HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

NHS pitao premijera: Jesu li Čačićeve uvredljive izjave stav Vlade?

Piše: I. Ć. (Index.hr) – “VLADA ignorira Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) kad god je moguće, mimoilazi ga, mnoge je zakone i propise uputila u proceduru mimo njega, materijali za socijalne partnere, ako i dođu, dolaze kasno, najčešće se ni ne upućuju socijalnim partnerima, nego ih ovi moraju ‘loviti i skidati’ sa raznih stranica društvenih mreža. Neki od imenovanih predstavnika Vlade nisu još ni jednom bili na sjednici GSV-a. Socijalne partnere Vlada RH pri izradi raznih prijedloga propisa i zakona ne uključuje u ranoj fazi njihove izrade, nego tek kad su prijedlozi već gotovi (za neke ni tada).”, stoji u otvorenom pismu Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) koje potpisuje Krešimir Sever a koje je upućeno premijeru Zoranu Milanoviću.
Naime, sindikati su ogorčeni izjavama prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića koji tvrdi da “pojedinci preko njega (GSV-a) skupljaju političke poene“. NHS upozorava da teme koje su od nacionalnog značaja važne i za radnike i za poslodavce ne smiju mimoilaziti GSV, pogotovo razni zakoni i propisi, neovisno o stavu prvog potpredsjednika Vlade. Stoga je izjava Čačića da se preko njega skupljaju poeni – uvredljiva.
“Ta je izjava uvredljiva i za GSV i za sve njegove članove. Dalje gospodin Čačić kaže kako ‘kroz GSV svašta prolazi’ i tako nastavlja vrijeđati. Ne znamo na što to gospodin Čačić misli pri takvim izjavama, ali budući govori i kao ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade RH tražimo Vaše objašnjenje za izrečeno, odnosno, je li to stav Vlade kojoj ste Vi na čelu? Ako jest neka se to konačno tako i kaže. A ako možda ipak i nije, onda te i slične izjave zahtijevaju odgovor Vlade, jer gospodin Čačić nije tek jedan od građana Republike Hrvatske pa da daje javne izjave u svoje osobno ime. On je i ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade pa njegove izjave ne mogu biti shvaćene tek kao privatne, osobne, već Vladine”, napominju Sindikati u otvorenom pismu koje je upućeno premijeru.