HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Minimalna plaća uskoro 2.985 kuna?

Do kraja tjedna očitovanje
Lider/Hina – Minimalna plaća u brutoiznosumogla bi uskoro porasti sa sadašnjih 2.814 kuna na 2.985 kuna, pri čemu bi se ostavila mogućnost da se u pojedinim sektorima i poduzećima kolektivnim ugovorima utvrdi do pet posto niži iznos minimalca, doznaje se danas iz sindikalnih krugova. Sindikati i poslodavci trebaju se do kraja tjedna očitovati na prijedlog Ministarstva rada i mirovinskog sustava po kojem bi minimalna plaća porasla za 171 kunu, s time da se nekim sektorima, poput drvoprerađivačke ili tekstilne industrije, koji muku muče i s dosadašnjimiznosomminimalca, omogući isplata najmanje 95 posto od ugovorene minimalne plaće.
Od 2009. godine minimalna plaća nije rasla, a njezin je udio u prosječnoj plaći s 39 posto pao na 36 posto. Poslodavci su dosad odbijali ideju o povećanju minimalca ističući da bi to teško pogodilo upravo drvni i tekstilni sektor, te izazvalo gubitak još nekoliko tisuća radnih mjesta.
Sindikati su pak tražili povećanje minimalne plaće na 3.080 kuna bruto, navodeći kao cilj da minimalac dosegne 50 posto prosječne plaće.