjetnik Velibor Mačkić. Premijer je u svom obraćanju naglasio važnost sindikata i dijaloga posebno pri izradi niza zakona pri čemu je najavio ponovno osnivanje vladinog ureda za socijalno partnerstvo.

„Smatram da nam je on potreban. Da nam treba netko da ovaj dijalog prati i njeguje, brine, svakoga dana“, rekao je Plenković.

U svom oproštajnom govoru kao čelnik NHS-a, Sever se zahvalio i prisjetio svih kolega s kojima je sve ove godine radio na jačanju NHS-a u borbi za radnička prava, naglasivši da je bit sindikalnog djelovanja solidarnost i socijalna pravda.

„Nama u Hrvatskoj i na europskoj razini nedostaje tog odgoja za solidarnost i socijalnu pravdu“, ustvrdio je te dodao da zauzetost za to znači zauzetost za temelje društva, a dužnost je sindikata, naglasio je, da se bori za to dvoje. Već od najmanjih nogu, dodao je, odgajamo djecu da je dobro biti poduzetnikom, da se to isplati, ali usporedo s tim odgojem, naglasio je, mi ih moramo odgajati za društvenu solidarnost. „Treba ih učiti da je časno raditi, da je časno biti radnik, da je časno živjeti od svoga rada, da taj radnik zaslužuje i dostojne uvjete rada i dostojno radno vrijeme i dostojnu plaću“, rekao je Sever čiji su govor izaslanici sabora popratili dugotrajnim pljeskom.

„I mogu otići doista miran i zadovoljan jer sve ove godine sasvim sigurno ostave traga na čovjeku. Na meni je NHS ostavio duboku brazdu, zaoranu dubokim plugom, i časno ću je nositi sve ove naredne godine. Hvala vam.“ rekao je Sever.

Kao član NHS-a, Hrvatski sindikat pošte u radu 7. Sabora NHS-a sudjelovao je sa svojih 6 delegata s pravom glasa.

Ovom prilikom, istinski se želimo zahvaliti Krešimiru Severu na svemu što je učinio za nas, za članove HSP-a, ali i za svakog pojedinog radnika u Hrvatskoj. Hvala mu na dugogodišnjem i nesebičnom davanju, odricanju, strpljenju i razumijevanju te na svakoj pomoći, prijateljskom savjetu i uspješnoj suradnji. S Krešimirom Severom na čelu, posljednjih 25 godina, izgrađena je snažna središnjica koja je ujedinila na desetke tisuća hrvatskih radnika i koja se uvijek odlučno i snažno borila za zaštitu njihovih prava te se zalagala za solidarnost, zajedništvo, socijalnu pravdu i dostojanstvo. Zahvaljujući Kreši, NHS je zauzeo značajno mjesto na sindikalnoj karti Hrvatske i sasvim sigurno, svojim je radom i zalaganjem zauvijek zadužio sve nas sindikalce, ali i mnogobrojno članstvo. Iznimna nam je čast i zadovoljstvo što smo bili njegovi suradnici i svjedoci vremena u kojem je Krešimir djelovao. Dragi Krešo, još jednom – hvala!