HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

NHS otkrio kolika je uskrsna košarica za četveročlanu obitelj za 2016.

SLIČNO KAO LANI
Vrijednost bogatije košarice ostala je na približno istoj razini, u odnosu na prošlogodišnju, dok srednja i skromna pokazuju blagi pad

(Direktno.hr) – Nezavisni hrvatski sindikati poslali su priopćenje o uskrsnoj košarici za 2016. godinu. Priopćenje koje potpisuje Krešimir Sever pročitajte u cijelosti. Uskrs se tradicionalno slavi u krugu obitelji i bez obzira na sniženi standard života, koji pod utjecajem višegodišnje ekonomske krize još uvijek nije oporavljen, građani ipak žele obilježiti blagdane s nešto bogatijim stolom od uobičajenog. Unatoč tome što prema podacima DZS-a opći indeks potrošačkih cijena bilježi deflacijske pritiske, to na blagdanskoj košarici baš i nije vidljivo. Prilikom bilježenja cijena na terenu zapaženo je kako postoje velike varijacije u cijenama istih namirnica ovisno o lokaciji, kako na tržnicama tako i u trgovačkim lancima. Često cijene, osobito voća i povrća čak i na istoj lokaciji pokazuju velike razlike, nekada i dvostruko veće, ovisno o kvaliteti tj. porijeklu same namirnice, što iziskuje dodatne napore za građane kako bi uspjeli ponešto uštedjeti, a pri tome kupiti sve što im je potrebno.

Nezavisni hrvatski sindikati sadržaj blagdanskog stola prate od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka te prigodom praćenja potrošačku košaricu dijele na tri kategorije: skromnu, srednju i bogatiju, kako bi prikazali razlike u mogućnostima većine i potrebe građana da imaju što bogatiji stol, u skladu s tradicijom, za razliku od onog uobičajenog koji imaju tijekom godine.

Sadržaj blagdanskih košarica razlikuje se po vrsti mesa i ribe te uvrštenosti pojedinih kategorija proizvoda kao što su vrste kolača, slatkiši, grickalice i pića, kao i po kvaliteti tj. porijeklu voća i povrća. U bogatijoj košarici uvrštene su skuplje namirnice koje se tradicionalno konzumiraju za Uskrs kao što su bakalar i janjetina, u srednjoj jeftiniji oslić i odojak, dok se u skromnoj nalaze jeftiniji dijelovi svinjetine te najjeftinija vrsta ribe, točnije srdela. Isto tako za juhu su u bogatoj košarici predviđeni skuplji, a time i kvalitetniji dijelovi junetine, u srednjoj jeftiniji dijelovi junetine koji se uobičajeno koriste za juhu, dok se u skromnoj za tu svrhu nalazi samo kokoš. Skromna košarica ne predviđa proizvode kao što su slatkiši, grickalice i pića te se isključivo temelji na osnovnim egzistencijalnim namirnicama potrebnim za promatrane dane blagdana. Isto tako ona podrazumijeva određeni napor prilikom traženja najjeftinijih namirnica koje su često manje zadovoljavajuće kvalitete.

Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama te je prilikom obrade korištena prosječna cijena za proizvode istih proizvođača kada su zabilježene razlike u cijenama, a kada se jednaka cijena ponovila na više mjesta, što je često bio slučaj u velikim trgovačkim lancima, kao najpogodniji pokazatelj korišten je mod tj. najčešća cijena.

Vrijednost bogatije košarice ostala je na približno istoj razini, u odnosu na prošlogodišnju, dok srednja i skromna pokazuju blagi pad. Zbog usporedivosti korištena je ista metodologija kao i prošlih godina. Tako bogatija košarica ove godine iznosi 1.595,06 kn, dok je prošle godine iznosila 1.594,42 kn. Ovogodišnja srednja košarica iznosi 1.103,47 kn, a prošle je godine iznosila 1.142,39 kn. Skromna košarica ove godine iznosi 591,72 kn, a lani je iznosila 620,36 kn.

Ne treba zaboraviti kako je prema posljednjim podacima u Hrvatskoj 321.580 građana s blokiranim računima i dugom od 36,52 milijarde kuna, približno 80.000 radnika koji primaju minimalnu plaću i 25.329 radnika koji prema posljednjem popisu Porezne uprave nisu primili plaću, dok je prosječna mjesečna neto plaća u prosincu 2015. godine iznosila 5.772 kn, a prosječna mjesečna mirovina za siječanj 2016. godine iznosila je 2.421,84 kn.

Naravno kako će i u odnosu na iznos skromne košarice mnogi građani jedino biti u mogućnosti potrošiti još i manji iznos za još skromniji blagdanski stol. Za razliku od većine građana, ne treba zaboraviti kako si dio imućnijih građana može priuštiti (i hoće) potrošiti za blagdane i više iznose od navedenih u našoj bogatijoj košarici.

U iznos košarice nisu uračunati darovi za Uskrs, koji su tradicionalno skromniji nego za Božić, a nisu uračunati niti razni turistički aranžmani u zemlji i inozemstvu. Iako, naravno, uvijek postoji i imućniji dio građana, koji će si priuštiti i uskrsne turističke aranžmane pa čak i vrlo egzotične i skupe, baš kao što će si priuštiti i skupim darovima darivati svoje najbliže.