HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Mrsić: Sva dodatna prava iz kol. ugovora će se zamrznuti

Piše: Marina Šunjerga/VLM (VEČERNJI LIST) – Prvi krug pregovora oko ukidanja prava državnih zaposlenika počeo je sa sindikatima javnih službi, odnosno s predstavnicima zaposlenih u školstvu, zdravstvu, znanosti i kulturi. Na poziv Nevena Mimice, šefa pregovaračkog odbora Vlade, odazvao se krnji sastav sindikalnog pregovaračkog odbora. Došli su Ivica Babić koji predstavlja liječnike, Jadranka Ivezić, čelnica sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, Spomenka Abveršek koja zastupa medicinske sestre i Ljubica Pilić, čelnica sindikata zaposlenih u kulturi. Iz sindikata u školstvu nitko se nije odazvao na sastanak. Vlada od sindikata traži potpisivanje aneksa kolektivnih ugovora kojim bi se zamrznula prava na božićnicu, regres i ostala ‘stečena prava’
Najpoznatije lice sindikalne scene javnih službi, Vilim Ribič iz Matice sindikata Hrvatske nije prisustvovao sastanku zbog unaprijed dogovorenih obveza izvan Zagreba.
Abveršek: Ribič bi me iznenadio da se pojavio
– Odgovorni smo partneri i predložili smo da termin bude u srijedu. Nije korektno u petak nam zakazati sastanak za ponedjeljak, imali smo već prije zakazane obveze – objašnjava Ribič. Iako je u Hrvatskoj, nije htio reći što ga je zadržalo.
Nisu došli ni kolege mu Zvonimir Laktašić, šef učiteljskog sindikata, kao ni Branimir Mihalinec, čelnik sindikata zaposlenih u srednjim školama. Obojica su nam potvrdila da su spriječeni prethodno dogovorenim obvezama, a slobodni su za pregovore jedan od sljedećih dana, do srijede nadalje. Ni Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara nije se odazvala. Kolegica Abveršek nije iznenađena izostankom.
– Ako govorimo o Vilimu Ribiču, iznenadio bi me da se pojavio na prvom sastanku – kazala je Abveršek za Večernji list, a prije ulaska u zgradu Vlade istaknula je da sindikaliste treba podsjetiti da ne pregovaraju za sebe nego za 170.000 ljudi.
– Poziv je došao u četvrtak i svi su bili obaviješteni – kazala je sindikalistica. Slično misle i drugi čelnici sindikata javnih službi, a zajednički je stav da su došli poslušati stavove Vlade i da ne namjeravaju prejudicirati ishod pregovora.
– Razumna argumentacija rezultirat će razumnom odlukom – kazao je Babić koji ne misli da su kolege iz školstva bojkotirali sastanak.
Linić: Vlada ima svoj program i po njemu će se upravljati
Ministri nisu bili voljni davati izjave, ali je ministar financija komentirao da pregovori neće teći lako.
– Ono što mi očekujemo je jedno, a ono što sindikati rade je drugo. Vlada ima svoj program i po njemu će se upravljati – kazao je Linić.
Prije sastanka u Banskim dvorima Pilić je pozvala na sastanak pregovaračkog tima sindikata, ali su se odazvale samo Ivezić i Abveršek. Vladine pozicije su jasne. Traže od sindikata potpisivanje aneksa kolektivnih ugovora kojim bi se zamrznula prava na božićnicu, regres i ostala ‘stečena prava’, odnosno svi dodaci na plaće i materijalna prava, osim osnovice plaće. Temeljni kolektivni ugovor javnih službi vrijedi do 31. srpnja 2013. godine, pa Vlada mora razgovarati o aneksu, a ne o izmjeni ugovora.
Položaj Sindikata državnih službenika bit će bitno drukčiji jer njima uskoro istječe kolektivni ugovor, pa su u bitno lošijoj poziciji. Ponedjeljak je bio zadnji rok za predaju popisa pregovarača sa sindikalne strane, a ako sindikati ne ispune svoju obvezu, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava spremni su sazvati sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojoj će ih pozvati na red.
Mrsić: Sva dodatna prava iz kolektivnih ugovora će se zamrznuti
– Ne idemo na ukidanje prava iz kolektivnih ugovora, već idemo na njihovo zamrzavanje – istaknuo je Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u Dnevniku 3 HTV-a komentirajući proces pregovora sa sindikatima.
Mrsić je podsjetio da je Vlada pokrenula postupak pregovaranja s ciljem zadržavanja radnih mjesta i razine plaća. Ponovio je prošlotjednu izjavu premijera Zorana Milanovića kako novaca za božićnice, regrese i jubilarne nagrade nema. Oni će se privremeno morati zamrznuti.
Ministar je podsjetio da je svaki kolektivni ugovor ugovor za sebe kao i sva dodatna materijalna prava koja iz njega proizlaze. Na njih se godišnje iz proračuna izdvaja oko dvije milijarde kuna, a sada tog novca nema. Neki sindikati razumiju, a neki ne da Vlada proračunska izdvajanja za plaće u javnom sektoru koje na godišnjoj razini iznose 21,5 milijardu kuna trenutno ne može povisiti, pojasnio je Mrsić i dodao da ne strahuje od eventualnog stupanja u štrajk jer je on legitimno pravo radnika. (tli/VLM)