HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Netočno je da cijene u sektoru hrane, pića i duhana ne rastu na mjesečnoj razini

Izvor: FAKTOGRAF

OCJENA TOČNOSTI

Autor/ica: Gabrijela Galić

Direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber tvrdi da cijene u sektoru hrane, pića i duhana na mjesečnoj razini nisu rasle. To nije točno.

„Narativ o dizanju marži ne stoji. Kada gledamo kompanije koje su listane na Zagrebačkoj burzi, o čemu ćemo više znati 30. 04. kada jedeadlineza objavu financijskih izvještaja, pokazat ćemo – kao što su, uostalom, pokazali rezultati inspekcijskih nadzora u trgovačkim lancima, kao što su pokazali konkretni brojevi inflacije na mjesečnoj razini – da cijene u sektoru hrane, pića i duhana nisu rasle“, ustvrdila je Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Te je tvrdnje Weber iznijela odgovarajući Krešimiru Severu, predsjedniku Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji je govorio o dizanju cijena u trgovačkim lancima, kao i praksi prema kojoj su, bez obzira na porezno okruženje, određeni proizvodi koje strani trgovački lanci nude u Hrvatskoj skuplji nego u drugim zemljama.

Na Severovu opasku kako njenu izjavu ne treba komentirati jer je dovoljno otići u trgovinu, Weber je ponovila kako se referirala na mjesečne podatke o rastu cijena, napomenuvši kako cijene hrane rastu već dvije godine.

Podatak o tome da cijene u sektoru hrane, pića i duhana na mjesečnoj razini nisu rasle, nije točan. Nije točna ni tvrdnja da su nadzori inspektora u trgovačkim lancima to pokazali.

Nadzori inspektora

Vlada je na sjednici održanoj 05. siječnja donijela Zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena (Vlada, točka 3.). Taj se Zaključak odnosi na slučajeve neopravdanog dizanja cijena s uvođenjem eura kao službene valute od prvog dana siječnja ove godine.

„Od 05. siječnja kada je Vlada RH donijela spomenuti Zaključak do 25. siječnja tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata obavile su ukupno 1 458 nadzora u kojima je, do sada, u 305 nadzora utvrđeno neopravdano povećanja cijena nakon 31. prosinca 2022. Utvrđivanje činjenica o možebitnom neopravdanom povećanju cijena u tijeku je u 211 inspekcijskih nadzora“, navodi Državni inspektorat (DIRH) u priopćenju za javnost od 26. siječnja ove godine.

Kako je tada naveo DIRH, izuzevši nadzore u kojima je utvrđivanje činjenica u tijeku, u 24,5 posto obavljenih nadzora utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. godine. Naveli su i kako je 70 posto nadziranih subjekata kod kojih je utvrđeno povećanje cijena, tijekom inspekcijskog nadzora, odnosno neposredno do okončanja nadzora, vratilo maloprodajne cijene na visinu maloprodajnih cijena na dan 31. prosinca 2022. godine.

„Od ukupnog broja obavljenih nadzora (1.458) nad pružateljima usluga obavljeno je 382 inspekcijska nadzora, 328 nadzora u trgovini na malo, 108 inspekcijski nadzor u trgovini na malo pekarskim proizvodima te 640 nadzora ugostiteljske djelatnosti“, objavio je tada DIRH navodeći kako je prema preliminarnim podacima prosječno povećanje cijena za nadzirane usluge do 30 posto dok je povećanje cijena u trgovini na malo pekarskim proizvodima, prosječno, oko 15 posto.

„U pogledu cijena u djelatnosti trgovine na malo utvrđeno je prosječno neopravdano povećanje za pojedine kontrolirane proizvode do 17 % nakon 31. prosinca 2022. godine primjerice za mlijeko, pileće meso, pivo“, naveo je DIRH naglašavajući kako je okončan i značajan broj inspekcijskih nadzora u trgovini na malo u trgovačkim lancima. Tako je u 19 trgovačkih lanaca tržišna inspekcija obavila 93 nadzora bilo po službenoj dužnosti (planirani nadzori) ili zbog prijava građana.

„Do sada je kod četiri trgovačka lanca utvrđeno neopravdano povećanje maloprodajnih cijena za deset proizvoda; hrana za mačke (29,18 %), kakao napitak 800 g (18,91 %), suhomesnati proizvod pečenica (20,52 %), kiseli krastavci (9 %), hrana za pse (38 %), čokolada za kuhanje (13 %), jogurt tekući (24,47 %), maslac (19,87 %) i keks (41,24 %)“, naveo je DIRH objašnjavajući i kako je u tom trenutku u nekoliko trgovačkih lanaca joj bilo u tijeku utvrđivanje činjenica.

Podaci koje je iznio DIRH jasno ukazuju kako je netočno da u „sektoru hrane, pića i duhana“ nije došlo do dizanja cijena.

Mjesečni rast cijena

Što se tiče izostanka mjesečnog rasta cijena u tom segmentu, da ni to nije točno evidentno je iz mjesečnih priopćenja Državnog zavoda za statistiku (DZS) o indeksima potrošačkih cijena.

Zadnje podatke o kretanju cijena DZS je objavio 23. veljače i odnose se na siječanj ove godine. Podaci za veljaču bit će poznati za desetak dana.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju 2023. u odnosu na siječanj 2022. u prosjeku su bile više za 12,7 posto, dok su na mjesečnoj razini (u odnosu na prosinac 2022.) u prosjeku ostale na istoj razini.

Kada se promatraju kretanja cijena na mjesečnoj razini, prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP (Europska klasifikacija osobne potrošnje prema namjeni) u skupni hrana i bezalkoholna pića cijene su u siječnju ove godine u odnosu na prosinac prošle godine porasle za 1,5 posto te je njihov doprinos ukupnoj inflaciji iznosio 0,40 postotnih bodova.

Na godišnjoj razini, prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, hrana i bezalkoholna pića poskupjela su 17,3 posto te je njihov doprinos godišnjoj inflaciji bio 4,59 posto

Kada se, pak, gledaju glavne komponente indeksa potrošačkih cijena, DZS navodi kako je u skupini Hrana, piće i duhan na mjesečnoj razini ostvaren porast cijena za 1,3 posto (dok je na godišnjoj razini taj porast 15,4 posto).

Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena, hrana i bezalkoholna pića u siječnju ove godine u odnosu na mjesec ranije bile su 1,4 posto veće (a na godišnjoj razini 16,3 posto) dok su cijene alkoholnih pića i duhana rasle 0,7 posto (na godišnjoj razini 5 posto).

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC), kako navodi DZS, čini skupinu europskih indeksa potrošačkih cijena izračunanih prema harmoniziranom pristupu i posebnom setu definicija koji omogućuje usporedivu mjeru inflacije u području eura, Europskoj uniji, Europskome ekonomskom području te za zemlje kandidatkinje.

Na mjesečnoj razini su cijene hrane, pića i duhana rasle i u prosincu prošle godine (u odnosu na studeni). Tada su, prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, „na mjesečnoj razini najviše u prosjeku porasle cijene u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, za 1,2 posto, Alkoholna pića i duhan te Rekreacija i kultura, po svakoj skupini za 0,8 posto.

Prema HIPC-u, u prosincu je cijena hrane i bezalkoholnih pića rasla 1,3 posto na mjesečnoj razini (15,7 posto na godišnjoj razini), dok su cijene alkoholnih pića i duhana rasle 1,4 posto na mjesečnoj razini (4,8 posto na godišnjoj razini).

Istodobno, iz DZS-ove statistike u nizu je evidentno da su cijene u segmentu hrane, pića i duhana, prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena, cijelu prošlu godinu rasle na mjesečnoj razini.