HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Mrsić: U rebalansu će se rezati sva primanja

(HRT) – Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas da se zbog rebalansa proračuna plaće u državnom sektoru neće linearno smanjivati, ali će se ‘rezati’ sva primanja, a ne samo ona veća od 10.000 kuna. Rebalans proračuna za jesen najavio je jučer ministar financija Boris Lalovac, istaknuvši da neće biti linearnog rezanja plaća, ali da se zemlja treba prestati zaduživati a proračun treba svesti u realne okvire. Mrsić je danas podsjetio da je Vlada već smanjila plaće državnih službenika kroz neisplatu božićnica, regresa i ukidanjem drugih dodataka, a sustav centralnog obračuna plaća daje joj uvid u strukturu primanja svakog zaposlenog. S obzirom na centralni obračun i strukturu plaća, imamo uvid u svaku pojedinu plaću i možemo upravljati sustavom plaća u državi, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja nacrta dva operativna programa za provedbu kohezijske politike.
Dodao je i da se ‘rezanja’ mogu postići i kroz kolektivni ugovor u zdravstvu te temeljni kolektivni ugovor za državne službenike, o kojima će vlada pregovarati sa sindikatima.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić rekao je da je rebalans nužan već radi saniranja šteta od poplava u istočnoj Slavoniji koje iznose više od milijardu kuna.

Drugi problem su nešto manji prihodi od PDV-a, izjavio je Grčić, dodajući da slijede razgovori sa svim ministrima o djelomičnim uštedama i smanjenju minusa u državnoj blagajni.

Rezultati crne liste poduzetnika izvrsni, moguća i bijela lista

Rezultati objave ‘crne liste’ poduzetnika koji ne isplaćuju plaće su izvrsni, ocijenio je danas Mrsić. Po njegovim riječima, nakon objave te liste, 311 tvrtki i 17 obrtnika isplatilo je sve zaostatke i plaće za 2.500 radnika.

Dodao je da je neisplata plaća veliki problem u Hrvatskoj, za razliku od EU-a, gdje se, ako tvrtka ne isplati tri plaće, pokreće postupak stečaja ili predstečajne nagodbe.

Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić, pak, rekao je da u Vladi razmišljaju i o objavi ‘bijele liste’ poduzetnika koji redovito ispunjavaju sve obveze prema državi. Te bi tvrtke imale određene koristi i povlašteni status, istaknuo je Grčić ne navevši pojedinosti o koristima na koje bi takvi poduzetnici mogli računati.