HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Mrsić: Nećemo ukidati dodatak za minuli rad

BANSKI DVORI TVRDE DA SE DRŽE DOGOVORA
Ministar uprave Arsen Bauk pojašnjava da je minuli rad ugrađen u sustav napredovanja jer je cilj omogućiti brže napredovanje službenika s iznadprosječnim rezultatima
ZAGREB Autor: Gabrijela Galić – Prijedlog zakona o plaćama državnih službenika, kojim se planiraukinuti dodatak za minuli rad, mijenjat će se. Tako će se najvjerojatnije odustati od namjere ukidanja dodatka od 0,5 posto za godine staža. Kada bi takav prijedlog prošao u državnim službama proširio bi se i na javne službe, odnos ukupno gotovo 250 tisuća radnika. Vrlo brzo bi bez tog dodatka ostali i radnici u dijelu gospodarstva u kojem se institut minulog rada poštuje. Vlada je, ulazeći u pregovore sa sindikatima javnih i državnih službi predlagala smanjenje dodatka za minuli rad, no od toga se odustalo nakon što su sindikati pristali na druga materijalna odricanja.
– Vlada poštuje svoje obaveze i potpise tako da umanjenje dodatka za minuli rad od 0,5 posto ne dolazi u obzir, veli Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava ističući kako je dodatak za minuli rad reguliran zakonima o državnim i javnim službenicima.
– Prijedlog zakona o plaćama državnih službenika nije prošao proceduru u Vladi i oko njega nam predstoje razgovori sa socijalnim partnerima, kaže Mrsić objašnjavajući kako je intencija Vlade da se dobar rad u javnoj službi nagrađuje te će se inzistirati na pronalaženju rješenja za to. I ministar Uprave Arsen Bauk, u čijem je resoru i izrađen dokument kojim se ukida minuli rad, ističe kako je cilj napraviti zakon koji će omogućiti brže napredovanje službenika koji ostvaruju iznadprosječne rezultate. Prema njegovom tumačenju minuli rad zakonskim prijedlogom nije ukinut već je ugrađen u sustav napredovanja. Službenik s prosječnom ocjenom tako bi unutar svog platnog razreda godišnje napredovao u koeficijentu. Taj napredak bi bio ekvivalentan dodatku za minuli rad. Međutim, iz sadašnjeg zakonskog prijedloga to ne proizlazi.
– Po dosadašnjem sustavu staž je imao stopostotni utjecaj na rast plaće. Želimo pronaći balans između staža i zalaganja. Bitno je uslugasiti se da i ocjena utječe na plaću. Iz dosadašnjeg razgovora sa sindikatima shvatio sam da je i njima stalo do toga, objašnjava Bauk, rezignirano dodajući da ako sindikatima nije stalo da se sustav posloži, onda će ostati po starom.
Pleše: Ako Vlada prekrši sporazum, nema više socijalnog mira
Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleše izjavio je za RTL da je sindikat potpisao kolektivni ugovor pod pretpostavkom da se ne diraju ni plaće niti radna mjesta.
– Ukoliko iz bilo kojeg razloga vlada prekrši taj sporazum, nema više socijalnog mira, poručuje Pleše