HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

NHS zgrožen: Manjak strategije rješava se preko leđa građana

MIROVINSKA REFORMA

Može li ova socijal-demokratska vlada odstupiti od svog neoliberalnog koncepta vrednovanja čovjeka kao troška i opredijeliti se za koncept koji u čovjeku vidi čovjeka koji je iznad kapitala? – kažu iz NHS-a

Piše:ae/ VLM

(VEČERNJI LIST) – Najava produljenja radnog vijeka do 67. godine starosti “zatekla je i zgrozila” Nezavisne hrvatske sindikate koji su se o najavljenoj reformi oglasili priopćenjem. Ističu kako je Vlada na zatvorenoj sjednici s novostima upoznala Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, ali ne i socijalne partnere koji zastupaju interese radnika – budućih umirovljenika na koje će se spomenute promjene odnositi.

NHS: Vlada nedostatak strategije rješava preko leđa građana

“Mirovinski i zdravstveni sustav pripadaju samim temeljima socijalne države, države uopće i sve promjene koje se u njima rade nose i kratkoročne i dugoročne posljedice za građane. Zbog toga te promjene moraju biti društveno raspravljene i duboko promišljene. Ne predlaže ih vlada, a donosi Hrvatski sabor u ime naroda, već uz pristanak naroda. One se ne rade zbog MMF-a, Svjetske banke, bonitetnih agencija i sličnih već zbog naroda, zbog građana pa ih treba i dogovarati sa narodom, a ne sa MMF-om, Svjetskom bankom i bonitetnim agencijama.

Ovako kako ih je Vlada RH domislila, duboko su protiv interesa naroda. Jasno je kako Vlada RH svoj nedostatak gospodarske i socijalne strategije rješava preko leđa građana. Svi znamo kako je mirovinski sustav prenapregnut zbog prevelikog broja umirovljenika (koji nisu krivi što ih je dobar dio, ne njihovom voljom, prijevremeno umirovljen) i premalim brojem zaposlenih koji uplaćuju u mirovinski sustav. Kako vlada ne nalazi rješenje za povećanje zaposlenosti najavljuje izmjene i fleksibilizaciju Zakona o radu jer su tobože radnici, zbog prevelike razine zaštićenosti, krivi što kriza još traje i nema ulaganja u otvaranje novih radnih mjesta, a istovremeno se želi usporiti odlazak zaposlenih u mirovinu kako bi se smanjio pritisak na mirovinski sustav.

“Može li ova socijal-demokratska vlada odstupiti od svog neoliberalnog koncepta vrednovanja čovjeka kao troška?”

Sve je to jednostavno krajnje neprihvatljivo i na tragu je neoliberalnih doktrina MMF-a, Svjetske banke, bonitetnih agencija i tobožnjih neovisnih gospodarskih analitičara. Kao što neće povećanju zaposlenosti doprinijeti fleksibilizacija tržišta rada i obespravljivanje radnika, tako ni olakšanju pritiska na državni proračun i mirovinski sustav neće doprinijeti dosmrtno produljenje radnoga vijeka uz istovremeni kasniji ulazak mladih u svijet rada i sve nesigurnije oblike rada tijekom radnoga vijeka, zbog čega će ti budući radnici biti prisiljeni raditi u sve dublju starost kako bi bar malo ublažili buduća teška preživljavanja s ionako preniskim mirovinama, a koje će ionako sve kraće primati jer će, sve izrađeniji, u mirovinskom dobu sve kraće živjeti.

Za nas u Nezavisnim hrvatskim sindikatima takva su rješenja potpuno neprihvatljiva baš kao i daljnje zaobilaženje socijalnih partnera u promišljanju promjena u mirovinskom sustavu. Zbog toga tražimo da se na tu temu hitno organizira sastanak predlagača tih promjena iz Vlade RH i socijalnih partnera. Može li ova socijal-demokratska vlada odstupiti od svog neoliberalnog koncepta vrednovanja čovjeka kao troška i njegovog podređivanja interesima kapitala te se opredijeliti za koncept koji u čovjeku vidi čovjeka kao mjerilo svih vrijednosti, čovjeka koji je iznad kapitala?”, poručuju iz NHS-a.