HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

‘Nezaposlenost nikad manja, ali i sve manje pristojnih poslova’

(Tportal.hr) – Napredak u rješavanju problema velikog jaza između žena i muškaraca po pitanju nezaposlenosti i zapošljavanja zapeo je na globalnoj razini, ocijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO) u srijedu, upozoravajući također na slabiju kvalitetu poslova. U 2018. broj nezaposlenih u svijetu smanjen je za dva milijuna, na 172 milijuna, čime se stopa nezaposlenosti konačno vratila na pet posto koliko je posljednji put iznosila prije 10 godina, pred globalnu financijsku krizu, pokazuje godišnje izvješće ILO-a, objavljeno u srijedu. Očekuje se da će u ovoj godini dodatno skliznuti, na 4,9 posto, i zadržati se na toj razini do 2022. godine, budući da zemlje visokog dohotka bilježe daljnji pad nezaposlenosti. Stopa nezaposlenosti maskira pritom neke zabrinjavajuće trendove,upozoravaju u ILO-u. “Sve slabiji gospodarski izgledi već pogađaju neka gospodarstva u nastajanju i to povećava stope nezaposlenosti”, rekla je zamjenica glavnog direktora ILO-a Deborah Greenfield na tiskovnoj konferenciji.

Direktor istraživanja pri ILO-u Damian Grimshaw istaknuo je kako su dvije milijarde ljudi, ili 61 posto ukupne svjetske radne snage, neformalno zaposlene, obično na ranjivim, slabo plaćenim poslovima, bez socijalne zaštite.

U većini zemalja, više od polovine radno sposobnog stanovništva u poljoprivredi zaposleno je na takvim poslovima, kaže se u izvješću. Vlade diljem svijeta prihvatile su UN-ove ciljeve o održivom razvoju, uključujući cilj da se do 2030. svima omogući, kako ga nazivaju, “pristojan” posao. Za mnoge je zemlje taj cilj nerealan, ističe se izvješću.

Podaci o neformalnom zapošljavanju pokazuju pritom da je na takvim poslovima u zemljama s višim dohotkom angažirano više muškaraca a u siromašnijim zemljama više žena. Izvješće ILO-a također pokazuje da su osjetno manje šanse da će se žene aktivirati na globalnom tržištu rada, uz stopu aktivnosti od48 posto, nasuprot 75 posto koliko iznosi za muškarce.

“Smanjenje toga jaza među spolovima zaustavljeno je i to je zasigurno razlog za zabrinutost”, upozorila je Greenfield.

“Ženama također prijeti veći rizik od nezaposlenostiu mnogim regijama i plaće su im značajno manje od onih muškaraca kad su zaposlene”. Čak i razvijena gospodarstva poput nordijskih teško smanjuju taj jaz među spolovima, istaknula je čelnica ILO-a.

Izvješće je pokazalo i da se udio globalnog stanovništa na tržištu rada smanjuje zato što ljudi žive dulje i više ih je u mirovini, dok mladi ostaju dulje u sustavu obrazovanja.