HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

MRSIĆEVI »ROBOVI« Nemaš za plaću – otpusti radnika!

ŠOKANTAN PRIJEDLOG ZOR-a MINISTAR RADA PREDLAŽE OPASNU MOGUĆNOST OTKAZIVANJA UGOVORA O RADU

U praksi, poslodavac će u određenom mjesecu shvatiti kako nema novca za isplatu svih ugovorenih plaća, pa će prst uperiti u nekolicinu radnika i reći im – vas više ne trebam! Odredbom bi, prije svega, bili pogođeni radnici koji nisu pokriveni kolektivnim ugovorima

Gabrijela GALIĆ (NOVI LIST) ZAGREB – »Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u posljednjem radnom prijedlogu novog Zakona o radu (ZOR) predlaže nevjerojatnu mogućnost otkazivanja ugovora o radu u slučaju da poslodavac nema novac za isplatu plaće. Naime, predlaže se nova kategorija redovito otkaza ugovora o radu, takozvani financijski uvjetovani otkaz. Prema prijedlogu zakonske izmjene, takav otkaz bio bi moguć ako poslodavac »nije u mogućnosti isplaćivati plaću ugovorenu ugovorom o radu«. To bi u praksi moglo dovesti i do situacije da poslodavac u određenom mjesecu shvati kako nema dovoljno sredstava za isplatu ugovorenih plaća, pa će naprosto prst uperiti u nekolicinu radnika i reći im – vas više ne trebam. Ako bi prijedlog uvođenja financijski uvjetovanog otkaza, kako to predlaže resorno ministarstvo, prošao, to bi bilo preopasno. Odredbom bi, prije svega, bili pogođeni radnici koji nisu pokriveni kolektivnim ugovorima, dakle većina radnika u privatnom sektoru.

Mamac za trgovanje?

Socijalni partneri u srijedu su otvorili (ili nastavili) razgovore o izmjenama radnog zakonodavstva. Zadnji prijedlog izmjena ZOR-a radni je dokument o čijim će se odredbama pregovarati. Pa, koliko god će se tvrditi da je odredba o financijski uvjetovanom otkazu tek prijedlog, riječ je o krajnje opasnom prijedlogu koji bi se i te kako mogao zloupotrebljavati u praksi. Toga bi i u resornom ministarstvu trebali biti svjesni. Uostalom, u stručnom timu imaju dojučerašnje sindikalne pravnike koji bi trebali znati što se u stvarnosti zbiva. No, moguće je i da je prijedlog financijskog otkaza ubačen kako bi se, prvenstveno sa sindikatima, moglo trgovati, odnosno tražiti ih da popuste na nekim drugim zakonskim odrebama u zamjenu za izbacivanje mogućnosti financijskog otkaza.

Zakon, kada je riječ o redovitom otkazu ugovora o radu za sada poznaje tri kategorije: poslovno uvjetovani otkaz u slučaju da prestane potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga, osobno uvjetovani otkaz u slučaju da radnik nije u mogućnosti uredno ispunjavati obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti, te otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika, u slučaju da on krši obveze iz radnog odnosa. Novost, financijski otkaz, nekim poslodavcima omogućila bi da lagodno otpuštaju radnike koji, pak, mogu zaboraviti i na minimalnu sigurnost. I dok kod poslovno uvjetovanog otkaza poslodavac na istim poslovima ne smije zaposliti novog radnika šest mjeseci od dana dostave odluke o otkazu ugovora o radu radniku, u slučaju financijskog otkaza takvog ograničenja nema. A kako će se novim zakonom znatno olabaviti rad Agencija za privremeno zapošljavanje, na mjesto radnika koji su dobili financijski uvjetovani otkaz, mogli bi uskočiti jeftiniji agencijski radnici.

Lošiji uvjeti, duži rok

Agencijske radnike poslodavac će moći angažirati i u slučaju da je radniku s ugovorom o radu ponudio novi ugovor kojeg je radnik odbio pa je dobio otkaz. Agencijski radnici u Hrvatskoj vrlo lako bi mogli postati moderni robovi. Iako zakonski oni ne bi smjeli biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale radnike kod poslodavca kojem su ustupljeni, izmjenama ZOR-a ta se mogućnost uvodi. Naime, ako Agencija koja ustupa radnike ima kolektivni ugovor kojim su ugovoreni nepovoljniji uvjeti rada nego kod korisnika njenih usluga, na agencijskog radnika primjenjivat će se ti nepovoljniji uvjeti rada. I dok sada agencija ne smije ustupati radnika korisniku za obavljanje istih poslova za neprekinuto razdoblje duže od jedne godine, taj će se rok produžiti na dvije godine. U posebnim slučajevima moguć je i duži rok. I dok sada radnik koji je u radnom odnosu u agenciji, za vrijeme dok nije ustupljen korisniku, ima pravo na naknadu plaće u visini prosjeka njegova zadnjeg tromjesečnog primanja, ubuduće će primati minimalac. Tako se, barem, predlaže u radnom materijalu za izradu novog ZOR-a