HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

‘Neka Milanović kaže tko je to bio u mračnim sobama, a ‘liste srama’ ništa neće riješiti’

(Dnevnik.hr) – Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever komentirao je današnje izjave premijera Zorana Milanovića na sjednici Vlade i najavu objavljivanja popisa poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, što je najavio ministar financija Slavko Linić. Podsjetimo, premijer Zoran Milanović izjavio je danas da ‘u jednom dijelu vodimo socijalni dijalog preko medija, nekada se to radilo iza zavjese, u tami sobe.Sada se to neće tako, nego za stolom i preko medija da javnost zna kako raspolažemo javnim novcem. Neke stvari su se promjenile i nema više premijera koji dolazi nakon višemjesečnih pregovora i riješi sve u pet minuta i ponižava svoje kolege’, rekao je Milanović.

Krešimir Severprije sjednice GSV-a odgovorio je premijeru rekavši da bi volio da Milanović prestane na taj način govoriti o sindikatima i da kaže tko se to nalazio u mračnim sobama. Ponovno je prigovorio da socijalni dijalog ne postoji te da sindikati o o potezima Vlade doznaju iz medija, a ne putem dogovora s Vladom. Pita se o kakvom se tu onda socijalnom partnerstvu radi te je izrazio nadu da će se to promijeniti.

Što se tiče najave objavljivanja popisa poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, Sever je rekao da aktualna Vlada ne zna što bi pa u dnevnopolitičke svrhe izlazi s ‘nekakvim listama srama’.

Naglasio je kakosu sindikati uvijek bili za to da se javno kaže koji poslodavci ne isplaćuju plaće kao i kod koga je utvrđen nesrazmjer u imovini i prihodima, ustvrdivši kako ‘liste srama ništa neće riješiti’. Dodao je da postoji zakon o tome da je neisplata plaća kazneno djelo, no da on ne funkcionira jer je uz njega potrebno provesti još neke mjere.