HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

MMF drastično srezao procjene rasta Hrvatske u 2012. na –0,5 %

Piše: Ljubica Gatarić (VEČERNJI LIST) – U odnosu na jesen 2011. MMF je u svom proljetnom izvješću u ponedjeljak drastično smanjio prognoze rasta Hrvatske u ovoj godini s pozitivnih 1,8% na pad od pola posto.
Hrvatska i Slovenija jedine su dvije tranzicijske države u kojima se očekuje pad BDP-a i ulazak u recesiju, u Sloveniji pad bi bio 1%, a Hrvatskoj 0,5 posto! Stanje u eurozoni i kretanje cijene nafte glavni su rizici za globalnu ekonomiju, koja će, navodi MMF, zahvaljujući brzorastućim azijskim tržištima ostvariti povećanje od 3,5 posto. Glavni europski bolesnici, Grčka, na primjer, past će oko 5 posto, Portugal 3, Italija i Španjolska oko 2 posto, što će cijelu eurozonu odvesti u negativnih 0,3%. Prva eurolokomotiva Njemačka osjetit će taj negativan trend i u svojoj bilanci, jer joj MMF predviđa skromno povećanje od 0,6 posto. Dobre su vijesti vezane uz Island koji se (2,4%) oporavlja od bankrota.
Kad je riječ o istočnoeuropskim državama, predvodnice rasta bit će Poljska i Slovačka, susjedna Srbija ostvarit će lagano povećanje BDP-a od 0,5 posto. Prognoze su za 2014. optimističnije, ali sudeći po naknadnim korekcijama i brojnim rizicima, pitanje je koliko su pouzdane. Inače, kad je riječ o RH, hrvatska Vlada očekuje povećanje BDP-a od 1,5% u ovoj godini, a MMF je bio posljednja veća institucija koja je sve do jučer podržavala tu procjenu. Ostali najavljuju pad od jedan od dva posto. MMF u jučerašnjim prognozama predviđa godišnju stopu inflacije od 2,2% i lagano povećanje nezaposlenosti u odnosu na 2011. godinu. Stopa nezaposlenosti prema anketi radne snage bila bi 13,5%.