HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

MMF priznao grešku – rezanje nije najbolje rješenje

(HRT) – Glavni ekonomisti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Olivier Blanchard i Daniel Leigh sastavili su posebni radni dokument o greškama koje su napravili procjenjujući utjecaj štednje na europska gospodarstva, pišu europski mediji. Prognostičari su značano podcijenili povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje povezane s fiskalnom konsolidacijom, citira europski informativni portal Euobserver MMF-ov prošlotjedni dokument.
Blanchard i Leigh kratko su ukazali na taj problem već u listopadu u redovnim MMF-ovim polugodišnjim prognozama za svjetsko gospodarstvo. Sada su opsežno, uz dopunu matematičkih formula, pojasnili greške u procjenama utjecaja oštrih smanjenja proračunskih rashoda u zemljama poput Grčke, Portugala i Španjolske.
Iako se u dokumentu upozorava da ga mediji ne bi trebali prikazivati kao službeno stajalište MMF-a, on odražava promjenu stava zajmodavca sa sjedištem u Washingtonu kada su u pitanju oštre mjere štednje u Europi. Budući da je tempo proračunskih rezova bio puno brži a rast slabiji no što je prognozirano 2010., takozvani fiskalni multiplikatori, matematički koeficijent koji odražava utjecaj reformi na rast, bili su puno veći no što su MMF-ovi ekonomisti početno procijenili. Umjesto blizu nuli, što znači bez greške, fiskalni su multiplikatori za 2010. iznosili oko 1,6, piše u MMF-ovu dokumentu.
Model je prilagođen u idućim godinama. MMF sada zagovara blaže proračunske rezove u Grčkoj i ostalim zemljama pritisnutima recesijom.