HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Mrsić: Ako bude problema opet ćemo mijenjati ZOR

PRVE PRIMJEDBE NA ZAKON Trudnice ostaju maksimalno zaštićene, podsjetio je ministar

(GLAS SLAVONIJE) – Novi Zakon o radu primjenjuje se mjesec dana, a usklađivanjem i drugih dvaju zakona s područja radnoga zakonodavstva – Zakona o reprezentativnosti i Zakona o zaštiti na radu – otpočela je reforma hrvatskog tržišta rada koja treba pridonijeti nesmanjenoj sigurnosti radnika, boljoj poziciji poslodavaca, ali i uspješnosti čitavog nacionalnog gospodarstva. Istaknuo je to Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, na savjetovanju o novom Zakonu o radu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. “Ako uočimo smetnje u provedbi zakona, izmjenama ćemo ih vrlo brzo otklanjati. Fokus ZOR-a je da očuva radna mjesta, što je iznimno važno, posebice u Slavoniji i Baranji koja ima velik broj nezaposlenih, da tvrtkama koje funkcioniraju on omogući da tako i nastave te da se smanji nelegalni, odnosno neprijavljeni rad, a radnicima zajamči sigurnost”, rekao je Mrsić, dodavši kako je to ostvareno činjenicom da novim Zakonom nisu mijenjane otpremnine i otkazni rokovi, ali je ipak Zakon fleksilibiran vezano za radno vrijeme te funkcioniranje i restrukturiranje tvrtke.
Podsjetio je da su novim ZOR-om maksimalno zaštićene trudnice te da one neće raditi noću. “No, s druge strane, ZOR-om smo riješili probleme njihova nastavka rada u slučajevima kada je tvrtka likvidirana, ili kada je primjerice obrtnik odjavio obrt”, rekao je.

Na primjedbu kako sada inspektori rada u provedbi novog Zakona postupaju raznoliko u sličnim slučajevima, Mrsić je reka da im je cilj da Inspekcija rada postane preventivna, a ne represivna pa inspektori ubuduće poslodavce neće novčano kažnjavati za uočene nepravilnosti, nego će im dati rok da to isprave. “Time ćemo izbjeći i mogućnost koruptivnih radnji na koje su se neki poslodavci tužili u vezi nalaza inspektora”, kazao je Mrsić.

Ustvrdio je i kako se već vide pomaci kod primjene dvaju instituta novog Zakona – radu kod dva poslodavca i mogućnosti da radnici u povezanim društvima mogu raditi u drugoj tvrtki, ako nema posla u njihovoj. Tako sada, ako je netko u punom radnom vremenu zaposlen kod jednog poslodavca – može raditi legalno i kod drugog. Time će se lakše spriječavati rad na crno, tvrdi Mrsić. Ministar Mrsić jučer se susreo i članovima županijskih gospodarsko-socijalnih vijeća pet slavonsko-baranjskih županija. N.Vukadinović

Studenti “tjeraju” radnike

Marko Brekalo iz Hrvatskog nezavisnog sindikata, ministru Mrsiću ukazao je kako, nakon stupanja na snagu novog ZOR-a, jedna telekomunikacijska kompanija otpušta veliki broj radnika na neodređeno vrijeme i na njihovim mjestima zapošljava učenike srednjih škola i studente, za što plaća daleko manje te pritom ostvaruje povećanu dobit. Mrsić je odgovorio kako su njihovi inspektori posjetili tu tvrtku, no nisu utvrdili nezakonitosti.