HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Ne piše nam se dobro: BDP će u Hrvatskoj padati i iduće godine

CRNA PROGNOZA ANALITIČARA HAAB-A
Negativno će na kretanje BDP-a, prema Stojićevim riječima, u 2015. godini utjecati razduživanje privatnog sektora, fiskalna konsolidacija na temelju procedure prekomjernog deficita, visoka stopa nezaposlenosti, deflacija i usporavanja rasta u Europskoj uniji

(Novilist.hr) ZAGREB – Analitičari Hypo Alpe-Adria-Banke (HAAB) revidirali su na niže svoju dosadašnju prognozu gospodarskog pada u Hrvatskoj u ovoj godini s 0,8 na 1 posto, a nastavak recesije očekuju i u 2015., već sedmu godinu zaredom. Očekujemo pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,5 posto u 2015. godini, rekao je direktor ekonomskih istraživanja HAAB-a Hrvoje Stojić na današnjoj konferenciji »Macroeconomic Outlook« o gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj idućih godina. Tek u 2016. Stojić očekuje pozitivnu stopu rasta, i to od 0,6 posto. Negativno će na kretanje BDP-a, prema Stojićevim riječima, u 2015. godini utjecati razduživanje privatnog sektora, fiskalna konsolidacija na temelju procedure prekomjernog deficita, visoka stopa nezaposlenosti, deflacija i usporavanja rasta u Europskoj uniji. »Investicije javnog sektora podbacuju, a inozemna potražnja usporava zbog smanjenja investicija u eurozoni, trgovinskih sankcija prema Rusiji i daljnjeg pogoršanja konkurentnosti«, napominje Stojić. Dodaje da su investicije privatnog sektora ograničene relativno nepovoljnom poslovnom klimom, mršavom profitabilnošću kompanija i povlačenjem dobiti inozemnih tvrtki.
Što se tiče bankarskog kreditiranja, HAAB očekuje da će ono biti ograničeno produljenim predstečajnim nagodbama, skupljim zaduživanjem uslijed pritisaka na kreditni rejting i regulatornim neizvjesnostima.

HAAB ne očekuje brzi oporavak investicija, s obzirom da će zbog procedure prekomjernog deficita pasti javne investicije. S druge strane, kaže Stojić, pozitivan doprinos BDP-u očekuje se od turizma i daljnjeg rasta neto izvoza, kao i financijske stabilnosti te interventnih mjera EU-a.

Rizike za svoje projekcije, odnosno pad BDP-a veći od projiciranog, HAAB vidi u razduživanju banaka intenzivnijem od očekivanog, presporim predstečajnim nagodbama te produljenom, odnosno intenzivnom slabošću ino-potražnje.

S druge strane, BDP bi u suprotnom smjeru moglo pogurati efikasnije rješavanje insolventnosti poduzeća i nenaplativih bankarskih plasmana, slabljenje eksternih rizika, olakšavanje financiranja malih i srednjih tvrtki i smanjenje regulatornih neizvjesnosti, drže u HAAB-u.

U pogledu inflacije, Stojić kaže da je iznenađujuće niska inflacija zadnjih mjeseci rezultat kombinacije privremenih utjecaja poput neočekivanog pada cijena energenata i hrane te ljetnih rasprodaja izraženijih od očekivanja.

Za ovu godinu HAAB očekuje negativnu stopu inflacije od 0,2 posto. No, Stojić smatra kako se za sada ne može govoriti o deflaciji, nego o »dezinflaciji«. Za 2015. godinu, pak, očekuje prosječnu inflaciju od 1,6 posto.