HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Mrsić: ‘Kreću reforme. Hitno mijenjamo Zakon o radu’

Autor: Nikola Sever Šeni (JUTARNJI LIST) U prvoj polovici iduće godine Hrvatska će odraditi reformu radnog zakonodavstva i mirovinsku reformu, napravit ćemo dodatne uštede na materijalnim pravima iz granskih kolektivnih ugovora javnih službi, a plan ušteda počet će se ostvarivati i u javnim poduzećima i agencijama, najavio je sinoć ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.
Napomenuo je kako najavljene reforme nisu ad hoc pripremljene sinoć kad je srušen kreditni rejting, već Ministarstvo rada i mirovinskog sustava samo nastavlja sa zacrtanim reformama.
– Krećemo s izmjenama Zakona o radu. Već je održan prvi sastanak sa socijalnim partnerima i taj će se važni zakon iduće godine izmijeniti u dvije faze. U prvoj fazi mijenjat ćemo one stvari oko kojih imamo konsenzus sa socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, a nakon toga nastavljamo s pregovorima oko stvari koje nisu usuglašene. Želimo poslodavcima osigurati lakše zapošljavanje, a radnicima osigurati njihova prava – najavio je Mrsić.
Novi zakoni
Prvi dio izmjena Zakona o radu u saborsku proceduru stiže u siječnju. Ponovno će se definirati što je to plaća, a osnovica plaće ubuduće se neće moći odrediti pravilnikom o radu, već će je poslodavci dogovarati sa socijalnim partnerima. Izmjenama ZOR-a promijenit će se i regulativa ugovora na određeno vrijeme, a u planu je i dogovor o tome kakav ugovor o radu Hrvatska treba: prema postojećim pravilima, uz neke korekcije, ili uvesti novi institut, primjerice,jedinstveniugovor o radu, koji bi bio hibrid rada na određeno i neodređeno vrijeme. U planu je i konačna regulacija rada od kuće te na izdvojenom radnom mjestu za zanimanja gdje nije važno gdje tko sjedi.
Mrsić najavljuje i novi Zakon o zaštiti na radu, te Zakon o povremenom i privremenom zapošljavanju od kojega se mnogo očekuje.
– Namjera nam je kroz taj zakon na najmanju moguću mjeru smanjiti rad na crno, za koji svi znamo da postoji, a dosad nije reguliran. Model je poznat, ići ćemo na sustav vouchera, kakav je već zaživio u poljoprivredi. Kad je riječ o sezonskom radu u poljoprivredi, iz zone rada na crno povukli smo 70.000 ljudi koji rade povremene poslove, a koje se dosad nije moglo legalno zaposliti. Tako ćemo legalizirati čistačice, dadilje…
Ukidanje prava
To znači da će se smanjiti rad na crno, a tim ljudima će, primjerice, teći radni staž. Prema ovom modelu moći će raditi nezaposleni, zaposleni s nepunim radnim vremenom, umirovljenici – najavio je Mrsić.
Sada, kad je rejting pao, rekao je Mrsić, najbolje se vidi koliko je bitno bilo postići dogovor sa sindikatima oko Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, te najavio nastavak pregovora i smanjenje prava iz Granskih kolektivnih ugovora.
– Prije svega, ići će se na ukidanje dodataka koji se udvostručavaju. Želimo uređeni sustav kolektivnih ugovora, gdje će u onim granskim biti isključivo dodaci koji zaista trebaju biti i koji su specifikum pojedinih poslova – rekao je Mrsić i naglasio da je izmjenama TKU osigurana ušteda od 1,5 milijardi kuna.
A kolike će biti uštede na granskim kolektivnim ugovorima, još nije izračunato.
– Nadam se da će socijalni partneri shvatiti situaciju u kojoj živimo. Više se ne možemo zaduživati kako bi se plaćala materijalna prava, jer bi svako zaduživanje bilo vrlo skupo – istaknuo je Mrsić, koji uštede u kratkom roku najavljuje i u državnim poduzećima:
– Pregovori Uprava sa sindikatima državnih poduzeća već su započeli. Uskoro će pregovore o materijalnim pravima završiti i ostali.
Linić: Proračun će se revidirati, ali nećemo dirati mirovine i socijalu
MINISTAR FINANCIJA O REJTINGU ‘SMEĆE’
Vlada će ozbiljno razmotriti suradnju s MMF-om “jer bi nam još jedan sudionik u provedbi reforme bio na pomoć”