HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

O Akcijskom planu o načinu provedbe Europskog stupa socijalnih prava

NHS – Danas je Europska komisija objavila Akcijski plan o načinu provedbe Europskog stupa socijalnih prava (EPSR). Na predloženi dokument reagirao je niz vodećih europskih radničkih predstavnika. Luca Visentini, glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC), kaže: „Došlo je vrijeme za socijalno pravedniju Europu. Ovaj akcijski plan bi to mogao ostvariti. Potreba za socijalnijom Europom nikada nije bila jača. Covid kriza je ogolila probleme Europe izgrađene na nesigurnom radu, niskim plaćama i loše financiranim javnim službama.

Komisija je naučila lekcije iz krize i, ako ih države članice primijene, prijedlozi u akcijskom planu bi polagano podigli ekonomski i socijalni standard širom Europe. Od kad je usvojen Europski stup socijalnih prava prije četiri godine, sindikati su tražili akcijski plan kako bi se ESSP proveo. Objava Akcijskog plana je dobrodošla i nužna.“

Konfederalna tajnica ETUC-a Liina Carr dodala je: „Akcijski plan sadrži većinu mjera i alata koje smo očekivali uključujući ambiciozne ciljeve što se tiče zapošljavanja, vještina i rodne ravnopravnosti te temeljnih zakonodavnih inicijativa koje snažno podupiremo. Međutim, potrebni su snažniji prijedlozi za sprječavanje svih oblika prekarnog rada, za zajedničke EU standarde o socijalnoj sigurnosti kao i predanost stalnoj potpori radnim mjestima i plaćama sve dok ne počne stvarni oporavak.

Predsjednik Radničke skupine Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), Oliver Röpke navodi:“ ‘Radnička skupina EGSO-a pozdravlja prijedlog i nada se kako će on donijeti socijalni napredak .Akcijski plan za EPSR mora imati konkretne i ambiciozne kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere i zakonodavne inicijative, kao i dovoljan proračun.

Ovaj akcijski plan trebao bi predstavljati početak novog društvenog ugovora , izbjegavajući iskušenje povratka na prijašnji način rada. Potrebno nam je novo ekonomsko i socijalno upravljanje EU-om, s novim parametrima i pravilima, s agendom usmjerenom na ljude, s ciljem povećanja javne potrošnje i ulaganja za potporu zelenim i digitalnim tranzicijama. Puna zaposlenost, pravedne i sveobuhvatne tranzicije, poboljšanje životnih i radnih uvjeta i jačanje socijalne zaštite trebali bi biti u središtu novog okvira upravljanja kako bi se ljudi i države članice povezali solidarnošću, jednakošću i održivošću. Snažno socijalno ulaganje u našu budućnost ! Akcijski plan mora ispuniti ove snažne zahtjeve“

Izvor:

https://www.eesc.europa.eu/en/news-media/news/action-plan-how-implement-european-pillar-social-rights

https://www.etuc.org/en/pressrelease/action-plan-bring-socially-fairer-europe