MIRNO OKUPLJANJE PROTIV NAJAVLJENIH IZMJENA U MIROVINSKOM SUSTAVU

Nezavisni hrvatski sindikati organiziraju

u Zagrebu, na Trgu svetog Marka, dana 25. travnja (srijeda)

s početkom u 10 sati

mirno okupljanje vodstava udruženih sindikata kako bi javnost upozorili na

najavljene promjene i izrazili svoj stav o njima

U Hrvatskoj se do kraja godine najavljuju izmjene mirovinskoga sustava i to na barem 3 značajna područja.

– Skraćivanje prijelaznog razdoblja za povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa 65 godina na 67 godina starosti

– Povećanje kažnjavanja (penalizacije) za prijevremeni odlazak u mirovinu trajnim umanjenjem mirovine s dosadašnjih najviše 1/5 mirovine na (vjerojatno) najviše 1/4 mirovine

– Preispitivanje popisa i vrednovanja poslova sa stažem osiguranja s povećanim trajanjem (beneficirani staž)

Iako predstavnici Vlade RH tvrde da ništa još nije odlučeno i da će u narednim mjesecima sa predstavnicima socijalnih partnera i struke dogovarati zakonske promjene na tim područjima, najave su više nego jasne. Neovisno o tome što će ove godine pisati u Nacionalnom programu reformi, Vlada će očigledno promjene gurati u pravcu rezanja. Sve ove najave Vlade RH mogu se obuhvatiti jednom riječju – NEPRIHVATLJIVO! Upravo zbog toga održat će se najavljeno, mirno okupljanje kojim se želi pobuditi širi interes javnosti za predstojeće promjene u mirovinskom sustavu. Okupljanje će se održati pod prigodnim nazivom „Rad do iznemoglosti neće oporaviti mirovinski sustav ili Hrvatska 2030. i neke: mladi u inozemstvu, a preostali rade do iznemoglosti“.