HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

NE RADU DO 67.!

Prosvjedni skup protiv najavljene mirovinske reforme pod nazivom »Doživi mirovinu i tebe se tiče« u organizaciji triju sindikalnih središnjica – Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS), održao se u subotu, 20. listopada, u podne. Na prepunom zagrebačkom Europskom trgu masa prosvjednika izviždala je mirovinsku reformu i ministra Pavića. „Lopovi, lopovi“, skandirali su prosvjednici koji se protive produljenju granice umirovljenja do 67 godina života. „Nećemo da radnici trpe zbog povlaštenih mirovina od 9.500 kuna“, poručili su vladajućoj strukturi optužujući ih za korupciju, nepotizam i oholost. Najupečatljiviji govori sa pozornice bili su živa svjedočanstva radnika, koji su ministru Paviću i Vladi poručili da im, ako ih žele zadržati u Hrvatskoj, osiguraju bolji život odnosno bolje uvjete rada i bolje plaće. „Dajte nam iste uvjete kao što imaju radnici u državama u kojima se radi do 67. Kada nam to date, radit ćemo i do 70.“, rekao je i čelnik SSSH Mladen Novosel. Da je Hrvatska postala zemlja zombija, poručio je Krešimir Sever, šef NHS-a te dodao da mladi koji su otišli ne vide perspektivu. „Moramo im vratiti nadu u budućnost. Cilj nam je obvezati se pred vama da nećemo stati na ovome“, rekao je Sever.  Sindikati su upozorili kako će svi koji neće moći radit od 67 godine života biti trajno kažnjeni smanjenom mirovinom i za više od 20 posto, a čak i oni koji su odradili 41 godinu neće moći u mirovinu prije no što navrše 62 godine života.

Idući potez – prikupljanje potpisa za referendum

„Studeni će biti mjesec prikupljanja potpisa. Mnogi nam govore: „Nemojte stati, idite sad do kraja“, rekao je čelnik NHS-a Krešimir Sever, dajući do znanja da se s pripremama već daleko odmaknulo. Najvjerojatnije će biti postavljena dva pitanja, koja se rade u suradnji sa stručnjacima iz tog područja. Namjera je da se s prikupljanjem potpisa završi najkasnije do kraja studenog.

Prosvjed podržali i članovi HSP-a

Na prosvjedu se okupilo nekoliko tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske, a svoj doprinos dalo je i stotinjak povjerenika i članova HSP-a. Ovom prilikom zahvaljujemo im se na odazivu, posebno onima koji su samo zbog prosvjeda potegnuli iz Slavonije i Dalmacije.