HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Nezaposlenost mladih najviša u Španjolskoj, Grčkoj i Hrvatskoj

CESI provodi projekt “Za rad spremne”
Autor: Gabrijela Galić

Prema podacima Europske komisije iz nedavno objavljenog pregleda tržišta rada, u studenom prošle godine u Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mladih iznosila 45,5 posto. Iako je i dalje riječ o visokom udjelu, na godišnjoj razini nezaposlenost mladih smanjena je 2,2 postotna boda

(Novilist.hr) ZAGREB – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u sklopu projekta »Za rad spremne« provodi istraživanje o položaju mladih na tržištu rada. Prema podacima Europske komisije iz nedavno objavljenog pregleda tržišta rada, u studenom prošle godine u Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mladih iznosila 45,5 posto. Iako je i dalje riječ o visokom udjelu, na godišnjoj razini nezaposlenost mladih smanjena je 2,2 postotna boda. Viša nezaposlenost mladih bilježi se jedino u Grčkoj gdje iznosi 49,8 posto, te Španjolskoj gdje je preko polovice mlade radne snage nezaposleno, odnosno bez posla je 53,5 posto mladih. U grupi zemalja s visokom nezaposlenošću mladih je i Italija s udjelom od 43,9 posto mladih bez posla. CESI u sklopu projekta »Za rad spremne« želi prikupiti što više podataka o položaju mladih na tržištu rada, a ti podaci pomoći će u budućem kreiranju politika namijenjenih mladima.

Anketa je namijenjena svim osobama između 18 i 30 godina koji su završili neki oblik školovanja, odnosno, svim mladima na tržištu rada. Kako bi istraživanje bilo što kvalitetnije organizatori pozivaju mlade osobe da odgovore na anonimnu anketu koju mogu pronaći na mrežnim stranicama CESI-a (www.cesi.hr) te na facebook platformi »Za rad spremne«.

Pitanja će im biti dostupna iduća tri tjedna i odnose se, među ostalim, na stupanj i vrstu obrazovanja, rad i volontiranje mladih tijekom obrazovanja unutar struke ili izvan nje te nezaposlenost i način financiranja životnih potreba za vrijeme nezaposlenosti, njihovo razmišljanje o mogućem odlasku iz zemlje.

Anketa bi trebala pokazati i koliko razgovora za posao mladi prosječno obave dok se ne zaposle, kako ih se zapošljava. Drugim riječima, uključuje li ih se na tržište rada uz pomoć mjera aktivnog zapošljavanja mladih, zapošljavaju li se uz ugovor o radu ili ugovor o djelu, autorski ugovor.

Propitkuje se i diskriminacija na tržištu rada. Istraživanje bi trebalo dati i podatak o prosječnom trajanju nezaposlenosti, kao i načinima na koje mladi financiraju svoje životne potrebe tijekom nezaposlenosti.

CESI u sklopu projekta »Za rad spremne« istraživanje provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Krapina i Mrežom udruga Zagor. Financijski ga podržava Ministarstvo socijalnih politika i mladih.