Mrsić najavio ukidanje poticaja za dobrovoljnu mirovinsku štednju

Sustavu treba uskladiti s mogućnostima proračuna, obrazlaže ministar rada Mirando Mrsić. No, dodaje da je moguće ponovno uvođenje poreznih olakšica na osobne uplate
osiguranika
Marijana Matković (Banka.hr) – “Vrlo je vjerojatno da ćemo ukinuti državne poticaje za dobrovoljnu mirovinsku štednju već za 2013. godinu. I do sada je bilo problema s isplatama tih sredstava iz proračuna i isplaćivali su se na račune osiguranika u ratama”, kazao je za banku.hr ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Dodaje kako je djelomični razlog i to što stanje u sustavu treba uskladiti s mogućnostima proračuna. Naravno, poticaji će se isplaćivati i u 2013. godini, za ovu godinu, zajedno sa zaostatcima za proteklo razdoblje. Kao svojevrsni poticaj za štednju mogle bi se, međutim, opet uvesti porezne olakšice na osobne uplate osiguranika. No, još se ne zna kada, odnosno od kojeg datuma bi se one ponovo mogle uvesti.
“Čini mi se da je porezna olakšica i efikasniji poticaj za štednju, jer ako netko može uplatiti 12.000 kuna, recimo, isplati mu se da mu se taj iznos odbije od poreza”, komentira ministar procjenu da bi ukidanje državnih poticaja moglo biti loše za sustav.