HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Najčešći prekršaji plaćanje na ruke i neisplata minimalca

INSPEKTORI OTKRILI 15.000 RADNIH PREKRŠAJA
Privremeno je zabranjeno obavljanje djelatnosti kod 799 poslodavaca
(GLAS SLAVONIJE) – Neisplata minimalne plaće, nezakonit obračun i isplata plaća, što podrazumijeva i naknadu za prekovremeni rad, rad noću, nedjeljom, blagdanom, neradnim danima, kao i povremena isplata plaća na ruke bez uplate propisanih obveza, najozbiljniji su problemi radnika, koje su tijekom prošle godine utvrdili inspektori rada.
Lani su inspektori rada, kada je riječ o radu i zaštiti na radu, obavili 27.456 inspekcijskih nadzora, odnosno 2.223 više nego tijekom 2010. Prema godišnjem izvještaju o radu Državnog inspektorata, većina inspekcijskih nadzora, njih 17.970 bilo je u području radnih odnosa, a ostatak u području zaštite na radu. U području radnih odnosa otkriveno je i procesuirano 14.806 prekršaja ili 77 prekršaja manje nego tijekom 2010.
Inspektori rada lani su, među ostalim, privremeno zabranili obavljanje djelatnosti kod 799 poslodavaca, odnosno doneseno je 22,9 posto više upravnih mjera zabrane obavljanja djelatnosti na rok od 30 dana, odnosno do ispravljanja svih nepravilnosti, a najkraće na rok od mjesec dana. No 336 poslodavaca odlučila su se na “otkup” kazne pa su u državni proračun uplatiti 13,2 milijuna kuna. A kakvi su prekršaji otkriveni kod poslodavaca koji su dobili privremenu zabranu rada? Kod njih je otkriveno 377 radnika stranaca, koji su nezakonito radili (257 nije imalo radnu dozvolu, 12 nije imalo poslovnu dozvolu, a za 108 radnika stranaca poslodavac nije ishodio potvrdu policijske uprave o prijavi rada bez radne, odnosno poslovne dozvole). Osim toga, vi[e od 730 radnika nije bilo zakonito prijavljeno na obvezno mirovinsko ili zdravstveno osiguranje. Otkriven je i 901 radnik u nezakonitom radu jer poslodavac s njima nije sklopio ugovor o radu ili im nije uručio pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu prije početka rada.
Gabrijela GALIĆ